Οι μισθοί στη Βρετανία αυξάνονται κοντά σε ρυθμό ρεκόρ λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό και της έλλειψης εργαζομένων.
Οι μισθοί στη Βρετανία αυξάνονται κοντά σε ρυθμό ρεκόρ λόγω των φόβων για τον πληθωρισμό και της έλλειψης εργαζομένων.
Οι ανησυχίες για την κρίση κόστους ζωής στη Βρετανία και η έλλειψη εργαζομένων ώθησαν τους μισθούς του να αυξηθούν με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί τον Ιανουάριο, σύμφωνα με έρευνα που θα προσθέσει στις αυξανόμενες ανησυχίες της Τράπεζας της Αγγλίας για τον πληθωρισμό και την ανεξέλεγκτη αύξηση των μισθών.
Τα στοιχεία έρχονται μια εβδομάδα αφότου η BOE αύξησε τα επιτόκια για τη δεύτερη συνεχόμενη συνάντηση για να τιθασεύσει τον πληθωρισμό. Ο κυβερνήτης Άντριου Μπέιλι άσκησε κριτική την ίδια μέρα επειδή κάλεσε τους εργαζόμενους να επιδείξουν «συγκράτηση» στις μισθολογικές απαιτήσεις λόγω των κινδύνων μιας επιζήμιας σπείρας όπου οι μισθοί κυνηγούν τον πληθωρισμό όλο και πιο ψηλά.
Η έκθεση της Συνομοσπονδίας Προσλήψεων και Απασχόλησης και της KPMG ανέφερε ότι η συνολική διαθεσιμότητα των υποψηφίων εργαζομένων μειώθηκε με ταχύτερο ρυθμό τον Ιανουάριο και οι αρχικοί μισθοί αυξήθηκαν με τον τρίτο ταχύτερο ρυθμό από τότε που ξεκίνησε η σειρά το 1997. Τα άτομα που αναζητούν εργασία αναζητούν ολοένα και υψηλότερους μισθούς για να αναταποκριθούν στο πιεστικό κόστος ζωής.
Μια ξεχωριστή έκθεση από τα Βρετανικά Εμπορικά Επιμελητήρια διαπίστωσε ότι το 63% των επιχειρήσεων αντιμετώπισε πίεση να αυξήσουν τις τιμές λόγω των μεγαλύτερων μισθολογικών λογαριασμών.
Προειδοποίησε για μια κρίση «κόστους των επιχειρήσεων» και είπε ότι εάν οι επιχειρήσεις αναγκαστούν να ανταποκριθούν για την προστασία των κερδών, αυτό θα επιδεινώσει την κρίση «κόστους ζωής» που πιέζει τα νοικοκυριά και ήδη πρόκειται να επιδεινωθεί.
Οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της BOE έχουν δηλώσει ότι παρακολουθούν στενά τέτοιες έρευνες για ενδείξεις ότι οι προσδοκίες των εργαζομένων για μελλοντικό πληθωρισμό υποκινούν τις απαιτήσεις τους για υψηλότερους μισθούς, σε περίπτωση σπείρας μισθών-τιμών, επομένως τα ευρήματα μαζί ασκούν πίεση στην BOE για αύξηση των επιτοκίων.
«Η κρίση κόστους ζωής σημαίνει» ότι υπάρχει «περισσότερη πίεση από άτομα που αναζητούν εργασία που θέλουν αύξηση μισθού», δήλωσε ο Neil Carberry, διευθύνων σύμβουλος της REC.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg