Η θέση των αναλυτών για τη σχέση της διάθεσης για ρίσκο στο χρηματιστήριο με την πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα επιβεβαιώθηκε από την Παρασκευή και μετά. Για αυτό και το σχόλιο αρχικά αναφέρεται στις εξελίξεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Η παγκόσμια αγορά μετοχών βρίσκεται στον αστερισμό των πληθωριστικών πιέσεων και των μέτρων για τον περιορισμό τους. Έτσι όλοι οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα καθορίσει το μέγεθος της πρώτης κίνησης για άνοδο των επιτοκίων τον Μάρτιο.
Η θέση των αναλυτών για τη σχέση της διάθεσης για ρίσκο στο χρηματιστήριο με την πορεία των αποδόσεων στα ομόλογα επιβεβαιώθηκε από την Παρασκευή και μετά. Για αυτό και το σχόλιο αρχικά αναφέρεται στις εξελίξεις στις αγορές σταθερού εισοδήματος. Η παγκόσμια αγορά μετοχών βρίσκεται στον αστερισμό των πληθωριστικών πιέσεων και των μέτρων για τον περιορισμό τους. Έτσι όλοι οι επενδυτές περιμένουν με αγωνία τα στοιχεία για τον πληθωρισμό των ΗΠΑ που θα καθορίσει το μέγεθος της πρώτης κίνησης για άνοδο των επιτοκίων τον Μάρτιο.
Εδώ ωστόσο στην Αθηναϊκή αγορά η απουσία ειδήσεων καθιστά κύριο μοχλό της διάθεσης για συναλλαγές τις πιθανολογούμενες αλλαγές των ελληνικών blue chip στους δείκτες της MSCI. Σχεδόν όλοι οι εγχώριοι αναλυτές αναφέρονται στην σπουδαιότητα των αποφάσεων που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη το βράδυ. Ωστόσο σε εφαρμογή θα μπούνε στο τέλος του Φεβρουαρίου και φυσικά με βάση αυτές θα γίνει η αναδιάρθρωση των θεσμικών χαρτοφυλακίων που επενδύουν βάσει των δεικτών της MSCI.
Από την Leon Depolas Sec. σχολίασαν: “Μετά και από την συνεδρίαση της ΕΚΤ, οι 10ετεις Ευρωπαϊκές Κρατικές ομολογιακές αποδόσεις ανέβηκαν σημαντικά, με την Ελλάδα και την Ιταλία να καταγράφουν την μεγαλύτερη άνοδο, γεγονός που σταδιακά θα αρχίσει να δυσκολεύει, ενδεχόμενη περαιτέρω αύξηση των μετοχικών αποτιμήσεων. Υπενθυμίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα ανακοινωθούν οι μετοχικές αλλαγές στους δείκτες της MSCI (Τετάρτη), όπου δεν αναμένεται κάποια είσοδος/διαγραφή, ενώ βαρύτητα θα δοθεί και στη μέτρηση του πληθωρισμού Ιανουαρίου των ΗΠΑ την Πέμπτη, καθώς οι εκτιμήσεις μιλούν για άνοδο μεγαλύτερη του 7% (ετήσια βάση). Κρίσιμη περιοχή στήριξης για τον ΓΔΧΑ η ζώνη των 930 - 920 μονάδων, στην παρούσα φάση”.
Οι εκτιμήσεις των αγοραίων για τους δείκτες MSCI αναφέρουν την πιθανότητα αντικατάστασης της ΜΠΕΛΑ από την ΕΤΕ ή την ΜΥΤΙΛ.
Ήταν μικρής διάρκειας η ανοδική ορμή στον Αθηναϊκή διαπραγμάτευση χθες και έδωσε ανοδικό χάσμα μιας μονάδας και υψηλό ημέρας στις 947,31 μονάδες, στο πρώτο δεκάλεπτο. Κατόπιν άρχισε με μικρές ενδιάμεσες ανάσες, μια κατρακύλα. Οι πιέσεις, επειδή απλώθηκαν ευρέως στις μετοχές που προτιμούν οι ξένοι θεσμικοί, υπογραμμίζουν την απόφαση της επανεκτίμησης των αποτιμήσεων των ελληνικών blue chip, με βάση το που θεωρούν πως θα καταλήξουν οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων.
Οι ισχυροί θεσμικοί οδήγησαν την αγορά στις 938,7 από τις 12:24. Από το πρώτο δίωρο και μετά οι συναλλασσόμενοι θεώρησαν ικανοποιητικά τα επίπεδα των απωλειών στις αποτιμήσεις που αφορούσαν πάνω από 20 blue chip και συνολικά, 75 μετοχές. Δηλαδή όρισαν πορεία πλάγια ανάμεσα στις 938,6 και τις 941 μονάδες. Αυτή η επίπεδη δυναμική στις 15: 11, έφερε τον ΓΔ στις 938,95, με μεταβολή -0,64%. Τότε ο τζίρος έπιασε τα 51 εκατ. ευρώ, με την αξία των πακέτων στα 24 εκατ., σχεδόν όλα για την ΕΤΕ. Η διάρκεια της πλάγιας κίνησης ήταν μεγάλη, πάνω από 4 ώρες και η απουσία σημαντικών διακυμάνσεων χαμήλωσε τους όγκους. Στις 16:30 ο τζίρος έπιασε τα 60 εκατ. ευρώ με την αξία των πακέτων στα 25,6 εκατ. ενώ ο ΓΔ ακουμπούσε τις 940 μονάδες με μεταβολή -0,55%. Η πορεία της αγοράς συνέχισε στη ζώνη που βρέθηκε από τις 12:25. Μάλιστα στις 17:00 ο ΓΔ οδηγήθηκε στις 940,09 μονάδες, με τον τζίρο τότε στα 66,28 εκατ. ευρώ.
Αλλά οι πιέσεις στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος τον οδήγησαν στο κλείσιμο στις 938,09 που έγινε το χαμηλό ημέρας. Με τους εγχώριους αναλυτές να υποστηρίζουν τη σημαντικότητα της στήριξης του μέσου όρου στις 937 μονάδες, θεωρούμε πως ήταν αμυντική η στάση των θεσμικών χθες. Καθώς από νωρίς ξεκαθάρισαν πως κάτω από τις 938 ο ΓΔ δεν θα περάσει.
Οι εγχώριοι επενδυτές ανταποκρίθηκαν θετικά στην είδηση των εξελίξεων στις δανειακές υποχρεώσεις της ΑΝΕΚ και έτσι, ξεχώρισε από τη μεσαία κεφαλαιοποίηση η μετοχή της ΜΙΓ με το +6%. Διαφορετικά και σε αυτή την ομάδα οι ανοδικές μετοχές ήταν τέσσερις και οι άλλες τρεις ΕΛΤΟΝ ΠΛΑΙΣ και ΟΛΥΜΠ είχαν κέρδη μεταξύ του +0,1% και +0,85%. Αν συνεχιστούν οι πιέσεις αμφιβάλουμε αν θα επαναληφθεί η ψύχραιμη αντιμετώπιση της πρώτης συνόδου μιας “περίεργης” εβδομάδας.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μεταξύ κερδών και απωλειών ταλαντεύθηκαν χθες οι μετοχές στη Wall Street, με τους επενδυτές να προσπαθούν να βρουν μία ισορροπία ανάμεσα στα τελευταία τριμηνιαία εταιρικά αποτελέσματα και στις ανησυχίες για την πορεία του πληθωρισμού, εν αναμονή των νέων στοιχείων για τις τιμές καταναλωτή Ιανουαρίου. O Dow Jοnes έκλεισε σε στάσιμα επίπεδα χωρίς καμία μεταβολή, ενώ ο S&P 500 υποχώρησε 0,37% και ο Nasdaq κατέγραψε πτώση 0,58%. Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες περνούσαν από το θετικό σε αρνητικό πρόσημα κατά τη μεγαλύτερη διάρκεια της συνεδρίασης για να σταθεροποιηθούν για λίγο σε θετικό έδαφος χωρίς ωστόσο να καταφέρουν να διατηρήσουν μέχρι τέλους τα κέρδη τους.
Τα εταιρικά αποτελέσματα είναι αυτά που καθοδήγησαν κυρίως τις μετοχές στη σημερινή συνεδρίαση, αποτελώντας πηγή αβεβαιότητας. Από τη μία, η Tyson Food ενισχύθηκε περισσότερο από 12%, καθώς η εταιρεία ανακοίνωσε κέρδη καλύτερα των προσδοκιών, ενώ από την άλλη η εταιρεία ιατρικού εξοπλισμού Zimmer Biomet υποχώρησε 9%, μετά τα αποτελέσματά της.
Στο μεταξύ, η μετοχή του μητρικού ομίλου του Facebook, Meta Platforms, συνέχισε την καθοδική της πορεία, με απώλειες άνω του 5%, έχοντας χάσει περίπου 30% της αξίας της από την προηγούμενη Τετάρτη, όταν ανακοίνωσε τριμηνιαία αποτελέσματα. Και η μετοχή της Netflix υποχώρησε επιπλέον 2%. Στον αντίποδα, η μετοχή της Amazon ενισχύθηκε σήμερα περισσότερο από 1%, έχοντας αυξήσει την κεφαλαιοποίησή της κατά 190 δις δολάρια την Παρασκευή. Σε εντυπωσιακή άνοδο 23% προχώρησε και η μετοχή της Peloton, εν μέσω φημολογιών ότι η Amazon και η Nike ενδιαφέρονται για την εξαγορά της.
Να σημειωθεί ότι αυτή την εβδομάδα αναμένεται να ανακοινώσουν αποτελέσματα 70 εταιρείες του S&P 500, μεταξύ των οποίων Disney, Coca-Cola, Amgem, Take-Two Interactive.
ΕΥΡΩΠΗ
Κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές μετοχών. Ο Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,68% στις 465,28 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +0,76% στις 7.573,47 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,71% στις 15.206,64 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κέρδη +0,83% κλείνοντας στις 7.009,25 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -1,03% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -0,36%.
Η βιομηχανική παραγωγή στη Γερμανία, τον Δεκέμβριο του 2021, ήταν 0,3% χαμηλότερα σε μηνιαία βάση, ανέφερε η Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία σε μια έκθεση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα.
Οι τιμές των κατοικιών στο Ηνωμένο Βασίλειο σημείωσαν ετήσια άνοδο 9,7% τον Ιανουάριο, με τη μέση τιμή κατοικίας να ανέρχεται στις 276.759 στερλίνες και να φτάνει σε νέο υψηλό ιστορικό ρεκόρ, σύμφωνα με τον Δείκτη Τιμών Κατοικιών Halifax που κυκλοφόρησε τη Δευτέρα.
ΧΑ
Οι πιέσεις στα ομολόγα έπληξαν την Αθήνα και όλες τις αγορές της περιφέρειας του ευρώ
Η δεύτερη εβδομάδα του Φεβρουαρίου ξεκίνησε με ένταση στις πιέσεις των κρατικών ομολόγων και ο αντίκτυπος αυτής της δυναμικής έφερε απώλειες στα χρηματιστήρια της Αθήνας της Ισπανίας και της Ιταλίας. Στις συναλλαγές των αμερικανικών χρηματιστηρίων επικράτησε νευρικότητα που προκάλεσε προσωρινά απώλειες στον Dow Jones από τα πρώτα λεπτά για να ακολουθήσει με οριακές μεταβολές ο S&P500.
Με χαμηλούς όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε περισσότερα από blue chip στο μεγαλύτερο διάστημα της διαπραγμάτευσης αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο με υπεροχή των καθοδικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, σταθερά από την πρώτη μισή ώρα ως την τελευταία ώρα (73/21)
Την αγορά ώθησαν χαμηλότερα αρκετά blue chip εκτός του Τραπεζικού κλάδου ήτοι ΔΕΗ, ΕΛΛΑΚΤΩΡ, ΜΟΗ, ΒΙΟ, ΠΕΙΡ, ΣΑΡ, ΛΑΜΔΑ, ΕΕΕ, ΕΤΕ και ΑΡΑΙΓ με απώλειες από -1,0% ως -3,00% με το -1,12% για την ΕΕΕ τη μετοχή με το μεγαλύτερο συντελεστή βαρύτητας στους βασικούς δείκτες να μετρά υπολογίσιμα ενώ ο τζίρος ανήλθε στα 80,851 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με πτώση έως -1,2% για τον ΜΙΒ στο Μιλάνο ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ έχανε -0,08% αλλά κέρδη είχαν οι CAC +0,6% και DAX +0,7% ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα η δυναμική είχε επιβάλει το +0,90% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το +0,24% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -0,07%.
Σε θετικό πεδίο το μεγαλύτερο διάστημα κράτησαν οι συναλλασσόμενοι τις ΟΤΕ και τις ΕΥΡΩΒ ΤΕΝΕΡΓ και προστέθηκαν στο τέλος ΕΛΠΕ και ΕΥΔΑΠ. Αλλά έδωσαν κέρδη στο κλείσιμο άνω του +0,3% ως +0,95% σε 3 μόνο blue chip ήτοι ΕΥΡΩΒ ΤΕΝΕΡΓ ΕΛΠΕ.
Η απόφαση της ΕΚΤ ήταν ένα γεγονός που τροφοδότησε την τάση φυγής από τα κρατικά ομόλογα του ευρώ. Έτσι η αγορά έκλεισε στις 938 μονάδες με σημαντική πτώση -0,73% έχοντας ενδοσυνεδριακά μέγιστη πτώση το -0,68% και μέγιστη άνοδο το +0,24%.
Ήταν μέρα με γενικευμένες πιέσεις που δεν αφορούσαν τις Τράπεζες αλλά όλες τις μετοχές που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου των δεικτών στην περασμένη εβδομάδα. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με πτωτική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά επίσης οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και σύντομα απόκτησαν νευρικό βηματισμό με διαφορετική κατεύθυνση στα χρηματιστήρια του Βορρά έναντι αυτών στο Νότο, ενώ υπήρξε μεικτή εικόνα στα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 938,20) ενωρίτερα, δεν ήταν μόνο το κλίμα στις ΗΠΑ που προκάλεσε απώλειες από το ανώτερο μέρας (τις 947,31) αλλά και η ανησυχία από τη στροφή στη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 947,31 μονάδες (στις 10:40) έχοντας μεταβολή τότε +0,24% υποχώρησε κατόπιν ως τις 938,72 και κινήθηκε με πλάγια κίνηση, γύρω από εκεί, από τις 12:25 ως τις 17:00. Για να καταλήξει στις 17:00 στις 940,09 (-0,52%). Η προσφορά στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά χαμηλότερα επίπεδα από το χαμηλό των ελεύθερων συναλλαγών οριακά πάνω στις 938 μονάδες, μειώνοντας την απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που δεν πιέστηκαν αισθητά παρά μόνο επιλεκτικά, απόκτησαν πτωτική μεταβολή με την συνεισφορά των απωλειών από 22 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς καλύτερους από την προηγούμενη όγκους συνολικά λόγω πακέτων, εκδήλωσαν στην πρώτη της τρέχουσας εβδομάδας συνεδρίαση αυστηρή επιλεκτικότητα των αγοραστικών τους διαθέσεων σε λιγοστές μετοχές και πιέσεις στους περισσότερους κλάδους. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η υποχώρηση των ευρωπαϊκών του Νότου με την επικράτηση της μεταβλητότητας που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση για τους S&P500 και Nasdaq της Wall Street επέτρεψε την εμφάνιση των απωλειών για τρίτη μέρα στη σειρά.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (22) ενώ (3) εμφάνισαν κέρδη με καμία στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΔΕΗ -2,99%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -2,29%, ΜΟΗ -1,60%, ΒΙΟ -1,59%, ΠΕΙΡ -1,41%, ΣΑΡ -1,15%, ΛΑΜΔΑ -1,13%, ΕΕΕ -1,12%, ΕΤΕ -1,10%, και ΑΡΑΙΓ -1,01% ενώ πτώση κάτω του -0,92% ως -0,1% είχαν οι υπόλοιπες καθοδικές. Στον αντίποδα με κέρδη εμφανίστηκαν ΕΥΡΩΒ +0,95%, ΤΕΝΕΡΓ +0,47%, +1,16%, και ΕΛΠΕ +0,30%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με υψηλό για την εποχή ύψος τζίρου, και μεγάλης αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 938,09 από 945,00 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,73% ή 6,91 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 80,851 από 71,486 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 30,298 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 27,475 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,582 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 576.495 ευρώ, την ΜΟΗ 280.000 ευρώ την ΛΑΜΔΑ αφορούσαν 253.179 ευρώ, και την ΦΡΛΚ 132.150 ευρώ.
. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 21 από 50 σημείωσαν άνοδο και 73 από 46 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 29 από 32. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,307 από 71,271 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 9,4 εκατ. ευρώ υψηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,73% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,58%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -0,68% στις 2280,48 από 2296,01 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 15,53 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε -0,84%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Το ενδιαφέρον για short στοιχήματα μειώνεται παρά την τριήμερη πτώση
Μπορεί να συμπλήρωσε τρεις καθοδικές συνόδους ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης ωστόσο οι συναλλασσόμενοι στα παράγωγα δεν αύξησαν της δυσοίωνες προσδοκίες τους αντίθετα τις ψαλίδισαν. Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό κύρια πεδίο. Το άνοιγμα στις 2301,94 αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 5,93 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 15,53 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2304,60 μονάδες, ήρθε στις 10:40. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 17:11 και ήταν οι 2280,48 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2280,48 από 2296,01 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,68% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε αισθητά σε 7,021 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 7/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 326 συμβόλαια με ανώτερο τις 2299,75 μονάδες, κατώτερο στις 2279,00 με τελευταίες πράξεις στις 2280,50 από 2296,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2282,00 από 2286,75 μονάδες και υποχώρησαν σε 2444 από 2499 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 31 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2290,75 μονάδες, κατώτερο τις 2280,25 με τελευταίες πράξεις στις 2280,25 από 2288,00 μονάδες και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2282,25 από 2286,50 και τα ανοικτά συμβόλαια μειώθηκαν σε 132 από 148.
Η Optima Bank αναφέρει:“Περιμένουμε η μεταβλητότητα να διατηρηθεί στο Χ.Α. αυτήν την εβδομάδα λόγω των γεωπολιτικών εντάσεων, ενώ η Αγορά θα έχει στραμμένη την προσοχή της στις ανακοινώσεις του Οίκου MSCI, για την αναδιάρθρωση των δεικτών (η ανακοίνωση θα γίνει στις 9/2 μετά το κλείσιμο της Αγοράς)”. Από τη Merit Sec. τόνισαν: “Η μακροπρόθεσμη τάση παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών στις 885 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 920 μονάδες και σημείο αντίστασης οι 960 μονάδες”.
Οι εκτιμήσεις των αγοραίων για τους δείκτες MSCI αναφέρουν την πιθανότητα αντικατάστασης της ΜΠΕΛΑ από την ΕΤΕ ή την ΜΥΤΙΛ. Το ενδιαφέρον είναι πως μεγάλοι επενδυτικοί οίκοι αναφέρονται στις αλλαγές. Οι εκτιμήσεις της Morgan Stanley για την Ελλάδα και τους εγχώριους δείκτες MSCI Greece είναι διαφορετικές από την αγοραία συναίνεση, καθώς εκτιμά ότι ο τίτλος ΕΤΕ αποτελεί δυνητική προσθήκη. Η μετοχή επί του παρόντος αποτελεί μέρος του δείκτη της μικρής κεφαλαιοποίησης MSCI Greece. Αλλά για την ένταξή της θα χρειαστεί η διαγραφή της ΜΠΕΛΑ. Διότι υπάρχει όριο στο πλήθος των εταιριών που μπορούν να συμμετέχουν στον δείκτη και για την ώρα είναι έξη. Ήτοι ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, ΔΕΗ, ΑΛΦΑ, ΕΥΡΩΒ, ΜΠΕΛΑ.
Παράλληλα, η MS αναφέρει «Εάν προστεθεί, η ΕΤΕ, θα μπορούσαμε να διαπιστώσουμε παθητική επένδυση και εισροές ύψους 142 εκατ. δολαρίων ή μια επίπτωση συναλλαγών 13 ημερών για την κάλυψη». Όσο για τη μετοχή της Jumbo, η MS εκτιμά πιθανή διαγραφή. Η πλήρης κεφαλαιοποίηση της εταιρείας επί του παρόντος είναι κοντά στο ελάχιστο επίπεδο για να ταξινομηθεί ως μικρής κεφαλαιοποίησης κατά την αναπροσαρμογή του δείκτη τον Μάιο. «Εάν διαγραφεί, θα περιμέναμε παθητικές εκροές ύψους 94 εκατ. δολαρίων ή αντίκτυπο στις συναλλαγές 27 ημερών για την κάλυψη». Υπενθυμίζουμε ότι η MSCI Inc. θα ανακοινώσει τα αποτελέσματα της τριμηνιαίας αναδιάρθρωσης των δεικτών στις 9 Φεβρουαρίου, με το rebalancing να λαμβάνει χώρα στις 28 Φεβρουαρίου, ενώ η εξαμηνιαία αναδιάρθρωση των δεικτών της MSCI ακολουθεί στις 12 Μαΐου και το rebalancing στις 31 Μαΐου.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος περιορίστηκε σε 3 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης 2250 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 20 συμβόλαια, για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 12 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε όγκος.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 687,6 μονάδων (-1,06%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 699,45 (+0,64%), και ανώτερο τις 700,81 (+0,84%) έκλεισε στις 693,51 με απώλειες -0,21%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 46,313 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-0,23%) απασχόλησε 5,914 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,10%) 5,162, η ΠΕΙΡ (-1,41%) απασχόλησε 1,836 και η ΕΥΡΩΒ (+0,95%) απασχόλησε 4,345 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 697,75 από 699,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έμειναν 3 από 3.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 7925 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 64.138 από 65.294 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,33 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 206 από 206.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 2194 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.950 από 26.683 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,59 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 3 από 3.
Της ΕΥΡΩΒ με 3037 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.605 από 35.362 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,06 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά 100 ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4890 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.089 από 35.150 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,47 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 4192 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου, τα 884 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 587 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν ευρύ και αφορούσε τα 2106 συμβόλαια για ΟΤΕ, και τα 1000 συμβόλαια για ΕΛΧΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
O Τραπεζικός είναι ο οδηγός στην Εγχώρια Αγορά. Είναι από τις φορές που ο κλάδος έχει χαρακτηριστικά ‘bull market’ μιας και χωρίς υπερβολές, κινείται ανοδικά χωρίς πολλούς συμμετέχοντες που φοβούνται τόσο τον κλάδο, όσο και την Αγορά λόγω της πτώσης των Ξένων.
Η Οικονομία δείχνει ότι έχει πάρει τον δρόμο της, με τα νέα να υπάρχουν καθημερινά. Η ανεργία πλέον σε επίπεδα του 2010, ενώ οι διαγωνισμοί για νέα έργα προχωράνε με αμείωτους ρυθμούς. Από την άλλη Assets τα οποία “βγαίνουν στο σφυρί” από τα Funds, θα χρειαστούν επιπλέον επενδύσεις για να μπορέσουν να γίνουν βιώσιμα.
Ο Τραπεζικός κλάδος έχει καταλάβει, πως πρέπει να ανοίξει πιο γρήγορους ρυθμούς, αν θέλει να μπορέσει να καταγράψει αύξηση κερδοφορίας τα επόμενα χρόνια.
Τεχνικά η Αγορά μας είναι και η μόνη που έχει ξεκάθαρα ανοδικό γράφημα και λείπει μία κατοχύρωση του 960 επιπέδου, για να δοκιμάσει κίνηση στην ζώνη του 1000. Η ρευστότητα, όσο ανεβαίνει ο Τραπεζικός, αυξάνεται, μιας και αρκετά χαρτοφυλάκια προχωράνε σε πωλήσεις και αναδιατάξεις στα χαρτοφυλάκια.
Οι Αγορές περιμένουν τον Μάρτη – γδάρτη, όπως λέει και η παροιμία, μιας και εκεί θα αρχίσουν να μετράνε δυνάμεις, μπαίνοντας πλέον σε ένα κύκλο αύξησης επιτοκίων. Η Ελληνική Αγορά κινείται στο δικό της tempo, μιας και όλα δείχνουν ότι έχει αλλάξει σελίδα, μπαίνοντας σε μία νέα εποχή.
Σήμερα
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε σήμερα Τρίτη 8/2 τον πτωτικό τόνο που επικράτησε, και στις 8:15 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με πτώση -0,18% στις 613,3 μονάδες αν και πέρασε από τις 615.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία κέρδισε +1,07%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 ενισχυόταν +0,13% καθώς οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων ανέβηκαν αφού διατηρούνται οι ανησυχίες για αύξηση των επιτοκίων από τις Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης και των ΗΠΑ.
Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,23%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300 υποχωρούσε -0,98% στις 4588,9 μονάδες και ήταν πολύ ψηλότερα από τις 4529 μονάδες που ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ με πτωτική τάση μόνιμα υποχωρούσε -1,13%.