Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσαρμογή στη νομισματική πολιτική θα είναι «σταδιακή», καθώς η συζήτηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη εδώ και πάνω από μια δεκαετία θερμαίνεται.
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ δήλωσε ότι οποιαδήποτε προσαρμογή στη νομισματική πολιτική θα είναι «σταδιακή», καθώς η συζήτηση για την πρώτη αύξηση των επιτοκίων στην ευρωζώνη εδώ και πάνω από μια δεκαετία θερμαίνεται.
Δεν υπάρχει ανάγκη για μεγάλη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής στη ζώνη του ευρώ, καθώς ο πληθωρισμός πρόκειται να υποχωρήσει και θα μπορούσε να σταθεροποιηθεί γύρω στο 2%, δήλωσε τη Δευτέρα η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Υποδεικνύοντας τους αυξανόμενους πληθωριστικούς κινδύνους, η ΕΚΤ άνοιξε την περασμένη εβδομάδα την πόρτα σε μια αύξηση των επιτοκίων αργότερα το 2022 και είπε ότι μια συνεδρίαση της 10ης Μαρτίου θα είναι κρίσιμη για να αποφασιστεί πόσο γρήγορα η κεντρική τράπεζα θα τερματίσει το μακροχρόνιο σχέδιο αγοράς ομολόγων, ακρογωνιαίο λίθος των προσπαθειών τόνωσης.
Ωστόσο, η κ. Λαγκάρντ εμφανίστηκε πιο επιφυλακτική τη Δευτέρα, υποστηρίζοντας ότι ο υψηλός πληθωρισμός είναι απίθανο να εδραιωθεί και προειδοποιώντας ότι οι υψηλές τιμές της ενέργειας, ο μεγαλύτερος μοχλός του πληθωρισμού, είναι πιθανό να επιβαρύνουν περαιτέρω τις τιμές καθώς καταναλώνουν την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών.
«Οι πιθανότητες έχουν αυξηθεί, ότι ο πληθωρισμός θα σταθεροποιηθεί στον στόχο μας», είπε η Λαγκάρντ στην Επιτροπή Οικονομικών και Νομισματικών Θεμάτων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι ο πληθωρισμός θα είναι επίμονα και σημαντικά πάνω από τον στόχο μας μεσοπρόθεσμα, κάτι που θα απαιτούσε μετρήσιμη αυστηροποίηση».
Παρόλο που επανέλαβε ότι οι κίνδυνοι πληθωρισμού ήταν «ανοδικοί», η Λαγκάρντ είπε ότι η οικονομία της ευρωζώνης δεν υποφέρει από το είδος της πίεσης που βιώνουν άλλες οικονομίες.
«Αυτό αυξάνει την πιθανότητα οι τρέχουσες πιέσεις στις τιμές να υποχωρήσουν πριν εδραιωθούν, επιτρέποντάς μας να επιτύχουμε τον στόχο του 2% μεσοπρόθεσμα, μέσα στο 2023», είπε.
Απαντώντας στις απότομα υψηλότερες αποδόσεις για το χρέος στην περιφέρεια του μπλοκ από τη συνεδρίαση πολιτικής της Πέμπτης, η Λαγκάρντ είπε ότι η ΕΚΤ είναι έτοιμη να παρέμβει, εάν χρειαστεί.
«Θα χρησιμοποιήσουμε όλα τα εργαλεία, τα μέσα που απαιτούνται προκειμένου να διασφαλίσουμε ότι η νομισματική μας πολιτική θα μεταδοθεί σωστά σε ολόκληρη τη ζώνη του ευρώ, σε όλα τα κράτη μέλη», είπε.
Ενώ η ίδια η Λαγκάρντ δεν δεσμεύτηκε την περασμένη εβδομάδα σε καμία κατεύθυνση πολιτικής, αρκετοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής από τότε υποστήριξαν ότι η πρώτη κίνηση θα είναι η επιτάχυνση της εξόδου από το σχέδιο αγοράς ομολόγων, το οποίο πρόκειται να διαρκέσει επ' αόριστον, αλλά τουλάχιστον μέχρι τον Οκτώβριο.
Μια αύξηση των επιτοκίων θα μπορούσε να επέλθει μόνο στη συνέχεια, αλλά η ταχύτερη μείωση θα μπορούσε να σημαίνει αύξηση, την πρώτη από το 2011, πριν από το τέλος του έτους.
«Υπάρχει μια καθορισμένη αλληλουχία μεταξύ του τέλους των καθαρών αγορών περιουσιακών στοιχείων μας και της ημερομηνίας απόσυρσης», είπε η Λαγκάρντ. "Δεν θα υπάρξει αύξηση επιτοκίων πριν ολοκληρωθούν οι αγορές καθαρού ενεργητικού μας."
«Οποιαδήποτε προσαρμογή στην πολιτική μας θα είναι σταδιακή», πρόσθεσε.
Οι αγορές τώρα τιμολογούν περίπου 50 μονάδες βάσης αυξήσεων επιτοκίων φέτος, αλλά οι οικονομολόγοι είναι πιο προσεκτικοί, με τους περισσότερους να προβλέπουν την πρώτη κίνηση είτε στο τέλος του έτους είτε στις αρχές του 2023.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg, Reuters