Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 07 Φεβρουαρίου 2022 12:12

ΕΚΤ: Αύξηση των επιτοκίων το δ' τρίμηνο βλέπει ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα  αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Ο Ολλανδός κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου  της ΕΚΤ, Κλάας Κνοτ, αναμένει ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα  αρχίσει να αυξάνει τα επιτόκια το τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σε συνέντευξή του στο ολλανδικό τηλεοπτικό κανάλι Buitenhof, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ολλανδίας, που θεωρείται ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές της νομισματικής ορθοδοξίας εντός της ΕΚΤ, τάχθηκε επίσης υπέρ της μείωσης «το συντομότερο δυνατό», της αγοράς ομολόγων από την ΕΚΤ.

«Προσωπικά αναμένω ότι η πρώτη μας αύξηση επιτοκίων θα γίνει γύρω στο τέταρτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους...Κανονικά, η αύξηση θα μπορούσε να είναι κατά ένα τέταρτο της μονάδας, δεν έχω κανένα λόγο να σκεφτώ ότι θα αναλάβαμε διαφορετική πρωτοβουλία», τόνισε ο Κνοτ. Εκτιμά μάλιστα ότι μια δεύτερη αύξηση επιτοκίων θα ακολουθούσε στενά την πρώτη, πιθανότατα το πρώτο τρίμηνο του 2023.

 Την ίδια ώρα, ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας, Μάρτιν Κάζακς θεωρεί απίθανη μια αλλαγή της επιτοκιακής πολιτικής της ΕΚΤ τον Ιούλιο, όπως προδιαγράφουν οι αγορές.

«Προς το παρόν είναι πρόωρο να ονομαστεί ένας συγκεκριμένος μήνας για μια αύξηση των επιτοκίων. Για τον Ιούλιο, για τον οποίο μιλούν οι χρηματοπιστωτικές αγορές ,είναι μάλλον απίθανο», τονίζει ο Κάζακς, που είναι επίσης μέλος του ΔΣ της ΕΚΤ.

Ο Λεττονός κεντρικός τραπεζίτης σημειώνει ότι «θα πρέπει να δράσουμε νωρίτερα από ό,τι πιστεύαμε στο παρελθόν». Ωστόσο, συμβουλεύει ότι δεν πρέπει υπάρχει δέσμευση  σε μια συγκεκριμένη ημερομηνία.

Ταυτόχρονα, υποστηρίζει ότι «οι αγορές ομολόγων της ΕΚΤ θα πρέπει να μειωθούν με πολύ γρήγορο ρυθμό». Όπως λέει ο Κάζακς, «εάν η πληθωριστική πίεση είναι υψηλή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ξεκινήσει την αλλαγή πορείας νωρίτερα από το προγραμματισμένο». Προσθέτει μάλιστα ότι «αν η αγορά εργασίας συνεχίσει να λειτουργεί ομαλά και η οικονομία παραμείνει σε τροχιά, η κατεύθυνση είναι σαφής».

Η ανατροπή στην πολιτική των επιτοκίων της ΕΚΤ γίνεται ολοένα και πιο εμφανής. Η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ δεν απέκλεισε ρητά το ενδεχόμενο αύξησης των επιτοκίων από το 2022, μιλώντας στους δημοσιογράφους μετά τη συνεδρίαση του ΔΣ της ΕΚΤ, την περασμένη Πέμπτη.

naftemporiki.gr