* Η αγορά στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εν μέσω σοβαρών αναταράξεων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, συνέχισε ανοδικά. Οι θεσμικοί επιλέγουν συντονισμό με την κίνηση των χρηματιστηρίων της Wall Street και των αναδυόμενων αγορών σε Ασία και Ν Αμερική, ενώ τα κριτήριά τους φαίνονται σχεδόν ανεξάρτητα από το πτωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη.
Από την έντυπη έκδοση
* Η αγορά στην πρώτη εβδομάδα του Φεβρουαρίου, εν μέσω σοβαρών αναταράξεων στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία, συνέχισε ανοδικά. Οι θεσμικοί επιλέγουν συντονισμό με την κίνηση των χρηματιστηρίων της Wall Street και των αναδυόμενων αγορών σε Ασία και Ν Αμερική, ενώ τα κριτήριά τους φαίνονται σχεδόν ανεξάρτητα από το πτωτικό κλίμα στην Ευρωζώνη. Βέβαια, και οι αγοραίοι πρέπει με έναν τρόπο να δείξουν την αντίθεσή τους στην εκτίμηση της ΕΚΤ για τον πληθωρισμό και το πράττουν πιέζοντας μετοχές και ομόλογα. Αυτό ήταν η αιτία να περάσει η απόδοση του 10ετους ομολόγου το 2%, ωστόσο παράλληλα ξεπέρασε η κεφαλαιοποίηση της αγοράς τα 70 δισ. ευρώ. Επιστρέφοντας στη ζώνη των υψηλών για το έτος και σε βάθος πολλών επίσης ετών. Αξίζει ωστόσο να δούμε την εικόνα της αγοράς στο τρέχον έτος από απόσταση, για μια ψυχρή, άρα χρήσιμη προσέγγιση. Ο Γ.Δ. κερδίζει 5,8%, ο FTSE25 6,85%, με τον FTSEM στο +5,9% και τον ΔΤΡ των τραπεζών στο +20,9%!
* Η υπεραπόδοση ενός κλάδου επιδρά στους βασικούς δείκτες, ενώ στον δείκτη της μεσαίας οι μετοχές ΕΥΠΙΚ, ΜΙΓ, ΠΡΟΦ, ΣΕΝΕΡ, ΠΑΠ έχουν κεντρική συνεισφορά στην επίδοσή του. Στον 25άρη η εικόνα των επιδόσεων στο πρώτο τρίμηνο φωνάζει μαρτυριάρικα, πως την άνοδο προκάλεσαν επτά μετοχές: ΕΤΕ +24,15%, ΑΛΦΑ +23,77%, ΑΡΑΙΓ +23,62%, ΕΥΡΩΒ +17,79%, ΠΕΙΡ +15,35%, με αμέσως επόμενες τις: ΒΙΟ +9,59% και ΟΤΕ +6,77%. Επειδή όσα βρίσκονται σε επενδυτική δυσμένεια είναι λιγοστά, ήτοι: ΔΕΗ -7,3%, ΤΕΝΕΡΓ -5,45%, ΕΥΔΑΠ -3,59%, ΣΑΡ -2,6% και ΕΕΕ -2,3%, επιτρέπονται οι θετικές προσδοκίες. Διότι εκτός των τραπεζών και λιγότερων από τα δάχτυλα ενός χεριού μετοχών που εκτοξεύθηκαν το 2022, τα υπόλοιπα blue chip αντιμετωπίζονται θετικά. Συνεπώς υπάρχουν για αρκετά, αξιόλογα περιθώρια ανόδου, ακόμα και λόγω αναπροσαρμογής των αποτιμήσεων από την άνοδο του μέσου όρου, εκτός των εταιρικών ειδήσεων - κινήσεων που πυκνώνουν.
* Να το πούμε και πιο απλά. Φέτος είδαμε πως ακόμα και στις πολύ δύσκολες παγκόσμια μέρες για τα χρηματιστήρια, οι μετοχές των τραπεζών σε αντίθεση με το παρελθόν δεν κατρακύλησαν πρώτες και βαθιά. Υπήρξε «φροντίδα» από ισχυρά θεσμικά χαρτοφυλάκια, που υπογράμμισε την προστασία των κεφαλαιοποιήσεων των συστημικών τραπεζών. Αν λοιπόν εκείνοι που επί χρόνια δεν άφηναν τις μετοχές των ΑΛΦΑ, ΕΤΕ, ΕΥΡΩΒ, ΠΕΙΡ να πάρουν ανάσα άλλαξαν στάση, σημαίνει πως το καρδιαγγειακό σύστημα της οικονομίας χαίρει αναγνωρισμένης εμπιστοσύνης. Στα πλαίσια βεβαίως τα χρηματιστηριακά, όπου όλα αλλάζουν με ορμή σε περιόδους που κυριαρχεί η αστάθεια. Και το πότε θα εμφανιστεί δεν είναι πάντα εύκολο να προβλεφθεί.
* Η ΕΚΤ δυσαρέστησε, αλλά όταν δούμε και τη θέση της Λαγκάρντ, μπορεί να δικαιολογήσουμε τη ρητορική της. Ξέρει πως η ανάπτυξη στην Ευρωζώνη είναι μέτρια, αλλά την κυκλώνουν πολλές πιθανές απειλές. Αφήνει το πρόγραμμα στήριξης ανοικτό, για να μην επιτρέψει στην πανδημία να γυρίσει σε ύφεση τις οικονομίες του ευρώ, ελπίζοντας πως θα λυθούν, σε πολιτικό επίπεδο, προβλήματα που ανεβάζουν την τιμή της ενέργειας. Όλοι οι αναλυτές ελπίζουν να μην εξελιχθεί, στην περίπτωση της Ουκρανίας, το χειρότερο σενάριο. Τότε οι επενδυτές στην αθηναϊκή αγορά θα μπορέσουν να προεξοφλήσουν μια δυνατή τουριστική σεζόν, παράλληλα με τη δραστηριότητα σε έργα υποδομών και ως τον Απρίλιο η άνοδος θα κυριαρχεί. Αρκεί να κυλήσει ομαλά ο Φλεβάρης.
Καθρέφτη, καθρεφτάκι μου
Όταν οι ψυχές των ανθρώπων βαραίνουν, όταν χάνεται η αισιοδοξία από εκείνους που η φύση τούς ευλογεί με τη δύναμη της νιότης, όταν ο φόβος από διάφορα αίτια κυριεύει αργά και ύπουλα την κοινωνία, τότε ζητείται επειγόντως ελπίδα. Κάθε ακραίο και απροσδόκητο γεγονός βαραίνει επικίνδυνα την ψυχή των πολιτών που δραστηριοποιούνται εντός των υπαρχόντων κοινωνικών πλαισίων, αποκαλύπτοντας την ύπαρξη και άλλων «κόσμων», που υπάρχουν παράλληλα και είναι σε πάρα πολλούς… άγνωστοι. Είναι όμως γνωστοί στις αρχές και στους αρμόδιους και όταν τα γεγονότα τούς φέρνουν στην επιφάνεια, είναι απαραίτητο να δοθούν επισήμως κάποιες εξηγήσεις. Διαφορετικά δίνεται η ευκαιρία στον κάθε σχολιαστή της πραγματικότητας να πουλήσει φόβο. Γιατί θέλει να έχει «φόλοερ», γιατί εξυπηρετεί επαγγελματικά συμφέροντα, γιατί θέλει να ανεβάσει την τηλεθέαση, διογκώνοντας την ανασφάλεια των καλών και αγαθών ανθρώπων. Κάπως έτσι διαρρηγνύεται ο κοινωνικός ιστός και χάνεται η εμπιστοσύνη μεταξύ πολιτών και κυβέρνησης ανεξάρτητα από κομματική σημαία. Και μετά αναρωτιόμαστε για τους ανεμβολίαστους.
Σοφοκλής β’
Κατά Κόσμον Κώστας Ιωαννίδης