Την απόφαση της Intel να επιταχύνει τις προγραμματισμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ημιαγωγούς στην Ε.Ε., ανακοίνωσε ο CEO του αμερικανικού κολοσσού, Πατ Γκέλσινγκερ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt.
Την απόφαση της Intel να επιταχύνει τις προγραμματισμένες επενδύσεις δισεκατομμυρίων ευρώ σε ημιαγωγούς στην Ε.Ε., ανακοίνωσε ο CEO του αμερικανικού κολοσσού, Πατ Γκέλσινγκερ, σε συνέντευξή του στην Handelsblatt. «Προχωράμε, ελπίζουμε ότι θα κάνουμε μια ανακοίνωση για την Ευρώπη τους επόμενους μήνες», δήλωσε ο Γκέλσινγκερ στη γερμανική εφημερίδα.
Κύκλοι του κλάδου λένε ότι η απόφαση μπορεί να ανακοινωθεί ήδη από αυτόν τον μήνα.
Με επενδύσεις 80 δισεκατομμυρίων ευρώ, η Intel θέλει να επεκτείνει μαζικά τις εγκαταστάσεις παραγωγής της στην Ευρώπη και βασίζεται σε μικροτσίπ επόμενης γενιάς. Μέχρι στιγμής, η παραγωγή ημιαγωγών υψηλής τεχνολογίας έχει περιοριστεί κυρίως στην Ασία. Η Intel σκοπεύει να βασιστεί στα μικροτσίπ 2 nm (νανόμετρα), τελευταίας γενιάς σε οκτώ εργοστάσια στην Ευρώπη.
Ο επικεφαλής της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας ημιαγωγών στον κόσμο διαπραγματεύεται με την Επιτροπή της ΕΕ και τις εθνικές κυβερνήσεις εδώ και έναν χρόνο, για την διασφάλιση δισεκατομμυρίων ευρώ για τα επενδυτικά του σχέδια.
Η Intel απαιτεί δισεκατομμύρια σε επιδοτήσεις για την επέκταση των εργοστασίων ημιαγωγών της στην Ευρώπη. Περίπου το 40% του όγκου των επενδύσεων στην Ευρώπη πρόκειται να χρηματοδοτηθεί από τον δημόσιο τομέα - που αντιστοιχεί σε περίπου 32 δισ. ευρώ. «Το 40% είναι περίπου το ποσό που είναι απαραίτητο για να καλυφθεί το χρηματοδοτικό κενό που υπάρχει με την Ασία» δήλωσε ο επικεφαλής της Intel στη Γερμανία.
Ως πρώτο βήμα, ο Γκέλσινγκερ τονίζει ότι η Intel θέλει να δημιουργήσει δύο εργοστάσια παραγωγής ημιαγωγών στην Ευρώπη, έναν ερευνητικό χώρο και εγκαταστάσεις για τη δοκιμή και τη συσκευασία των ημιαγωγών.
Η Γερμανία, η οποία βρίσκεται στη λίστα για τις νέες εγκαταστάσεις της Intel μαζί με τη Γαλλία και την Ιταλία, ανακοίνωσε πακέτο επιδότησης τριών δισεκατομμυρίων ευρώ για τη βιομηχανία ημιαγωγών τον Σεπτέμβριο - αλλά απέχει ακόμη πολύ από τα απαιτούμενα 32 δισεκατομμύρια.
Αν και η Intel σχεδιάζει να κατανείμει τις επενδύσεις στα επόμενα 10 με 15 χρόνια, η συγκέντρωση του απαιτούμενου ποσού θα εξακολουθούσε να παρουσιάζει στα κράτη της Ε.Ε. σημαντικές χρηματοδοτικές δυσκολίες.
Στις εγκαταστάσεις παραγωγής, οι ημιαγωγοί θα παράγονται με βάση «την τελευταία λέξη της τεχνολογίας, δηλαδή 2 nm ή μικρότερους», δήλωσε εκπρόσωπος της εταιρείας στην Γερμανία.
Η Επιτροπή έχει θέση τους ημιαγωγούς 2nm και οι προσπάθειες της Intel συμπίπτουν με τους στρατηγικούς στόχους της Ε.Ε. Λόγω των συνεχιζόμενων σημείων συμφόρησης στον εφοδιασμό ημιαγωγών, που προκαλούν σήμερα απώλειες δισεκατομμυρίων στις ευρωπαϊκές εταιρείες. Η Κομισιόν έχει δηλώσει ότι η επέκταση των ευρωπαϊκών παραγωγικών δυνατοτήτων στους ημιαγωγούς, αποτελεί γεωστρατηγική αναγκαιότητα.
Οι ημιαγωγοί θεωρούνται η ραχοκοκαλιά του ψηφιακού μετασχηματισμού. Τα μικρότερα μικροτσίπ απαιτούνται ιδιαίτερα για μελλοντικές τεχνολογίες, όπως εφαρμογές που βασίζονται σε τεχνητή νοημοσύνη, αυτόνομη οδήγηση ή το Διαδίκτυο των πραγμάτων. Σύμφωνα με μελέτη της συμβουλευτικής εταιρείας Kearney, η ζήτηση για ημιαγωγούς τελευταίας τεχνολογίας στην Ευρώπη θα αυξηθεί ραγδαία τα επόμενα χρόνια - από 19% σήμερα στο 43% το 2030. Ταυτόχρονα, η ζήτηση για ημιαγωγούς θα υπερδιπλασιαστεί συνολικά.
Η Intel είχε χάσει πρόσφατα κάποιο μερίδιο αγοράς σε σύγκριση με τους ανταγωνιστές της. Μόλις το 2021, η Samsung ξεπέρασε τον αμερικανικό κολοσσό - ηγέτη της αγοράς για δεκαετίες. Ο αμερικανικός όμιλος υστερεί επίσης σε σχέση με τον ταϊβανέζικο αντίπαλό του TSMC στον τομέα της υψηλής τεχνολογίας.
Για να αντιστρέψει την αρνητική τάση, η Intel, υπό την ηγεσία του νέου CEO Πάτ Γκέλσινγκερ, ξεκίνησε μια ευρεία επενδυτική επίθεση για να ανακτήσει το χαμένο έδαφος έναντι των ανταγωνιστών Samsung και TSMC.
Πριν δύο εβδομάδες, η Intel ανακοίνωσε ότι σκοπεύει να επενδύσει περίπου 20 δισεκατομμύρια ευρώ στην πολιτεία του Οχάιο των ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ο αμερικανικός όμιλος θέλει να επενδύσει εκεί συνολικά 100 δισ. ευρώ.