Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 04 Φεβρουαρίου 2022 11:47

Πράσινος μετασχηματισμός του ομίλου ΕΛΠΕ με 4 δισ. ευρώ

Δύο σημαντικά ορόσημα για τον πράσινο  μετασχηματισμό του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων -για τον οποίο προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 4 δισ. ευρώ έως το 2030- βρίσκονται στην τελική ευθεία έως το τέλος του Μαρτίου: Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, που θα φέρει στα ταμεία του ομίλου έσοδα 260 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν αφενός για διανομή προς τους μετόχους -υπό τη μορφή έκτακτου μερίσματος για την τρέχουσα χρήση-, αφετέρου για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

Από την έντυπη έκδοση

Δύο σημαντικά ορόσημα για τον πράσινο  μετασχηματισμό του ομίλου των Ελληνικών Πετρελαίων -για τον οποίο προβλέπονται επενδύσεις της τάξης των 4 δισ. ευρώ έως το 2030- βρίσκονται στην τελική ευθεία έως το τέλος του Μαρτίου: Το πρώτο είναι η ολοκλήρωση της πώλησης της ΔΕΠΑ Υποδομών στην Italgas, που θα φέρει στα ταμεία του ομίλου έσοδα 260 εκατ. ευρώ, που θα αξιοποιηθούν αφενός για διανομή προς τους μετόχους -υπό τη μορφή έκτακτου μερίσματος για την τρέχουσα χρήση-, αφετέρου για τη χρηματοδότηση νέων επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια.

Το δεύτερο ορόσημο είναι η ολοκλήρωση της σημαντικότερης -μέχρι στιγμής- πράσινης επένδυσης των ΕΛΠΕ, δηλαδή του φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 204 MW στην Κοζάνη, που όταν μπει «στην πρίζα», θα πάρει τον τίτλο του μεγαλύτερου φωτοβολταϊκού πάρκου σε λειτουργία στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα από τα εμβληματικότερα projects όχι μόνο για την απολιγνιτοποίηση της Δυτικής Μακεδονίας, αλλά και για την απανθρακοποίηση των ίδιων των ΕΛΠΕ, που με πυξίδα το στρατηγικό σχέδιο «Vision 2025» αλλάζουν επωνυμία και εταιρικό σήμα -που αναμένεται να ανακοινωθούν το αμέσως επόμενο διάστημα- και φυσικά στόχευση, μετεξελισσόμενα σε έναν ολοκληρωμένο όμιλο παραγωγής και εμπορίας όλων των σύγχρονων μορφών ενέργειας, με έμφαση στις πράσινες πηγές. Στην ταυτότητα του ομίλου θα αποτυπώνονται και οι νέες δραστηριότητες στις οποίες επεκτείνεται δυναμικά, όπως οι ΑΠΕ, η αποθήκευση ενέργειας, τα υπεράκτια αιολικά πάρκα και το υδρογόνο.  

Η απόσχιση κλάδου

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αλλαγή της εταιρικής δομής των ΕΛΠΕ, καθώς οι μέτοχοι του ομίλου ενέκριναν στο τέλος του περασμένου έτους την απόσχιση του κλάδου διύλισης, εφοδιασμού και πωλήσεων πετρελαιοειδών και την εισφορά του σε μια νέα θυγατρική εταιρεία που μπήκε κάτω από την «ομπρέλα» της Ελληνικά Πετρέλαια Συμμετοχών, της εισηγμένης στο Χρηματιστήριο Αθηνών εταιρείας.

Όλες οι θυγατρικές των ΕΛΠΕ θα υπαχθούν στην εταιρεία holding, η οποία -όπως προαναφέρθηκε- θα αποκτήσει νέα επωνυμία και εταιρική ταυτότητα, που θα συνάδει με το νέο επιχειρηματικό στίγμα του ομίλου, την έμφαση στον κλάδο των ΑΠΕ, αλλά και το διευρυμένο γεωγραφικό του αποτύπωμα. Η νέα δομή θα αναδεικνύει καλύτερα τις αποτιμήσεις των διαφορετικών δραστηριοτήτων, θα επιτρέπει την καλύτερη διαχείριση κινδύνων των διακριτών επιχειρηματικών μονάδων, θα ανοίγει τον δρόμο για προσαρμοσμένες στρατηγικές χρηματοδότησης ανάλογα με τον κλάδο, ενώ θα βελτιστοποιήσει και τη διανομή μερισμάτων.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Ομίλου Ανδρέας Σιάμισιης έχει κάνει επανειλημμένα λόγο για ένα νέο κεφάλαιο που ανοίγει στην ιστορία των ΕΛΠΕ, καθώς ο όμιλος προσαρμόζεται με γοργά βήματα στις ραγδαίες μεταβολές στο περιβάλλον όπου δραστηριοποιείται, ώστε να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει τις προκλήσεις που προκύπτουν από τους φιλόδοξους στόχους που έχουν τεθεί σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, και δη τον κεντρικό στόχο για μείωση των εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου κατά 55% έως το τέλος της δεκαετίας.

Οι 5 πυλώνες

Επιδίωξη των ΕΛΠΕ είναι να «μεταμορφωθούν» από παραδοσιακό πετρελαϊκό όμιλο σε utility με χαμηλό περιβαλλοντικό αποτύπωμα, σταθερή ροή αποτελεσμάτων, πιο προβλέψιμη κερδοφορία και μικρότερη εξάρτηση από την «κυκλικότητα» των αγορών, που επηρεάζει έντονα τα περιθώρια του κλάδου διύλισης, της βασικής δραστηριότητας του ομίλου σήμερα.

Η προσαρμογή αυτή συντελείται με οδικό χάρτη το «Vision 2025», που θέτει ως προτεραιότητες πέντε πυλώνες, ξεκινώντας από τον επαναπροσδιορισμό της στρατηγικής για το ESG (περιβαλλοντική και κοινωνική πολιτική, εταιρική διακυβέρνηση) και των στόχων για τα αέρια του θερμοκηπίου, με δεδομένη τη δέσμευση για net zero έως το 2050. Το σχέδιο προβλέπει επίσης την αναπροσαρμογή της επιχειρηματικής στρατηγικής και της κατανομής κεφαλαίων, την αναβάθμιση της εταιρικής διακυβέρνησης και την καθιέρωση κατάλληλης εταιρικής δομής, καθώς και την υιοθέτηση νέας εταιρικής ταυτότητας.  

Όπως προαναφέρθηκε, έως το 2030 θα επενδυθούν 3,5 με 4 δισ. ευρώ, με σκοπό τη μείωση κατά 50% του περιβαλλοντικού αποτυπώματος κατά την περίοδο αυτή.  Από τα κεφάλαια αυτά, πάνω από το 50% των επενδύσεων του ομίλου προορίζεται για τη «νέα ενέργεια», δηλαδή σε ενεργειακούς κλάδους που έχουν χαμηλότερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την κύρια δραστηριότητά του.

Τα υπόλοιπα θα κατευθυνθούν  στην κύρια δραστηριότητα των ΕΛΠΕ -τα πετρελαιοειδή-  για την προσαρμογή της στις νέες περιβαλλοντικές απαιτήσεις. Κάτι που θα επιτευχθεί με τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας μέσω της μείωσης των εκπομπών CO2, αλλά και της εξέτασης στρατηγικών επιλογών για το χαρτοφυλάκιο Έρευνας & Παραγωγής υδρογονανθράκων, καθώς η εν λόγω δραστηριότητα δεν ευθυγραμμίζεται πλέον πλήρως με τη στρατηγική του ομίλου. Κάτι που αποτυπώνεται στην επιστροφή στο ελληνικό Δημόσιο των οικοπέδων «Άρτα-Πρέβεζα», «Νοτιοδυτική Πελοπόννησος» και «Δυτικός Πατραϊκός».