Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 03 Ιανουαρίου 2007 15:52

Το ΠΑΣΟΚ για τις προτάσεις της Επιτροπής Ανταγωνισμού

Με αφορμή την ανακοίνωση των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού για τον κλάδο των πετρελαιοειδών http://www.naftemporiki.gr/news/static/07/01/03/1285384.htm , ο υπεύθυνος Ανάπτυξης, Τουρισμού και Εμπορικής Ναυτιλίας του Κοινοβουλευτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ, Χρήστος Παπουτσής, ζήτησε όπως ο πρόεδρος της Επιτροπής Σπ. Ζησιμόπουλος κληθεί σε ειδική συνεδρίαση της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής προκειμένου να παρουσιάσει τις εν λόγω προτάσεις.

Σύμφωνα με τον κ. Παπουτσή, από πολιτικής απόψης η ανακοίνωση της Επιτροπής Ανταγωνισμού αποδεικνύει την πλήρη αδυναμία της κυβέρνησης της ΝΔ επί τρία χρόνια να εφαρμόσει το Νόμο 3054/2002, δεδομένου -όπως διευκρινίζει- ότι ένα μεγάλο μέρος των προτάσεων της Επιτροπής Ανταγωνισμού περιλαμβάνονται στο ισχύον νομικό πλαίσιο το οποίο, σύμφωνα με το στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, η κυβέρνηση αδυνατεί ή αρνείται να εφαρμόσει.

«Με εξαίρεση τη πρόταση για τις ρυθμίσεις στους αυτοκινητοδρόμους», σημειώνει ο κ. Παπουτσής, «οι άλλες προτάσεις έχουν γίνει ήδη αντικείμενο έντονου προβληματισμού και μακρόχρονων συζητήσεων με τους κοινωνικούς και επαγγελματικούς φορείς».

Ειδικά όσον αφορά την απελευθέρωση του ωραρίου λειτουργίας των 8.000 πρατηρίων καυσίμων της χώρας, όπως επισημαίνει ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, «ενώ προϋποθέτει υψηλότατες εγγυήσεις για τη δημόσια ασφάλεια, εγκυμονεί σοβαρότατους κινδύνους για την βιωσιμότητα των επιχειρήσεων του κλάδου για την κάλυψη των αναγκών των καταναλωτών τις νυχτερινές ώρες».

Εξάλλου, ο κ. Παπουτσής υποστηρίζει πως η προτεινόμενη κατάργηση της δυνατότητας για την επιβολή ανώτατης τιμής καταναλωτή (πλαφόν) στρέφεται ευθέως ενάντια στα συμφέροντα των πολιτών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες περιοχές της χώρας, κάνοντας λόγο για «δώρο» της κυβέρνησης προς τους κερδοσκόπους.

Ο κ. Παπουτσής κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αγνόησε τις προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για την αγορά καυσίμων (μεταξύ των οποίων η εξομοίωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης πετρελαίου για τη βιομηχανία και τη βιοτεχνία με τον ειδικό φόρο του πετρελαίου θέρμανσης) και ότι επί τρία χρόνια ευνόησε τη κερδοσκοπία εις βάρος των συμφερόντων της μεγάλης πλειονότητας των πολιτών και των επιχειρήσεων.