Η αστάθεια έχει γίνει παγκόσμια το σήμα κατατεθέν των αγορών φέτος. Οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν τις λιγότερο ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες και μια συγκρατημένων ρυθμών παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά ελπίζουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα στηρίξουν τις μετοχές.
Η αστάθεια έχει γίνει παγκόσμια το σήμα κατατεθέν των αγορών φέτος. Οι επενδυτές προσπαθούν να ζυγίσουν τις λιγότερο ευνοϊκές νομισματικές συνθήκες και μια συγκρατημένων ρυθμών παγκόσμια ανάκαμψη, αλλά ελπίζουν ότι τα εταιρικά κέρδη θα στηρίξουν τις μετοχές.
Η υπόθεση της αύξησης των επιτοκίων στην ευρωζώνη, που ήδη προεξοφλούν οι αγοραίοι, θα απαντηθεί καλύτερα τον Μάρτιο, όταν θα σταματήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων για την πανδημία. Οι αγορές ομολόγων ως τότε θα δείξουν το δρόμο και στην ΕΚΤ, που θα παρακολουθεί ως τότε τις εξελίξεις στο μακροοικονομικό πεδίο.
Το ερώτημα χθες ήταν: Πόσο μια κάθοδος των διεθνών θα επηρέαζε τους θεσμικούς εδώ, ώστε να αναιρέσουν δραστικά και βίαια την διάθεση για να αυξήσουν θέσεις στην αναδυόμενη αγορά του ευρώ, που δεν είχε τις επιδόσεις των υπολοίπων. Ως προς τη διάθεση για συμμετοχή στις συναλλαγές τη μέρα της ΕΚΤ αναφερθήκαμε χθες και επαληθευθήκαμε, καθώς την ώρα της συνέντευξης της Λαγκάρντ μετά τις 15:45 ο τζίρος δεν είχε ξεπεράσει τα 28,5 εκατ. ευρώ. Στις 17:00 είχε πιάσει τα 40 εκατ. Δεν είχαν ξεπεραστεί χθες οι 955 μονάδες, αλλά στις 14:30 η μεταβολή της αγοράς ήταν -0,01% ενώ το ως τότε κατώτερο ήταν οριακά πάνω από τις 949,5 με απώλειες -0,54%. Συνεπώς η Αθήνα εμφάνισε σεβασμό στις ανησυχίες της παγκόσμιας επενδυτικής βιομηχανίας, αλλά ταυτόχρονα έδειξε πως όσα στο τρέχον έτος κράτησαν τη ζήτηση για μετοχές πάνω από την προσφορά ισχύουν τουλάχιστον για την ώρα.
Οι επενδυτές διεθνώς δεν “συγχώρεσαν” την παραδοχή της ηγεσίας της ΕΚΤ πως εξέπληξαν οι μετρήσεις του πληθωρισμού τον Δεκέμβριο και τον Ιανουάριο. Έτσι ενισχύθηκαν οι πιέσεις μετά την απόφαση της ΕΚΤ με δεδομένη πλέον την αύξηση των επιτοκίων στη Βρετανία. Η άμυνα και η ψύχραιμη αντιμετώπιση κράτησε όσο δεν υπήρχε χειροπιαστή πληροφορία για τη λογική και τις προβλέψεις της μόνης κεντρικής τράπεζας που επιμένει στη διατήρηση των επιτοκίων, χωρίς αλλαγές. Στις συναλλαγές χθες αναγνωρίσαμε την ισχύ της στήριξης στις 945 - 947 μονάδες. Κράτησαν παρά την είσοδο των θεσμικών του δολαρίου, την ώρα που τα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης, αφού άνοιξαν με καθοδικό χάσμα, απόκτησαν σύντομα απώλειες άνω του -1% για τον S&P500, κοντά στο -2% για τον Nasdaq και στο -0,55% ήταν η μεταβολή του Dow Jones.
Είναι σημαντική και αρκετά πιθανή, λόγω της εκτίναξης της μεταβλητότητας παγκόσμια, η ανάκτηση τιμών άνω των 950 μονάδων σήμερα ή τη Δευτέρα, γιατί αυτό αφήνει ανέγγιχτη την ανοδική δυναμική.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Τα απογοητευτικά αποτελέσματα τριμήνου του Facebook προκάλεσαν ισχυρές πιέσεις στη Wall Street. Οι μετοχές της μητρικής εταιρείας Meta υποχώρησαν 26% καθώς πέρα από τα κατώτερα των αναμενόμενων κέρδη τριμήνου, η Meta δήλωσε ότι αναμένει τα έσοδά της για το πρώτο τρίμηνο να είναι χαμηλότερα από τις προβλέψεις των αναλυτών, λόγω «αυξανόμενου ανταγωνισμού». Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ημερήσια βουτιά σε όρους κεφαλαιοποίησης εισηγμένης που έχει καταγραφεί ποτέ.
Στη Wall Street, o Dow Jones υποχώρησε -1,45% ή 518,17 μονάδες στις 35.111,16, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -2,44% στις 4,477,44 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα 3,74%, εμφανίζοντας τη χειρότερη πτώση του από το 2020, στις 13.878,82 μονάδες. Στο βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των UnitedHealth (+1,8%) και Procter & Gamble (+0,9%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Honeywell (-7,1%) και Salesforce.com (-5,3%).
Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε πάνω από τα 90 δολάρια για πρώτη φορά από το 2014 και συγκεκριμένα στα 90,27 σημειώνοντας άνοδο 2,3%. Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς σημείωσε άνοδο τεσσάρων μονάδων βάσης στο 1,82% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 1,1% έναντι του ευρώ στα 1,1434 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την αναγνώριση των κινδύνων που κρύβουν οι επίμονες πληθωριστικές πιέσεις από τις δύο μεγάλες Κεντρικές Τράπεζες στης Ευρώπης ήτοι την Τράπεζα της Αγγλίας και την ΕΚΤ που αποφάσισε να κρατήσει στάση αναμονής και να διατηρήσει αμετάβλητα τα επιτόκια. Η επικεφαλής της ΕΚΤ επεσήμανε ότι ο πληθωρισμός ανέβηκε στο 5,1% τον Ιανουάριο και είναι πιθανό να μείνει υψηλός για το επόμενο διάστημα. Σε αυτό βασικό ρόλο παίζει το ενεργειακό κόστος, το οποίο ανεβάζει τις τιμές σε αρκετούς κλάδους, όπως τα τρόφιμα, οι μεταφορές και τα λιπάσματα.
O πανευρωπαϊκός δείκτης EuropeStoxx 600 υποχώρησε -1,76% στις 468,63 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση -0,71% στις 7.528,84 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε χαμηλότερα -1,57% στις 15.368,47 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -1,54% στις 7.005,63 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας της ευρωζώνης, ο ιταλικός ΜΙΒ έπεσε -1,09% ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ υποχώρησε κατά -0,27%.
Τα τελικά στοιχεία του IHS Markit έδειξαν ότι ο Σύνθετος PMI υποχώρησε στις 52,3 μονάδες τον Ιανουάριο από 53,3 μονάδες τον Δεκέμβριο, στο χαμηλότερο επίπεδο από τον περυσινό Φεβρουάριο και διαμορφώθηκε λίγο χαμηλότερα της προκαταρκτικής εκτίμησης για 52,4.
ΧΑ
Με γενίκευση των πιέσεων και χαμηλό τζίρο ήρθε το -0,90%
Με μέτριους προς χαμηλούς τους όγκους συναλλαγών, οι απώλειες σε 18 blue chip αποτύπωσαν τη διάθεση φυγής από το ρίσκο με υπερδιπλασιασμό των καθοδικών μετοχών έναντι των ανοδικών στο ταμπλό, ακόμα και αν ήρθε την τελευταία ώρα (32/73)
Την αγορά ώθησαν χαμηλότερα αρκετά blue chip εκτός του Τραπεζικού κλάδου ήτοι ΜΠΕΛΑ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ ΕΕΕ και ΜΟΗ με απώλειες από -1,5% ως -2,37% μαζί με το -3,14% για την ΑΛΦΑ ενώ ο τζίρος περιορίστηκε στα 52,103 εκατ. ευρώ.
Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν πτωτική με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με πτώση έως -1,5% για DAX και CAC ενώ στους δείκτες της Wall Street με αυξημένη νευρικότητα η δυναμική είχε επιβάλει το -1,78% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -1,23% για τον S&P500 ενώ ο Dow έχανε -0,70%.
Σε θετικό πεδίο το μεγαλύτερο διάστημα κράτησαν οι συναλλασσόμενοι και έδωσαν κέρδη στο κλείσιμο άνω του +0,5% στις ΑΡΑΙΓ και τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ ΤΕΝΕΡΓ ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ενώ με άνοδο +0,11% κατέληξε ακόμα η ΚΟΥΕΣ
Η εμφάνιση της Κριστίν Λαγκάρντ μετά την απόφαση της ΕΚΤ ήταν ένα γεγονός που τροφοδότησε την τάση φυγής από τις μετοχές του ευρώ. Έτσι η αγορά από κατώτερο που αντιστοιχούσε ως τις 16:00 σε πτώση -0,5%, εμφάνισε στο τέλος χαμηλό ημέρας στις 945 μονάδες με απώλειες τότε -0,99%.
Ήταν η πρώτη μέρα με γενικευμένες πιέσεις που δεν αφορούσαν μόνο τις Τράπεζες αλλά και τις περισσότερες μετοχές που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου των δεικτών στην τρέχουσα εβδομάδα. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με πτωτική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά επίσης οι δείκτες ξεκίνησαν με καθοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρησαν μέτριο πτωτικό βηματισμό σταθερά, ενώ υπήρξε διαρκής πίεση στα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 946,13) ενωρίτερα, δεν ήταν μόνο το κλίμα στις ΗΠΑ που προκάλεσε απώλειες από το ανώτερο μέρας (τις 954,61) αλλά και η ανησυχία για τη στάση της ΕΚΤ απέναντι στην εκτόξευση του πληθωρισμού. Φαινόμενο που έφερε την ανάγκη για διαφοροποίηση στην πολιτική των Κεντρικών Τραπεζών με αντίστοιχη διαφοροποίηση του ενδιαφέροντος από την πλευρά των θεσμικών. Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 954,61 μονάδες (στις 14:30) έχοντας μεταβολή τότε -0,01% υποχώρησε κατόπιν ως τις 953 με πλάγια κίνηση, γύρω από εκεί, ως τις 15:50. Μετά, κύματα πιέσεων τον κατέβασαν ως τις 945 για να καταλήξει στις 17:00 στις 946,45 (-0,87%). Η ζήτηση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά ανώτερα επίπεδα πάνω από τις 946 μονάδες, μειώνοντας ελαφρά την απόσταση από το χαμηλό στις 911,83 μονάδες από τις 25/1 που αποτελεί πλέον επίπεδο στήριξης σε πιθανή διόρθωση.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που πιέστηκαν αισθητά, απόκτησαν πτωτική μεταβολή με την συνεισφορά των απωλειών από 18 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους, εκδήλωσαν στην προτελευταία της τρέχουσας εβδομάδας συνεδρίαση μονιμότητα των αγοραστικών τους διαθέσεων σε λιγοστές μετοχές και πιέσεις στις περισσότερες από όλους σχεδόν τους κλάδους, αμέσως μετά τη συμπλήρωση μιας ανοδικής αλυσίδας τριών ημερών. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν συντονισμένα πτωτικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν πτώση, που ήταν σχετικά μέτρια, αφού έφθασε ως το -0,99%. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η υποχώρηση των ευρωπαϊκών με την επικράτηση της μεταβλητότητας που επιβλήθηκε κατά τη διαπραγμάτευση για τους S&P500 και Nasdaq της Wall Street επέτρεψε την εμφάνιση των απωλειών.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (18) ενώ (6) εμφάνισαν κέρδη με την ΕΥΡΩΒ στις αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΑΛΦΑ -3,14%, ΜΠΕΛΑ -2,37%, ΔΕΗ -2,08%, ΕΛΧΑ -1,93%, ΕΕΕ -1,81% και ΜΟΗ -1,51% και πτώση κάτω του -1,40% ως -0,3% είχαν οι υπόλοιπες καθοδικές. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +1,0% εμφανίστηκαν ΑΡΑΙΓ +1,71%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ +1,33%, ΤΕΝΕΡΓ +1,09%, και τα υπόλοιπα ανοδικά blue chip ΕΤΕ ΕΥΔΑΠ ΚΟΥΕΣ είχαν μεταβολές από +0,11% ως +0,65%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και μεγάλης σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 946,13 από 954,72 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,90% ή 8,59 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 52,103 από 63,688 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 5,161 από 4,525 εκατ. ευρώ, και τα δικαιώματα της ΙΝΚΑΤ αφορούσαν 2,757 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ 1,337 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 382.394 ευρώ, την ΕΥΡΩΒ 349.573 ευρώ, ην ΤΙΤC 212.100 ευρώ και την ΑΡΑΙΓ 123.512 ευρώ.
. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 32 από 69 σημείωσαν άνοδο και 73 από 38 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 26. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,850 από 70,490 δις ευρώ.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 11,5 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,90% με τον EUROSTOXX 600 στο -1,60%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με πτώση -1,07% στις 2298,57 από 2323,35 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 24,78 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -0,60%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Επιστροφή της μετριοπαθούς επιφύλαξης με αυξημένους όγκους
Η πολυετής παρακολούθηση των συναλλαγών στα παράγωγα επιτρέπει και στην εξαγωγή συμπερασμάτων με εμπειρικό τρόπο. Αναφερόμαστε στις συνήθειες των επενδυτών που επειδή επαναλαμβάνονται λειτουργούν προειδοποιητικά για το ρεπορτάζ αυτής της αγοράς. Όταν θεωρούν βεβαία την άνοδο του FTSE25 συνήθως δίνουν προήγηση από 6 μονάδες και πάνω στο ΣΜΕ ενώ όταν περιμένουν μέτρια αλλά σταθερή άνοδο δίνουν 3 μονάδες. Στην περίπτωση της πρόβλεψης βέβαιης πτώσης αντίστοιχα προσδίδουν υστέρηση στα ΣΜΕ πάνω από 6 μονάδες (με βάση το επίπεδο του δείκτη να είναι της τάξης των 2000 μονάδων). Χθες ο 25άρης σταμάτησε στις 2298,5 και το ΣΜΕ Φεβρουαρίου στις 2292,25 ήτοι 6,25 μονάδες χαμηλότερα.
Στην προτελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο σχεδόν μόνιμα. Το άνοιγμα στις 2320,97 αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 2,38 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 24,78 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2324,11 μονάδες, ήρθε στις 14:30. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:55 και ήταν οι 2296,37. Το κλείσιμο στις 2298,57 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -1,07% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα υποχώρησε οριακά σε 8,675 εκατ. ευρώ την Πέμπτη 3/2/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 570 συμβόλαια με ανώτερο τις 2324,00 μονάδες, κατώτερο στις 2290,25 με τελευταίες πράξεις στις 2295,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2292,25 από 2326,00 μονάδες και διατηρήθηκαν στα 2487 από 2485 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 17 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2321,25 μονάδες, κατώτερο τις 2294,00 με τελευταίες πράξεις στις 2294,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2290,75 από 2324,75 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 148 από 137.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος ήταν ανύπαρκτος. Άλλαξαν όμως χέρια 21 συμβόλαια για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 2 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου εμφανίστηκε όγκος 40 συμβολαίων για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες.
Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 686,03 μονάδων (-1,39%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 694,30 (-0,20%), και ανώτερο τις 698,77 (+0,45%) έκλεισε στις 688,44 με πτώση -1,04%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου υποχώρησε στα 22,882 από 24,968 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-3,14%) απασχόλησε 8,102 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+0,65%) 6,486 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,99%) απασχόλησε 1,995 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (0,00%) απασχόλησε 4,231 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 3 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 692,75 από 700,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 3 από 4.
Οι μετοχές παγκόσμια κατρακύλησαν καθώς η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και η Τράπεζα της Αγγλίας διατάραξαν το επενδυτικό κλίμα με τα σχόλιά τους γύρω από τον πληθωρισμό χθες, ενώ μια αρνητική θεώρηση της κατάστασης από την εταιρεία που παλαιότερα ήταν γνωστή ως Facebook επιδείνωσε περαιτέρω το φρόνημα των επενδυτών. Τα κύρια χρηματιστήρια της Ευρώπης υποχώρησαν καθώς η BoE πραγματοποίησε την ευρέως αναμενόμενη δεύτερη αύξηση των επιτοκίων στο Ηνωμένο Βασίλειο μέσα σε τρεις μήνες, η οποία βοήθησε να ενισχύσει τη στερλίνα και να ανυψώσει το ευρώ. Την αρνητική στροφή στη διάθεση για ρίσκο περίμεναν και οι εγχώριοι αναλυτές.
Η Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ ανέφερε: “Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ανακοίνωσε τα της νομισματικής πολιτικής για την Ευρωζώνη, με τον επίμονο υψηλό πληθωρισμό να θέτει υπό αμφισβήτηση τη συνέχιση της παραμονής των μηδενικών επιτοκίων, μετά το τέλος της ποσοτικής χαλάρωσης, στο πλαίσιο της πανδημίας. Ο ΓΔ ξεπέρασε σχετικά εύκολα τις 950 μονάδες, όπως είχε συμβεί στις 12/1, εξέλιξη που θα αποκτήσει εγκυρότητα αν επιβεβαιωθεί και στο τέλος της εβδομάδος. Παράλληλα, η ένταση της κρίσης στην Ουκρανία, συνεχίζει την κλιμάκωσή της”. Η Euroxx Sec. προβλέπει: “Θα συνεχιστεί η μεταβλητότητα γύρω από τις 950 μονάδες, με το ενδιαφέρον να είναι στραμμένο στις διεθνείς εξελίξεις”. Ενώ η Beta Sec. εκτιμά: “Οι κινήσεις κατοχύρωσης κερδών, ίσως περιορίσουν το momentum”.
Από τη Leon Depolas Sec. ειδοποίησαν: “Στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος βρέθηκε η συνεδρίαση της ΕΚΤ, μετά και την υψηλότερη των εκτιμήσεων, χθεσινή, μέτρηση του ΔΤΚ στην Ευρωζώνη. Παράλληλα, συνεχίζονται οι αυξημένες διακυμάνσεις στον τεχνολογικό δείκτη Nasdaq, λόγω εταιρικών αποτελεσμάτων. Σε αυτό το πλαίσιο η διστακτικότητα του ΓΔΧΑ είναι φυσιολογική και λόγω έλλειψης βάθους, θα ακολουθήσει την πορεία των Διεθνών Αγορών, αλλά σε μεγαλύτερες και πιο ξεκάθαρες κινήσεις”.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι υποχώρησαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 10.212 από 8.810 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 65.015 από 65.051 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,32 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 11 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 201 από 197.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3721 από 2258 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 27.700 από 28.042 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,53 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 2 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 3 από 2.
Της ΕΥΡΩΒ με 1406 από 2819 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.491 από 36.370 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,04 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά 100 ΣΜΕ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2072 από 3011 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.210 από 37.607 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,50 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 656 από 1548 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 569 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ, και τα 440 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυστηρά εστιασμένο και αφορούσε σε 7.762 συμβόλαια για ΕΤΕ και σε 1.500 συμβόλαια για ΕΛΧΑ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πιστοποιημένος χρηματοοικονομικός αναλυτής Πέτρος Στεριώτης
Σε πολυετή υψηλά παραμένει ο Γενικός Δείκτης του Χ.Α., αφού πέρασε (έως τώρα) με επιτυχία το τεστ της σημαντικής διόρθωσης στα Ξένα, η οποία πυροδοτήθηκε κυρίως από το ‘γερακίσιο’ outlook επιτοκιακής πολιτικής της Federal Reserve και την εκτίναξη του ενεργειακού κόστους.
"Πασάς" από την αρχή του χρηματιστηριακού έτους ο Τραπεζικός δείκτης, οδήγησε την κούρσα της ανόδου, εκμεταλλευόμενος την αναβάθμισή του από Επενδυτικούς Οίκους του εξωτερικού, με το σκεπτικό ότι η ενδυνάμωση της Ελληνικής Οικονομίας και τα προγραμματισμένα μεγάλα έργα, θα βελτιώσουν την ποιότητα των Τραπεζικών ισολογισμών. Το δε άνοιγμα του επιτοκιακού spread δανείων/καταθέσεων θα στηρίξει την κερδοφορία του κλάδου, ενώ η μείωση του ρίσκου Χώρας θα φθηνύνει το κόστος άντλησης χρήματος από τις Διεθνείς Κεφαλαιαγορές.
Τούτες τις ώρες που τα οικονομικά ΜΜΕ "καθαρογράφουν" τους βασικούς άξονες των σημερινών ανακοινώσεων της ΕΚΤ, οι επενδυτές μπορούν να νιώθουν ικανοποιημένοι, καθώς αρχίζει να ξεκαθαρίζει ο σημαντικότερος ίσως "γνωστός άγνωστος", σε ότι αφορά την Ευρωζώνη και το Κοινό Νόμισμα.
Ένα από τα θετικά κάθε αποδυνάμωσης του Ευρώ, είναι ότι ενισχύει τις εξαγωγές και των Ελληνικών Εισηγμένων, που ανοίγουν τα εξαγωγικά φτερά τους και πέραν της Ευρωζώνης.
Παράλληλα, η έως τώρα διόγκωση του ισολογισμού της ΕΚΤ, στήριξε το πρόγραμμα ομολογιακού δανεισμού του ΟΔΔΗΧ και έμμεσα μετακύλισε την όλη ευφορία προς το book building νέων εταιρικών και την καθημερινή αποτίμηση παλαιότερων Ελληνικών ομολογιακών εκδόσεων.
Με τα νέα δεδομένα που θέτουν στην ΕΚΤ οι αυξανόμενοι δείκτες τιμών καταναλωτή και παραγωγού, καθώς και η εν εξελίξει αλλαγή πλεύσης της Fed, θα έχει τη δική του σημασία να δούμε το βαθμό ευελιξίας (ή μη) του Ευρωπαϊκού αυτού Θεσμού.
Ο ΓΔΧΑ συνεχίζει να κρατά ορθάνοιχτο το σενάριο της ανοδικής διάσπασης των 960 περίπου μονάδων, με την τάση να είναι πλαγιοανοδική. Το γεγονός ότι οι διαγραμματικές στηρίξεις (μέσοι όροι και ανοδική γραμμή τάσης ενός έτους) βρίσκονται αρκετά χαμηλότερα, στις 900 περίπου μονάδες, δεν πρέπει να εφησυχάσει, αλλά αντίθετα να ωθήσει τους επενδυτές να μειώσουν την ανοχή τους στα ‘γενναιόδωρα stop-loss.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών πάλεψαν για μια ανοδική αντίδραση σήμερα Παρασκευή 4/2, υποστηριζόμενες από την ανάκαμψη των συμβολαίων μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υπό την καθοδήγηση των κερδών της Amazon, αλλά η άνοδος του πετρελαίου σε υψηλό επταετίας συγκράτησε τους επενδυτές που ανησυχούν από την προοπτική της αύξησης των επιτοκίων για να περιορίσουν τις παγκόσμιες πληθωριστικές πιέσεις.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας ήταν στις 8:10 δική μας ώρα στις 615,87 μονάδες και σημείωνε άνοδο +1,17%, οδηγούμενος από την άνοδο κατά 3,29% του δείκτη Hang Seng την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης μετά τις διακοπές της Σεληνιακής Πρωτοχρονιάς αυτής της εβδομάδας. Ο Ιαπωνικός Nikkei αν και αρχικά υποχώρησε 0,4% στις 8:10 κέρδιζε +0,73%.
Εν μία νυκτί το ευρώ σημείωσε το πιο απότομο άλμα του σε περισσότερο από ένα χρόνο αφού η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Κριστίν Λαγκάρντ άφησε ανοιχτή την πόρτα για αυξήσεις επιτοκίων φέτος και είπε ότι ο πληθωρισμός ήταν υψηλότερος για περισσότερο από το αναμενόμενο.
Η Τράπεζα της Αγγλίας αύξησε τα επιτόκια στο 0,5% και σχεδόν οι μισοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής ήθελαν μεγαλύτερη αύξηση. Ο S&P 500 (.SPX) είχε τη χειρότερη μέρα του εδώ και σχεδόν ένα χρόνο.