Αυξήσεις που φθάνουν και στο 185% σε σχέση με πέρυσι καταγράφουν οι τιμές χονδρικής των λαχανικών στην Κεντρική Αγορά της Αθήνας (ΟΚΑΑ), σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του Οργανισμού που δημοσιοποιούνται σε τακτική βάση. Από τις ανατιμητικές τάσεις δεν μπόρεσε «να ξεφύγει» και η πλειονότητα των φρούτων, ενώ την ίδια... οδό έχουν ακολουθήσει και οι τιμές των αρνιών και των κατσικιών.
Για την κατανόηση των αυξήσεων και στα τρόφιμα δεν απαιτείται κάποιος ιδιαίτερος κόπος από τους καταναλωτές, καθώς αυτές είναι εμφανέστατες στα ράφια των καταστημάτων, ενώ σε πολλές περιπτώσεις οι τιμές είναι ακόμη και υπερδιπλάσιες σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2021. Αξίζει δε να σημειωθεί ότι στα κηπευτικά, μόνο τα σκόρδα εισαγωγής και τα ξερά κρεμμύδια είναι φθηνότερα από πέρυσι.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΚΑΑ, στην κορυφή των αυξήσεων βρίσκονται τα μπρόκολα τα οποία σε τιμές χονδρικής πωλούνται κατά 185% ακριβότερα. Ανήκοντας στην ίδια... οικογένεια, η κατάσταση δεν θα μπορούσε να είναι διαφορετική και για τα κουνουπίδια, τα οποία φέτος κοστίζουν κατά 160% περισσότερο από πέρυσι.
Ο κατάλογος με τα κηπευτικά που πωλούνται πολύ ακριβότερα σε σχέση με το 2021 δεν έχει... τέλος.
Πηγαίνοντας με αλφαβητική σειρά, κατά 100% έχουν αυξηθεί τα αγγούρια (το ζευγάρι), κατά 107% το κιλό τα αγγουράκια, κατά 95% ο μαϊντανός, κατά 57% ο άνηθος και κατά 50% τα καρότα. Ακόμη χειρότερη είναι η εικόνα για τα κολοκύθια, με την τιμή τους να είναι αυξημένη κατά 125%, ενώ «συγκρατημένα» κινούνται τα χλωρά κρεμμυδάκια που πωλούνται ακριβότερα κατά 27%. Ευτυχώς καθοδικά κινείται η τιμή στα ξερά κρεμμύδια, όπου υποχωρεί κατά 11%. Ακολουθούν (πάντα με αλφαβητική σειρά) τα λάχανα που έχουν... ψηλώσει κατά 50%, τα μαρούλια με 83% και οι μελιτζάνες με 21%.
Οι εγχώριες πατάτες πωλούνται ακριβότερα κατά 29%, οι Γαλλίας «τρέχουν» με 31,5% και οι Κύπρου με 40%. Τα παντζάρια «βλέπουν την αξία τους» να έχει αυξηθεί κατά 80%, ενώ τα τρία είδη πιπεριών (χονδρές, μακριές γλυκές και κόκκινες μακριές) πωλούνται ακριβότερα από 33% έως 64%. Και τα πράσα είναι ανατιμημένα κατά 54%.
Τα ραδίκια, είτε είναι ήμερα είτε άγρια (σ.σ.: ιταλικά και καλλιεργούμενα) φαίνεται πως έχουν ομονοήσει για την κατεύθυνσή τους, με τα πρώτα να καταγράφουν αύξηση 83% και τα δεύτερα 71%.
Στο «Σ» το σέλινο πωλείται ακριβότερα κατά 46% και τα σκόρδα (το κομμάτι) «τρέχουν» με συν 13%, το σπανάκι με 112,5% και το σταμναγκάθι με 100%. Τέλος, οι τομάτες πωλούνται κατά 73% ακριβότερα. Σε ό,τι αφορά τα φρούτα, την ισχυρότερη αύξηση καταγράφουν τα μανταρίνια κλημεντίνες με σχεδόν 67% και ακολουθούν τα λεμόνια με 37,5%. Τα κοινά μανταρίνια είναι ακριβότερα κατά 25% και τα πορτοκάλια κατά 12,5%. Φθηνότερα είναι τα μήλα, ενώ αμετάβλητη σε σχέση με πέρυσι είναι η τιμή της μπανάνας.
Τα κρέατα
Με εξαίρεση τα μοσχάρια, με τον... ρυθμό τους τρέχουν οι αυξήσεις στα λοιπά κρέατα. Συγκεκριμένα, για τα εγχώρια αρνιά το εύρος χονδρικών τιμών ανά κιλό είναι 5 έως 6 ευρώ, όταν το εύρος πέρυσι την ίδια εποχή ήταν 4,5 έως 5,30 ευρώ. Στα κατσίκια οι τιμές κινούνται μεταξύ 6 έως 6,5 ευρώ ανά κιλό, έναντι 5,4 - 6 ευρώ πέρυσι.
Στα γιδοπρόβατα το εύρος είναι 3 έως 4,5 ευρώ ανά κιλό, έναντι 3 έως 4 ευρώ πέρυσι. Τα εγχώρια μαδητά χοιρινά μισάδια πωλούνται 2,1 έως 2,4 ευρώ το κιλό, έναντι 2,2 έως 2,3 ευρώ πέρυσι, τα εγχώρια χοιρινά μισάδια (καρέ) από 2,5 έως 2,8 ευρώ το κιλό (ίδιο εύρος με πέρυσι), τα μαδητά χοιρινά μισάδια εξωτερικού πωλούνται από 2,1 έως 2,4 ευρώ το κιλό (2 έως 2,3 ευρώ πέρυσι), τα χοιρινά μισάδια (καρέ) εξωτερικού από 2,4 έως 2,8 ευρώ το κιλό, (2,4 έως 2,7 ευρώ πέρυσι), τα εγχώρια μοσχάρια (4/μόρια) από 5,5 έως 6 ευρώ το κιλό (4,6 έως 5,6 πέρυσι) και τα μοσχάρια εξωτερικού (4/μόρια) επίσης από 5,5 έως 6 ευρώ το κιλό, έναντι 4,5 έως 5,6 πέρυσι.