Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 02 Φεβρουαρίου 2022 09:14

Market Beat: Η Αθήνα στοχεύει τις 950 μονάδες και άνω   

Οι μέρες σφραγίζονται στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία από τη νευρικότητα των επενδυτών που προσπαθούν να αφομοιώσουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων που θα τον συμμαζέψουν. Οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν στην άποψη πως τα διεθνή διαμορφώνουν τη διάθεση των επενδυτών και στην Αθήνα. Για αυτό υπάρχει η ακόλουθη αναφορά σχετικά με όσα προβληματίζουν τους επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ γύρω από τη στάση της ΕΚΤ:

  • Τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street εμφάνιζαν θετική εικόνα στις ασιατικές συναλλαγές με τα ΣΜΕ του S&P500 στο +0,56% στις 8:45 δική μας ώρα. Και οι τρεις δείκτες αναφοράς της Wall Street σημείωσαν άνοδο την Τρίτη και ο δείκτης του ενεργειακού τομέα έκλεισε σε υψηλό πολλών ετών, αν και οι συναλλαγές με σκαμπανεβάσματα  αντανακλούσαν την αβεβαιότητα των επενδυτών σχετικά με το πώς να τοποθετηθούν στην τρέχουσα αγορά. 
  • Τα ΣΜΕ επί των ευρωπαϊκών δεικτών επίσης εμφάνιζαν θετική εικόνα ειδοποιώντας για άνοδο αρκετών δεικτών όπως οι Euro STOXX 50, FTSE 100 και DAX. 
  • Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο πεισματάρης από όσο ήλπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς τα νέα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την «προσωρινή» αφήγηση της ΕΚΤ γύρω από την άνοδο των τιμών. Σημείωναν σήμερα στο Bloomberg Economics την παραμονή της ημέρας που η ΕΚΤ θα έχει τη συνάντηση επί της νομισματικής πολιτικής της. 
  • Οι επενδυτές με ικανοποιητικό  τζίρο και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 947,88 από 936,77 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,19%. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 89,594 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 9,259 εκατ. ευρώ. Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,35% στις 2304,81, ήτοι  30,64 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,65%.

Οι μέρες σφραγίζονται στην παγκόσμια επενδυτική βιομηχανία από τη νευρικότητα των επενδυτών που προσπαθούν να αφομοιώσουν ραγδαίες εξελίξεις στο μέτωπο του πληθωρισμού και των επιτοκίων που θα τον συμμαζέψουν. Οι εγχώριοι αναλυτές επιμένουν στην άποψη πως τα διεθνή διαμορφώνουν τη διάθεση των επενδυτών και στην Αθήνα. Για αυτό υπάρχει η ακόλουθη αναφορά σχετικά με όσα προβληματίζουν τους επενδυτές στα χρηματιστήρια του ευρώ γύρω από τη στάση της ΕΚΤ:

Οι πρόσφατες συνεδριάσεις ήταν ασταθείς, καθώς η προοπτική μιας επιθετικής διαδικασίας υπέρ της αύξησης επιτοκίων από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ φαίνεται να έχει μεγάλη πιθανότητα και οι επενδυτές επιδιώκουν να τοποθετηθούν αναλόγως. Αυτό είναι ένα έργο που το δυσχεραίνουν οι παρατεταμένες επιρροές από την πανδημία στην οικονομία και τη γεωπολιτική ένταση στην Ευρώπη. Ο πληθωρισμός μπορεί να αποδειχθεί πιο πεισματάρης από όσο ήλπιζαν οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής, καθώς τα νέα δεδομένα εγείρουν ερωτήματα σχετικά με την «προσωρινή» αφήγηση της ΕΚΤ γύρω από την άνοδο των τιμών. Οι βιομήχανοι γίνονται πιο επιθετικοί στον καθορισμό των τιμών, σύμφωνα με δημοσκόπηση των υπευθύνων αγορών  προμηθειών για τη βιομηχανία. Οι τιμές παραγωγής ανέβηκαν με τον δεύτερο ταχύτερο ρυθμό που έχει καταγραφεί ιστορικά τον περασμένο μήνα, καθώς η ισχυρή ζήτηση επέτρεψε στις επιχειρήσεις να μετακυλήσουν το υψηλότερο κόστος τους στους καταναλωτές. Ο γαλλικός πληθωρισμός επιβραδύνθηκε λιγότερο από το αναμενόμενο τον Ιανουάριο, ενώ χθες τα στοιχεία έδειξαν το ίδιο πρόβλημα στη Γερμανία και την Ισπανία. Όλα αυτά αυξάνουν την πίεση στην ΕΚΤ να επαναξιολογήσει το σχέδιό της για έξοδο από τα μέτρα τόνωσης της εποχής της κρίσης πιο σταδιακά από ό,τι οι ομότιμές της στις ΗΠΑ και στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Δεν είναι εύκολη επιλογή. Η σύσφιξη έχει συνέπειες. Η Τράπεζα της Αγγλίας θα πρέπει να επιτύχει μια «τεράστια αύξηση των επιτοκίων» που θα ωθήσει 1,2 εκατομμύρια ανθρώπους χωρίς δουλειά, εάν θέλει να επαναφέρει τον πληθωρισμό στο στόχο του 2% φέτος, σύμφωνα με την ανάλυση του Bloomberg Economics. 

Πολλές φορές η ολιγωρία των αρμοδίων καταφέρνει να κάνει μια δύσκολη κατάσταση, πολύ πιο επώδυνη. Αυτή την εποχή τα προβλήματα στην παγκόσμια οικονομία έχουν διογκωθεί, από τέτοιου ακριβώς τύπου αίτια.  Η εμφανής νευρικότητα των επενδυτών  προέκυψε από την αρχική άρνηση των αρμοδίων της Κεντρικής Τράπεζας των ΗΠΑ να αναγνωρίσουν την ισχύ των πληθωριστικών πιέσεων. Έτσι, από εκεί που υποστήριζαν πως θα είναι περαστικές, πρόσφατα, αναγκάστηκαν να αλλάξουν στάση απότομα. Αφήνοντας όμως όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά, έκαναν τους επαγγελματίες διαχειριστές κεφαλαίου να “τρέχουν”. Προσπαθώντας να προεξοφλήσουν τις πιθανές αυξήσεις στα επιτόκια της Fed. Πριν μερικές εβδομάδες εκτιμούσαν ως πιθανές μια ως δύο αυξήσεις, πριν δυο ανέμεναν ακόμα και τέσσερις και την τρέχουσα, οι γίγαντες στην επενδυτική βιομηχανία προβλέπουν, πως θα γίνουν από πέντε ως επτά!

Με δεδομένη την αυξημένη μεταβλητότητα θα λέγαμε πως οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών χωρίζονται. Υπάρχουν εκείνες που θέλουν το διεθνές κλίμα να “καπελώνει” τη διάθεση για ρίσκο στην Αθηναϊκή αγορά. Η άνοδος του Τραπεζικού κλάδου θεωρούν ότι μπορεί να εκτονωθεί αλλά όταν ξεδιπλώνεται διαχέεται μια αισιοδοξία γενικότερα στο ταμπλό. Στην απέναντι πλευρά βρίσκονται οι αισιόδοξοι που θεωρούν ικανά τα αίτια του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες να οδηγήσουν συνολικά την αγορά σε ανεξάρτητη πορεία. Η πιθανότητα να συνεχιστεί η κίνηση προς τις 960 μονάδες αυξάνεται, καθώς αναμένεται να περάσουν στο στόχαστρο των αγοραστών εταιρίες από άλλους κλάδους όπως φάνηκε στη συνεδρίαση της Τρίτης και πρώτη του Φεβρουαρίου.  

Από την Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ εκτιμούσαν: “Το Ελληνικό Χρηματιστήριο αντιστάθηκε επιτυχώς τις προηγούμενες δύσκολες ημέρες και πέτυχε τελικά μια αξιοσημείωτη θετική επίδοση τον Ιανουάριο, όταν μετοχές και ομόλογα υποχωρούσαν στις Διεθνείς Αγορές. Η διατήρηση του ανοδικού momentum δημιουργεί προϋποθέσεις για επαναπροσέγγιση της περιοχής των 950 μονάδων”. Η Euroxx Sec. εκτιμά: “Μετά την ισχυρή πορεία του Ιανουαρίου (περίπου 5%), το θετικό momentum θα συνεχιστεί”. Ενώ από την Leon Depolas Sec. σημείωσαν: “Σε νέο υψηλό σχεδόν 2 ετών έκλεισε ο Τραπεζικός κλάδος, ο οποίος ηγείται των αποδόσεων από την αρχή του έτους. Ωστόσο, αναμένουμε εξομάλυνση της ανοδικής κλίσης του ΔΤΡ το επόμενο διάστημα και αυξημένη πιθανότητα ‘παράδοσης της σκυτάλης’ των αποδόσεων σε άλλες Δεικτοβαρείς Εισηγμένες”.

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Στο χαμηλό 14 μηνών υποχώρησε η μεταποίηση στις ΗΠΑ. Ειδικότερα ο δείκτης ISM τον Ιανουάριο διαμορφώθηκε στις 57,6 μονάδες από 58,8 τον προηγούμενο μήνα ενώ οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 57,5 μονάδες. Σημειώνεται ότι κάθε μέτρηση πάνω από τις 50 μονάδες δηλώνει επέκταση της μεταποιητικής δραστηριότητας.

Συνέχισαν την ανοδική τους αλυσίδα με τον τρίτο κρίκο της στη Wall Street μετά τις βαριές απώλειες του Ιανουαρίου για τους Nasdaq και S&P 500.  Έτσι, o Dow Jones ενισχύθηκε +0,75% ή 273,38 μονάδες στις 35.405,24, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,69% στις 4.546,54 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,75% στις 14.346,00 μονάδες. Στο βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές των Boeing (+4%) και Dow (+3,6%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των UnitedHealth (-1,3%) και Microsoft (-1,1%).

«Η τελευταία πτώση είναι μια φυσιολογική διόρθωση που δεν σηματοδοτεί ύφεση ή το τέλος της αγοράς των ταύρων», σημείωσε ο Chris Haverland της Wells Fargo. «Συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικονομική ανάπτυξη και τα εταιρικά κέρδη θα είναι ισχυρά και ότι η Fed δεν θα προχωρήσει επιθετικά σε σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής».

Στο εταιρικό μέτωπο, καλά αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η Exxon Mobil αφού τα προσαρμοσμένα κέρδη ανά μετοχή αυξήθηκαν στα 2,05 δολ. από μόλις τρία σεντς το αντίστοιχο διάστημα του προηγούμενου έτους και τα έσοδα ανήλθαν στα 84,97 δισ. από 46,54 δισ. πέρυσι. 

Στην αγορά ομολόγων, η απόδοση του 10ετούς ομολόγου ΗΠΑ σημείωσε άνοδο κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,80% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,3% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1268 δολάρια. Η τιμή του πετρελαίου WTI κινήθηκε οριακά υψηλότερα στα 88,20 δολάρια το βαρέλι. 

ΕΥΡΩΠΗ

Τα μακροοικονομικά δεδομένα επηρέασαν τη διάθεση των επενδυτών που υποδέχθηκαν τον Φεβρουάριο στις ευρωπαϊκές αγορές με άνοδο. Η μεταποίηση στην ευρωζώνη, στην έναρξη της νέας χρονιάς, ανέκτησε κάποια δυναμική, με την παραγωγή, τις νέες παραγγελίες και την απασχόληση να καταγράφουν επιτάχυνση της ανόδου. Ωστόσο, αυτές οι βελτιώσεις συνέχισαν να επισκιάζονται από τα προβλήματα της εφοδιαστικής αλυσίδας.

O πανευρωπαϊκός δείκτης EuropeStoxx 600 ενισχύθηκε +1,28% στις 474,86 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε άνοδο +0,96% στις 7.535,78 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,96% στις 15.619,39 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +1,43% στις 7.099,49 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,53% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +1,32%. 

Ο τελικός δείκτης Υπεύθυνων Προμηθειών ΡΜΙ ανήλθε στις 58,7 μονάδες τον Ιανουάριο - είναι το πιο υψηλό από τον Αύγουστο - έναντι αρχικής εκτίμησης για 59 μονάδες κι ενώ τον Δεκέμβριο ήταν στις 58 μονάδες.

Στο εταιρικό πεδίο, καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα τριμήνου ανακοίνωσε η ελβετική UBS καθώς τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στο 1,33 δις  δολάρια ενώ οι αναλυτές προέβλεπαν κέρδη στα 863 εκατ. δολάρια.

ΧΑ

Με ποικιλία στο αγοραστικό ενδιαφέρον πλησιάζονται οι 950 μονάδες  

  • Με ικανοποιητικούς όγκους τα σταθερά κέρδη σε 20 περίπου blue chip συνέχισαν την αποτύπωση της διάθεσης για ρίσκο στο ταμπλό με ψαλίδισμα της υπεροχής των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό (64/47)

  • Οδήγησαν την αγορά blue chip εκτός του Τραπεζικού κλάδου ήτοι ΒΙΟ, ΑΡΑΙΓ, ΜΥΤΙΛ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ, ΟΠΑΠ με κέρδη από +2,5% ως 4,6% ενώ ο τζίρος έφθασε στα 89,594 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο έως +1,2% οι DAX CAC και τους δείκτες της Wall Street συντονισμένους σε αυξημένη νευρικότητα  που γρήγορα έφερε το -0,5% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το -0,3% για τον S&P500 και ο Dow μετά από επτά αλλαγές πρόσημου στο ημίωρο έχανε -0,06%. 

  • Μόνιμα υπό πίεση κράτησαν οι συναλλασσόμενοι την ΚΟΥΕΣ τις ΑΔΜΗΕ  ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΜΠΕΛΑ ενώ με πτώση κατέληξαν ακόμα ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ

Από τα παραπάνω φαίνεται ότι δεν ήταν μόνο οι Τράπεζες και δυο τρεις μετοχές που λειτούργησαν σαν στυλοβάτες της ανόδου  των δεικτών. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά επίσης οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρησαν θετικό βηματισμό σταθερά αλλά υπήρξε διαρκής μεταβλητότητα στα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 947,88) ενωρίτερα, το κλίμα στις ΗΠΑ προκάλεσε απώλειες από το ανώτερο μέρας (τις 949,70). Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 949,7 μονάδες (στις 16:01) έχοντας άνοδο τότε +1,38% υποχώρησε κατόπιν για να καταλήξει στις 17:00 στις 947,41. Η ζήτηση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε σε ελαφρά ανώτερα επίπεδα κάτω από τις 950 μονάδες αλλά ή 36 πάνω από το χαμηλό τελευταίων επτά ημερών στις 911,83 μονάδες από τις 25/1. 

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ενισχύθηκαν, απόκτησαν μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών από 18 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς υψηλότερους από την προηγούμενη όγκους, εκδήλωσαν στην τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας μονιμότητα των αγοραστικών  τους διαθέσεων με αναζήτηση μετοχών από όλους σχεδόν τους κλάδους αμέσως μετά τη συμπλήρωση μιας πτωτικής εβδομάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  είχαν συντονισμένα ανοδικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν κέρδη, που ήταν σημαντικά, αφού έφθασαν ως το +1,4%. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η άνοδος των ευρωπαϊκών παρά την επικράτηση της μεταβλητότητας που ισχύει κατά τη διαπραγμάτευση για τους S&P500 και Nasdaq της Wall Street επέτρεψε την αποκατάσταση του 85% των απωλειών της καθοδικής αλυσίδας από τις 21/1 ως και 25/1. Αυτή πήρε τον ΓΔ από τις 951 και τον κατέβασε στις 912. 

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (6) ενώ (18) εμφάνισαν κέρδη με μία τη ΣΑΡ αμετάβλητη. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΚΟΥΕΣ -3,30%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,88%, ΜΠΕΛΑ -0,76%, ΑΔΜΗΕ -0,60%, και πτώση κάτω του -0,35% είχαν οι ΤΕΝΕΡΓ ΛΑΜΔΑ. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,5% εμφανίστηκαν ΒΙΟ +4,60%, ΑΡΑΙΓ +4,55%, ΜΥΤΙΛ +3,43%, ΓΕΚΤΕΡΝΑ +3,35%, και ΟΠΑΠ +2,58%, τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από +0,3% ως +2,25%. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με ικανοποιητικό  για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 947,88 από 936,77 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,19% ή 11,11 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 89,594 από 83,277 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 9,259 από 4,330 εκατ. ευρώ, και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 3,355 εκατ. ευρώ, τη ΔΕΗ 2,231 εκατ. ευρώ, την ΕΤΕ αφορούσαν 1,909 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,367 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 396.954 ευρώ.  

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 64 από 68 σημείωσαν άνοδο και 47 από 38 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 20 από 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,997 από 69,271 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 6,3 εκατ. ευρώ μεγαλύτερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,19% με τον EUROSTOXX 600 στο +1,01%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,35% στις 2304,81 από 2274,17 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  30,64 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,65%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η συνέχεια στην άνοδο  διατήρησε τη μετριοπαθή αισιοδοξία 

Το ενισχυμένο ενδιαφέρον για τα ΣΜΕ επί των Τραπεζικών blue chip συνοδεύτηκε από σημαντικές αλλαγές στο πλήθος των ανοικτών ΣΜΕ μόνο στην περίπτωση των ΣΜΕ της ΑΛΦΑ. Σήμερα έχει ενδιαφέρον η παρακολούθηση της πορείας της μετοχής στην υποκείμενη αγορά η οποία στον Ιανουάριο εμφάνισε απόδοση +23,49%. 

Η πορεία της αγοράς αποτέλεσε αιτία αναφοράς της Αθηναϊκής αγοράς στο σχόλιο της Deutsche Bank για τον Ιανουάριο: “Κόντρα στο ρεύμα κινήθηκε το Χ.Α. τον Ιανουάριο και μαζί με την Αγορά της Βραζιλίας ήταν οι κορυφαίοι μετοχικοί δείκτες σε απόδοση τον πρώτο μήνα του έτους, ενώ από τα επιμέρους Περιουσιακά Στοιχεία και δείκτες, οι Ευρωπαϊκές Τράπεζες είχαν την υψηλότερη απόδοση. Το μεγαλύτερο θέμα της Αγοράς τον Ιανουάριο, ήταν η πιο αυστηρή στροφή στις Κεντρικές Τράπεζες, ως απάντηση στον συνεχιζόμενο και επίμονο πληθωρισμό, με τη Fed ειδικότερα να είναι στην πρώτη γραμμή”.

Στην πρώτη συνεδρίαση του Φεβρουαρίου και δεύτερη της βδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,82 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 30,64 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2274,17 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2311,95 μονάδες, ήρθε στις 16:31. Το κλείσιμο στις 2304,81 από 2274,17 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,35% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 12,523 εκατ. ευρώ την Τρίτη 1/2/22. 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 692 συμβόλαια με ανώτερο τις 2313,50 μονάδες, κατώτερο στις 2286,25 και τελευταίες πράξεις στις 2298,75 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2307,50 από 2276,75 μονάδες και ανήλθαν σε 2518 από 2421 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 40 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2310,00 μονάδες, κατώτερο τις 2290,00 με τελευταίες πράξεις στις 2300,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2307,00 από 2276,00 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 126 από 115.   

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε υψηλό αλλά και επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε 102 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξαν επίσης χέρια 30 συμβόλαια για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2250 και 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 72 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2150 ως τις 2300 μονάδες σποραδικά. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 6963,00 από 682,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 4. 

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος χθες μεταξύ 684,04 μονάδων (+0,90%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 684,04 (+0,90%), και ανώτερο τις 694,92 (+2,51%) έκλεισε στις 688,80 με άνοδο +1,60%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 48,657 από 50,694 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+2,14%) απασχόλησε 19,820 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+1,72%) 9,833 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,28%) απασχόλησε 6,475 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,05%) απασχόλησε 5,897 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 17.521 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 67.620 από 73.391 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,36 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν όμως ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 197. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 3185 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.820 από 28.754 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,57 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 8140 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 36.746 από 32.894 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,02 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 4020 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 38.194 από 37.475 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,51 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 504 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 433 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  και τα 249 ΣΜΕ του ΟΤΕ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυστηρά εστιασμένο και αφορούσε σε 18.000 συμβόλαια για ΕΤΕ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας

ΜΕ ΣΥΝΤΑΓΗ ΡΕΧΑΓΚΕΛ, ΤΟ Χ.Α. ΕΚΠΛΗΡΩΣΕ ΤΟ JANUARY EFFECT!

To 2004 η Ελληνική Εθνική ομάδα αναδείχτηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης, όπως όλοι θυμόμαστε. Με την καθοδήγηση του Ότο Ρεχάγκελ,  καταστρώθηκε μια πετυχημένη στρατηγική που βασιζόταν στην καλή άμυνα ώστε να μη δεχθεί γκολ. Όταν δε δόθηκε η ευκαιρία, ιδιαίτερα στα τελευταία λεπτά, γίνονταν αντεπιθέσεις με στόχο το γκολ. Έχοντας και την τύχη με το μέρος μας, στα κρίσιμα παιχνίδια σκοράραμε και κερδίσαμε τους αγώνες, με τους ξεχωριστούς παίκτες της εποχής  να πετυχαίνουν ένα ανεπανάληπτο θρίαμβο !

Κάπως έτσι, το ελληνικό χρηματιστήριο κατάφερε να πετύχει θετικές επιδόσεις κατά τον 1ο μήνα του έτους (+4,88% ο Γ.Δ.), όταν μετοχές-ομόλογα και κρυπτονομίσματα κατέγραψαν παντού αρνητικές επιδόσεις. Με το μέσο ύψος συναλλαγών να φτάνει τα 80,4 εκ. ευρώ (+23,7% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο), το ελληνικό χρηματιστήριο αναρριχήθηκε  στις 957,60 μονάδες (υψηλή επίδοση 7ετία). Ταυτόχρονα, στις συνεδριάσεις που συγχρονιζόταν με την πτώση των διεθνών, πέτυχε να αμυνθεί με το Γ.Δ. να υποχωρεί μόνο  μέχρι τις 913,4 μονάδες. Με οδηγό τον τραπεζικό κλάδο (+17,92%) και την επιλεκτική συμμετοχή  και άλλων τίτλων υψηλής και μεσαίας κεφαλαιοποίησης. Εκπληρώθηκε έτσι το January effect, παρά τις σοβαρές επιφυλάξεις που όλοι διατυπώναμε για θετικό ξεκίνημα καθώς οι μαύροι κύκνοι σωρεύονταν. 

Η εξήγηση σχετίζεται με την ολοένα και περισσότερο εδραιούμενη πεποίθηση ότι το ΑΕΠ θα συνεχίσει τις υψηλές επιδόσεις του και κατά το 2022. Το αναλυτικό Δελτίο Οικονομικής Συγκυρίας του ΙΟΒΕ, τεκμηριώνει τους λόγους  για τους οποίους μετά το +9%-9,5% για το 2021 θα σημειωθεί επίδοση +4,5%-5% για το 2022: η συνέχιση της εξωστρέφειας, οι υψηλές επενδύσεις, η αυξημένη κατανάλωση, ο υψηλότερος τουρισμός μεταξύ άλλων. Θα χρειαστεί ωστόσο να υποχωρήσει η πανδημία, να τιθασευτεί ο πληθωρισμός, να ελεγχθούν τα δημοσιονομικά ελλείμματα και πάνω από όλα να αναβαθμιστεί το παραγωγικό υπόδειγμα της χώρας για να γίνει η χώρα πιο ανθεκτική στις μελλοντικές κρίσεις, υλοποιώντας τις κατάλληλες μεταρρυθμίσεις.

Αν και η κακοκαιρία έδειξε ότι οι παθογένειες της χώρας συνεχίζουν να παραμένουν, οι ξένοι συνεχίζουν να βλέπουν με αισιοδοξία τις ελπιδοφόρες προοπτικές της. Με τον επικεφαλής της J.P.Morgan τον Jamie Dimon,να διατυπώνει την αισιοδοξία του για τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας και να αναφέρεται και σε «άλλα σχέδια που έχουμε για την Ελλάδα» κατά την επίσκεψή του, μετά την ολοκλήρωση του  deal με τη  ViVa Wallet. Ίσως γιατί οι ξένοι γνωρίζουν ότι μετά από μια παρατεταμένη περίοδο καταστροφών, η ελληνική οικονομία πορεύεται ανοδικά, όπως αυτό έγινε μετά τη 10ετία του ‘40 αλλά και μετά την ήττα του 1897, σύμφωνα με την περιγραφή  του  καθηγητή Στάθη Καλύβα στο βιβλίο του «Θρίαμβοι και Καταστροφές». 

Με τα δεδομένα αυτά, ο Γ.Δ. του ελληνικού χρηματιστήριου σύντομα μπορεί να ξεπεράσει τις 950 μονάδες, με τις εισροές των κεφαλαίων να πυκνώνουν καθώς η τιμολόγηση τόσο των τραπεζών όσο και πολλών δεικτοβαρών τίτλων παραμένει με discount σε σχέση με άλλους ομοειδείς τίτλους στο εξωτερικό, σε συνδυασμό με τις ελπιδοφόρες προοπτικές για τα μεγέθη τους. Την ίδια ώρα ωστόσο, οι κίνδυνοι στο εξωτερικό περιβάλλον παραμένουν σοβαροί: ο επίμονος πληθωρισμός στις ΗΠΑ (στο 5,8% το Δεκέμβριο) αναμένεται να αναγκάσει τη Federal να αποφασίσει επαναλαμβανόμενες αυξήσεις στα επιτόκιά της το 2022. Ταυτόχρονα, στην Ουκρανία η κρίση κορυφώνεται και όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά για την έκβασή της. Συνθήκες που θα συντηρήσουν υψηλή αβεβαιότητα στο διεθνές περιβάλλον και αυξημένη μεταβλητότητα στις διεθνείς αγορές, που ασφαλώς θα επηρεάζουν και την πορεία και του ελληνικού χρηματιστηρίου…

Σήμερα

Ανοδικά κινήθηκαν τα ασιατικά χρηματιστήρια μετά το κλείσιμο των αγορών στη Νέα Υόρκη με κέρδη. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο, και στις 8:30 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με άνοδο +0,35% και βρισκόταν στις 609,37 μονάδες.

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία κέρδισε +1,17%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:30 κέρδιζε +1,68%. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας είχε άνοδο +1,87%, ενώ ο δείκτης των blue-chip της Κίνας CSI300  παρέμεινε στο –1,21% ενώ ξεκίνησε σε θετικό πεδίο μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ είχε τάση για άνοδο +1,07%.