Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 01 Φεβρουαρίου 2022 09:22

Market Beat: Η Αθήνα με άνοδο των ευρωπαϊκών θα συνεχίσει ανοδικά

Τι ήταν εκείνο που ώθησε τους θεσμικούς να δώσουν από το άνοιγμα 8,9 μονάδες ανοδικό χάσμα; Πιθανά η διάθεσή τους να υπογραμμίσουν την ιδιαιτερότητα της αγοράς με κέρδη της τάξης του +1,86% στο άνοιγμα του ΔΤΡ. Οι Τράπεζες ήταν μοχλός της αύξησης της διάθεσης για ρίσκο που απλώθηκε στα περισσότερα blue chip, παρασύροντας εύκολα και τους υπόλοιπους συναλλασσόμενους. Όπως φάνηκε από την σχέση ανοδικών πτωτικών στο πρώτο ημίωρο που ήταν 61/11. 

  • Στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,17% ή 406,39 μονάδες στις 35.131,86, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,89% στις 4,515,55 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,41% στις 14.239,88 μονάδες. εταιριών τεχνολογίας οδήγησαν σε βουτιά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
  • Ο S&P 500 σημείωσε την χειρότερη μηνιαία επίδοση από την έναρξη της πανδημίας τον Μάρτιο του 2020 (και τον πιο αδύναμο Ιανουάριο από την έναρξη της χρηματοπιστωτικής κρίσης) καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για τον πληθωρισμό, για τα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα και για τις επερχόμενες αυξήσεις των επιτοκίων. Ακόμα χειρότερη είναι η επίδοση του Nasdaq. O τεχνολογικός δείκτης βρίσκεται 12% χαμηλότερα από τα ιστορικά υψηλά του Νοεμβρίου ενώ τον Ιανουάριο είχε την χειρότερη επίδοση από τον Μάρτιο του 2020, ήτοι 8,9%. Ο βιομηχανικός Dow Jones ωστόσο υποχώρησε 3,3% τον Ιανουάριο.
  • Σήμερα τα ασιατικά χρηματιστήρια επικράτησε άνοδος. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας αντανακλούσε τον ανοδικό τόνο, και στις 8:10 δική μας ώρα διαπραγματεύεται με κέρδη +0,25%.
  • Η προσεκτική ανάκαμψη για τις μετοχές φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 να σημειώνουν άνοδο όπως και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE και του DAX.
  • Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στις συναλλαγές στην Ασία, τα e-minis του S&P 500, παρέμειναν με απώλειες -0,28%, ενώ και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ είχαν εμφανίσει κέρδη τη Δευτέρα.
  •  Ανοδικά κινούνται τα περισσότερα χρηματιστήρια στην Ασία με τον ευρύτερο δείκτη μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας στο +0,29%.
  • Τον Ιανουάριο ο ΓΔ κέρδισε +4,86%, ο FTSE25 +5,83%, ο FTSΕΜ +4,52% και ο ΔΤΡ +17,92%.

Τι ήταν εκείνο που ώθησε τους θεσμικούς να δώσουν από το άνοιγμα 8,9 μονάδες ανοδικό χάσμα; Πιθανά η διάθεσή τους να υπογραμμίσουν την ιδιαιτερότητα της αγοράς με κέρδη της τάξης του +1,86% στο άνοιγμα του ΔΤΡ. Οι Τράπεζες ήταν μοχλός της αύξησης της διάθεσης για ρίσκο που απλώθηκε στα περισσότερα blue chip, παρασύροντας εύκολα και τους υπόλοιπους συναλλασσόμενους. Όπως φάνηκε από την σχέση ανοδικών πτωτικών στο πρώτο ημίωρο που ήταν 61/11. 

Αλλά στο δεύτερο μέρος με τον ΓΔ 5 μονάδες μακριά από τις περίπου 940 που ήταν το ανώτερο μέρας, οι ανοδικές μετοχές παρέμειναν 63 αλλά οι πτωτικές ανέβηκαν σε 46. Το φινάλε της πρώτης συνεδρίασης της εβδομάδας αλλά τελευταίας του μήνα ήταν ανοικτό προς κάθε ενδεχόμενο. Τελικά η αγορά έδειξε καθαρά τις προτιμήσεις των θεσμικών που σε κάθε ευκαιρία τοποθετούνται στις τράπεζες του ΧΑ και η σχέση ανοδικών πτωτικών κατέληξε στο 68/38. 

Η Goldman Sachs ανεβάζει τις προβλέψεις για τις αυξήσεις των επιτοκίων της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ σε πέντε φορές το 2022, από τέσσερις νωρίτερα. Η Bank of America ειδοποίησε   ότι αναμένουν από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης, επτά φορές το 2022! Η εργοστασιακή παραγωγή της Ιαπωνίας συρρικνώθηκε για πρώτη φορά σε τρεις μήνες τον Δεκέμβριο. Η ανάπτυξη της εργοστασιακής δραστηριότητας της Κίνας επιβραδύνθηκε τον Ιανουάριο καθώς η αναζωπύρωση των κρουσμάτων COVID-19 και τα σκληρά lockdown έπληξαν την παραγωγή και τη ζήτηση. Αυτή είναι η εικόνα στην παγκόσμια οικονομία όπως την  παρουσιάζουν τα μεγάλα κέντρα οικονομικής ενημέρωσης. 

Το κλίμα στην παγκόσμια κεφαλαιαγορά δεν ευνοεί τις μετοχικές αξίες. Αυτό αποτυπώθηκε στις εβδομαδιαίες μεταβολές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων ενώ οι βασικοί δείκτες της Wall Street, με το rebound της Παρασκευής, εμφάνισαν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση. Αλλά και στα αβέβαια βήματα που έκαναν στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου. Μεγάλες ωστόσο ήταν οι απώλειες των βασικών δεικτών των αναδυόμενων αγορών (από -2,9% ως -6%) υπογραμμίζοντας την τάση φυγής από το ρίσκο. Ενώ χθες αντέδρασαν ανοδικά θεωρώντας την αντίδραση των μετοχών τεχνολογίας κύρια στη Νέα Υόρκη ως έχουσα στοιχεία μονιμότητας. Αντίθετα το ελληνικό χρηματιστήριο εμφάνισε πτώση στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αλλά σε ετήσια βάση έχει κέρδη. Δεν υπάρχει εγχώριος αναλυτής που να μην συμπεριέλαβε κάποιο σχόλιο για την Fed που ανακοίνωσε ότι η αρχή ενός νέου κύκλου αύξησης επιτοκίων ξεκινάει από τον Μάρτιο, ενώ παράλληλα θα συνεχίσει να μειώνει την αγορά Περιουσιακών Στοιχείων, με στόχο τον τερματισμό τους τον ίδιο μήνα. Αυτές οι εξελίξεις δεν έχουν επιτρέψει να εμφανίσουν αποκρυσταλλωμένη άποψη οι επενδυτές στο μεγαλύτερο χρηματιστηριακό κέντρο του πλανήτη. Έτσι τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Wall Street άλλαζαν χθες πρόσημα μεταβολής και όσο πλησίαζε η ώρα για το άνοιγμα εκεί “κοκκίνιζαν”. 

Με αυτά τα δεδομένα της αυξημένης μεταβλητότητας θα λέγαμε πως οι εκτιμήσεις των εγχώριων αναλυτών χωρίζονται σε εκείνες που θέλουν το διεθνές κλίμα να “καπελώνει” τη διάθεση για ρίσκο που σχετίζεται με τον τραπεζικό κύρια κλάδο. Η άνοδος του οποίου όταν ξεδιπλώνεται διαχέεται μια αισιοδοξία γενικότερα στο ταμπλό. Ενώ στην άλλη πλευρά βρίσκονται οι αισιόδοξοι που θεωρούν ικανά τα αίτια του αγοραστικού ενδιαφέροντος για τις Τράπεζες να οδηγήσουν συνολικά την αγορά σε ανεξάρτητη πορεία.  Η παρέμβαση της Merit Sec. σχετικά με την αξιολόγηση των κινδύνων για το επενδυτικό κοινό έχει ως εξής: “Οι βασικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζουν οι επενδυτές και πρέπει να λάβουν υπόψη στην χάραξη της στρατηγικής τους είναι 1) η αύξηση του πληθωρισμού και η αρνητική επίπτωση που έχει στην Οικονομία (επιβράδυνση ΑΕΠ) και στις Εταιρείες (επιβράδυνση της κερδοφορίας), 2) η αύξηση των επιτοκίων που αυξάνει το κόστος δανεισμού Κρατών και Εταιρειών και 3) η πιθανότητα διόρθωσης στις Διεθνείς Αγορές”. Με τη διόρθωση των ξένων αγορών να έπεται των επιπτώσεων από τις πληθωριστικές πιέσεις και της αντίδρασης των Κεντρικών Τραπεζών για αυτές. 

Σε σχέση με τη δυναμική του Τραπεζικού κλάδου και της επίδρασής του η Leon Depolas Sec. ανέφερε: “Ο Τραπεζικός δείκτης εμφανίζεται ανθεκτικός, αντίστοιχα με τον Ευρωπαϊκό Τραπεζικό δείκτη, ο οποίος βρίσκεται κοντά στα υψηλότερα επίπεδα από τον Οκτώβριο του 2018. Η βραχυπρόθεσμη πορεία του ΓΔΧΑ θα κριθεί, εν πολλοίς, στο εξωτερικό, αλλά τα εταιρικά αποτελέσματα και η καθοδήγηση των Διοικήσεων των Εισηγμένων, θα παραμείνει στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος και θα καθορίσει και τα επίπεδα των αποτιμήσεων. Χαρακτηριστική η αναφορά του Ε. Μυτιληναίου για κέρδη 260 εκατ. ευρώ το 2022”.

Οι traders των παραγώγων και τα ρομπότ που επίσης συμμετέχουν, άλλαζαν τα πρόσημα μεταβολής των futures των βασικών δεικτών της Wall Street χθες, προκαλώντας αυξημένη επιφύλαξη στους επενδυτές των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα να ξεχωρίζει η Αθηναϊκή αγορά από τις υπόλοιπες στην ευρωζώνη καθώς εξακολουθούσε και στο δεύτερο μέρος της ελεύθερης διαπραγμάτευσης να εμφανίζει μεταβολή πάνω από +1%, έχοντας ωστόσο ανοίξει με κέρδη +0,96%. Ωστόσο μπορεί στις 15:49 να εμφάνιζε άνοδο +1% ακριβώς, αλλά η απόσταση από το +1,68%, όταν κορύφωσε ο μέσος όρος, έδειχνε ότι το αγοραστικό ενδιαφέρον αδυνάτιζε σταθερά. Αυτή η εκτόνωση ξεκίνησε από τις 13:30 όταν ο ΓΔ από τις 938,3 κατηφόριζε προς τις 934 μονάδες. Ωστόσο στην τελευταία ώρα με τους διαχειριστές του δολαρίου σε πλήρη συμμετοχή η αγορά πέρασε πάνω από τις 936 μονάδες. Το ταμπλό σήμερα θα δώσει απαντήσεις για την αυθεντικότητα του αγοραστικού ενδιαφέροντος. 

Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας  

ΗΠΑ 

Η φετινή χρονιά δεν θα είναι καλή για τις μετοχές σύμφωνα με ένα εμπειρικό κανόνα της Wall Street που θέλει να δείχνει η μεταβολή του Ιανουαρίου να ειδοποιεί για την επίδοση στο τέλος του χρόνου. 

Αλλά στην τελευταία συνεδρίαση του μήνα ο Dow Jones ενισχύθηκε +1,17% ή 406,39 μονάδες στις 35.131,86, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +1,89% στις 4,515,55 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +3,41% στις 14.239,88 μονάδες. Αξίζει να αναφέρουμε ότι με τη χθεσινή άνοδο, ο δείκτης S&P 500 απομακρύνθηκε από τα επίπεδα διόρθωσης, με την πτώση πλέον από τα ενδοσυνεδριακά υψηλά του προηγούμενου μήνα να διαμορφώνεται στο 6,5%. Τον Ιανουάριο ο S&P 500 υποχώρησε 5,2%.

Στο πεδίο των προβλέψεων για το πλήθος των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed, οικονομολόγοι της Bank of America τόνισαν ότι αναμένουν από την Fed να αυξήσει τα επιτόκια, κατά 25 μονάδες βάσης, επτά φορές το 2022, αρχής γενομένης από τον Μάρτιο, προσθέτοντας ότι “η επιθετική σύσφιξη θα επηρεάσει την Οικονομία με κάποια καθυστέρηση, επιβαρύνοντας την ανάπτυξη το 2023”. Στο εταιρικό μέτωπο, οι επενδυτές μέσα στην εβδομάδα αναμένουν τα αποτελέσματα τριμήνου, μεταξύ άλλων, των Alphabet, Amazon, Exxon Mobil και Ford.

H απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ενισχύθηκε κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,79% ενώ στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο κινήθηκε χαμηλότερα 0,8% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1240 δολάρια.

ΕΥΡΩΠΗ

Με άνοδο την τελευταία μέρα του Ιανουαρίου και τους επενδυτές να επηρεάζονται θετικά από τις εξελίξεις στην Ευρωζώνη στο μακροοικονομικό πεδίο, κατέληξαν τα χρηματιστήρια της Ευρώπης.

Το ΑΕΠ, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 στην ευρωζώνη, αυξήθηκε κατά 0,3% και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με προκαταρκτική εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat, η Στατιστική Υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το τρίτο τρίμηνο της περσινής χρονιάς, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 2,3% στην ευρωζώνη και 2,2% στην Ε.Ε. Η πρώτη εκτίμηση της ετήσιας ανάπτυξης για το 2021, με βάση εποχικά και ημερολογιακά προσαρμοσμένα τριμηνιαία στοιχεία, είναι πως το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 5,2% τόσο στην ευρωζώνη όσο και στην ΕΕ. 

Παράλληλα, κατά 5,1% αυξήθηκαν οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα - σε εναρμονισμένη βάση για να μπορούν να συγκριθούν με την υπόλοιπη ευρωζώνη - σύμφωνα με την αρχική εκτίμηση της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας. Σε μηνιαία βάση, ο πληθωρισμός διαμορφώθηκε στο 0,9%. 

O πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,72% στις 468,88 μονάδες, ενώ τον Ιανουάριο ο δείκτης έπεσε -3,88%. Ο FTSE 100 στο Λονδίνο σημείωσε πτώση μόλις -0,02% στις 7.464,37 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,99% στις 15.471,20 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,48% στις 6.999,20 μονάδες. Ενώ ο ισπανικός ΙΒΕΧ 35 ενισχύθηκε μόλις +0,02% με τον ιταλικό ΜΙΒ στο +0,94%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε άνοδο 0,6% έναντι του δολαρίου.

ΧΑ

Με οδηγό τις Τράπεζες και γενίκευση του αγοραστικού ενδιαφέροντος το +1,34% 

  • Με μέτριους όγκους τα σταθερά κέρδη σε πάνω από 20 blue chip άπλωσαν τη διάθεση για ρίσκο στο ταμπλό με υπεροχή των ανοδικών μετοχών στο ταμπλό (71/39)

  • Οδήγησαν την αγορά τα blue chip ΑΛΦΑ ΑΡΑΙΓ ΕΥΡΩΒ ΕΤΕ ΟΠΑΠ ΚΟΥΕΣ ΕΥΔΑΠ με κέρδη από +2% ως 4,3% ενώ ο τζίρος έφθασε στα 83,277 εκατ. ευρώ.

  • Η εικόνα των ξένων χρηματιστηρίων ήταν μεικτή με τους ευρωπαϊκούς δείκτες με άνοδο έως +0,5% οι DAX και MIB στο Μιλάνο και απώλειες σε CAC και IBEX στη Μαδρίτη και τους δείκτες της Wall Street συντονισμένους σε άνοδο που γρήγορα έφερε το +1% σαν μεταβολή στον Nasdaq και το +0,54% για τον S&P500 και ο Dow μετά από τις αρχικές απώλειες στο ημίωρο κέρδιζε +0,04%. Τότε και οι απώλειες των ευρωπαϊκών μηδενίστηκαν.

  • Μόνιμα υπό πίεση κράτησαν οι συναλλασσόμενοι τον ΟΛΠ και τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και TITC αλλά με πτώση κατέληξαν οι δυο πρώτες και η ΓΕΚΤΕΡΝΑ μετά τις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος 

Δεν ήταν μόνο οι Τράπεζες και δυο τρεις μετοχές που λειτούργησαν σαν ελατήριο εκτίναξης των δεικτών, σαν πρώτη αντίδραση στην εισαγόμενη για αρκετές μέρες τάση φυγής από το ρίσκο. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ανοδική εικόνα στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά όμως οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρησαν θετικό βηματισμό σταθερά που μετά το πρώτο δίωρο όμως, τον ψαλίδιζε η διαρκής μεταβλητότητα στα ΣΜΕ επί των δεικτών στη Wall Street. Στην Αθήνα, που κλείνει (στις 936,77) ενωρίτερα, το διεθνές κλίμα προκάλεσε απώλειες από το ανώτερο μέρας (τις 939,95). Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 939,95 μονάδες (στις 10:58) έχοντας άνοδο τότε +1,68% υποχώρησε κατόπιν στο επίπεδο των 934 μονάδων στις 16:03, για να καταλήξει στις 17:00 στις 936,42. Η ζήτηση στις δημοπρασίες για τον ορισμό της τιμής κλεισίματος τον έφερε πάλι σε επίπεδα πάνω από τις 935 μονάδες ή 25 πάνω από το χαμηλό τελευταίων επτά ημερών στις 911,83 μονάδες από τις 25/1. 

Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ενισχύθηκαν, απόκτησαν μεγαλύτερη ανοδική μεταβολή με την συνεισφορά των κερδών από 20  μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί. 

Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με σαφώς υψηλότερους από την προηγούμενη όγκους, εκδήλωσαν στην τρίτη της τρέχουσας εβδομάδας μονιμότητα των αγοραστικών  τους διαθέσεων με αναζήτηση μετοχών από όλους σχεδόν τους κλάδους αμέσως μετά τη συμπλήρωση μιας πτωτικής εβδομάδας. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια  είχαν συντονισμένα ανοδικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν κέρδη, που ήταν σημαντικά, αφού έφθασαν ως το +1,7%. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η άνοδος των ευρωπαϊκών και η επικράτησή της  και στους S&P500 και Nasdaq της Wall Street επέτρεψε την αποκατάσταση του 70% των απωλειών της καθοδικής αλυσίδας από τις 21/1 ως και 25/1. 

Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (3) ενώ (20) εμφάνισαν κέρδη με καμία αμετάβλητη. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι  ΓΕΚΤΕΡΝΑ -0,86%, ΕΛΛΑΚΤΩΡ -0,79%, και ΟΛΠ -0,57%. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +2,5% εμφανίστηκαν ΑΛΦΑ +4,31%, ΑΡΑΙΓ +3,78%, ΕΥΔΑΠ +2,67%, ΕΥΡΩΒ +2,66%, και ΕΤΕ +2,59%, τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από +0,15% ως +2,49%. 

Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα 

Οι επενδυτές με ικανοποιητικό  για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 936,77 από 924,42 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +1,34% ή 12,35 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 83,277 εκατ. ευρώ. Η αξία των πακέτων ήταν 4,330 εκατ. ευρώ, και την ΕΤΕ αφορούσαν 1,518 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ αφορούσαν 1,403 εκατ. ευρώ, την ΑΛΦΑ 1,347εκατ. ευρώ, τα Δικαιώματα της ΙΝΚΑΤ 61.763 ευρώ.  

Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 68 σημείωσαν άνοδο και 38 από 35 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 69,271 δις ευρώ.

Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 4,7 εκατ. ευρώ μικρότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +1,34% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,78%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα. 

Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +1,63% στις 2274,17 από 2237,66 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι  36,51 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης  ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,71%.

Τεχνική ανάλυση παράγωγα 

Η ανοδική δυναμική διευκόλυνε την επικράτηση των long στοιχημάτων

Στην τελευταία συνεδρίαση του Ιανουαρίου με κυρίαρχες τις σειρές Φεβρουαρίου, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε θετικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 27,22 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 36,51 μονάδες ψηλότερα. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:31 και ήταν οι 2263,24 μονάδες. Το ανώτερο ημέρας οι 2281,43 μονάδες, ήρθε στις 10:58. Το κλείσιμο στις 2274,17 από 2237,66 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +1,63% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 9,925 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 31/1/22. 

Για τον δείκτη της υψηλής κεφαλαιοποίησης, στο στόχαστρο των traders που λαμβάνουν long θέσεις βρίσκονται τα επίπεδα στις 2300, 2366 – 2371 και 2390 μονάδες. Αντίθετα οι traders που επιλέγουν short στοιχήματα θα δοκιμάσουν τις κινήσεις τους με βάση την προσέγγιση τις στηρίξεις στις 2245 (απλός ΚΜΟ 90 ημερών), 2200 (εκθετικός ΚΜΟ 60 ημερών), 2195 (ημερήσιο “stop long”), 2170 (απλός ΚΜΟ 200 ημερών) και 2125 (εκθετικός ΚΜΟ 200 ημερών). 

Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 599 συμβόλαια με ανώτερο τις 2280,00 μονάδες, κατώτερο στις 2240,25 και τελευταίες πράξεις στις 2276,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2276,75 από 2240,25 μονάδες και περιορίστηκαν σε 2421 από 2536 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 53 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2279,50 μονάδες, κατώτερο τις 2263,25 με τελευταίες πράξεις στις 2263,25 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2276,00 από 2240,25 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 115 από 107.   

Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε υψηλό αλλά και επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε 212 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης στις 2300 και τις 2350 μονάδες. Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο για την επόμενη σειρά για τιμή εξάσκησης στις 2350 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 3 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες σποραδικά. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε όγκος.

Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου άλλαξαν χέρια 2 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε  στις 682,00 από 661,75 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 4 από 3. 

O Πέτρος Τσούρτης της Merit Sec. για τις Τράπεζες υπογράμμισε: “Ο Τραπεζικός κλάδος συνέχισε και αυτή την εβδομάδα την ανοδική του πορεία από την αρχή του χρόνου, με πρωταγωνιστή την Εθνική Τράπεζα, λόγω της επικείμενης αναθεώρησης των δεικτών της MSCI στις 9/2. Ωστόσο, μας προβληματίζει ότι η Αγορά προεξοφλεί πολύ γρήγορα τα κέρδη των Τραπεζών των επόμενων χρόνων, η άνοδος των αποδόσεων των ομολόγων, καθώς και η αυξημένη μεταβλητότητα στις Διεθνείς Αγορές, με τον δείκτη VIX να βρίσκεται πλέον πάνω από τον εκθετικό ΚΜΟ 200 ημερών. Για τους λόγους αυτούς, συνεχίζουμε να αυξάνουμε την θέση μας σε μετρητά”.

Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος χθες μεταξύ 668,63 μονάδων (+1,64%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 670,11 (+1,86%), και ανώτερο τις 678,30 (+3,11%) έκλεισε στις 677,93 με άνοδο +3,05%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 50,694 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+4,31%) απασχόλησε 19,003 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,59%) 11,576 εκατ., η ΠΕΙΡ (+1,50%) απασχόλησε 6,078 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+2,66%) απασχόλησε 6,614 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.

Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι όγκοι ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης χωρίς να χάνουν την πρωτοκαθεδρία τα ΣΜΕ των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ: 

Της ΑΛΦΑ με όγκο 12.277 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 73.391 από 73.243 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,33 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 6 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και τα ανοικτά ΣΜΕ ανήλθαν σε 197 από 191. 

Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4911 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.754 από 27.630 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,49 ευρώ.

Της ΕΥΡΩΒ με 844 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 32.894 από 32.496 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,01 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου και παρέμειναν ανοικτά  100 ΣΜΕ.

Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2471 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.475 από 36.763 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,49 ευρώ.

Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 802 από 287 ΣΜΕ της ΔΕΗ λήξης Μαρτίου, τα 255 από 500 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ,  και τα 294 ΣΜΕ της ΜΙΓ λήξης Μαρτίου. 

Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν αυστηρά εστιασμένο και αφορούσε σε 11.000 συμβόλαια για ΤΕΝΕΡΓ. 

Σχόλια εγχώριων αναλυτών 

Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης

Είναι ξεκάθαρο πλέον ότι η Αγορά μας έχει αλλάξει συμπεριφορά, με τον Τραπεζικό να είναι κύριος υπαίτιος και να κάνει σοβαρή προσπάθεια να αρχίσει να κλείνει τη μεγάλη ψαλίδα με την υπόλοιπη Αγορά.

Ουσιαστικά η Ελλάδα βρίσκεται σε μία τελείως διαφορετική φάση, από τις υπερδανεισμένες Επιχειρήσεις και Φυσικά Πρόσωπα στις υπόλοιπες Χώρες, με το Χρηματιστήριο να αξιολογεί τη νέα κατάσταση και τους μεγάλους επενδυτές να σπεύδουν να τοποθετηθούν στον Τραπεζικό κλάδο.

Είναι δεδομένο ότι οι Τράπεζες έχουν “καεί” στο παρελθόν από τον υπέρμετρο, χωρίς έλεγχο, δανεισμό, έχοντας παρόλα αυτά φτάσει στο άλλο άκρο σήμερα. Το βάρος μέχρι στιγμής το έχουν ρίξει στα στεγαστικά και τα καταναλωτικά, πετώντας εκτός αρκετές Επιχειρήσεις και επιχειρηματίες που στο παρελθόν, στη διάρκεια της κρίσης, είχαν δυσκολευτεί, ενώ σήμερα είναι καθαροί από δανεισμό.

Τα πρώτα δάνεια σίγουρα βοηθάνε την ανάπτυξη σε κάποιο βαθμό, αλλά όχι όσο βοηθάνε άλλες επιχειρηματικές κινήσεις που χρειάζονται δανεισμό.

Αργά, ή γρήγορα η κάνουλα αναγκαστικά θα ανοίξει μιας και θα καταλάβουν ότι χωρίς δάνεια θα έχουν και κέρδη.

Είδαμε ότι η Αγορά έχει σταματήσει να ακολουθεί κατά πόδας, τα Ξένα Χρηματιστήρια. Σίγουρα μία τόσο σημαντική πτώση την επηρεάζει, παρόλα αυτά η εικόνα τόσο του ΓΔ, όσο και επιμέρους τίτλων έχει τελείως διαφορετική συμπεριφορά και ανθεκτικότητα.

Αυτό δείχνει πως από “έρμαιο του κάθε κερδοσκόπου”, ο δείκτης έχει “σοβαρέψει” μιας και οι όποιες τελευταίες προσπάθειες για “short” έχουν “μετανιώσει” για την απόφασή τους.

Όλα δείχνουν ότι το Χρηματιστήριο έχει αρχίσει να προεξοφλεί, ότι είμαστε στη μετάβαση από Αναπτυσσόμενη, σε Αναπτυγμένη Οικονομία.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται ότι οι μικροεπενδυτές είναι πωλητές στον Τραπεζικό περιμένοντας χαμηλότερες τιμές, ή τοποθετούνται σε τίτλους που έχουν διορθώσει σημαντικά. Έχουμε πει ότι η σταθερή στρατηγική είναι η μόνη που μπορεί να κερδίσει την Αγορά και όχι οι κινήσεις ψυχολογίας.

Το 2022, όλα δείχνουν ότι θα έχει ιδιαίτερο χρηματιστηριακό και όχι μόνο ενδιαφέρον. Η εξαγορά του 49% της VIVA WALLET από την JP Morgan, ήλθε να προστεθεί στις αρκετές ακόμα εξαγορές και επενδύσεις στη Χώρα, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον σταδιακά μεγαλώνει.

Μετά από την ανακοίνωση της FED, που ουσιαστικά δήλωσε ότι τον Μάρτιο ξεκινάει ένας γύρος αύξησης επιτοκίων για την αντιμετώπιση του πληθωρισμού, ακολουθεί η ΕΚΤ που συνήθως ακολουθεί με κάποιους μήνες καθυστέρηση την FED.

Σήμερα

Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία ενισχύθηκε +0,49%, ενώ ο Ιαπωνικός Nikkei στις 8:20 ενισχυόταν +0,29% καθώς οι μετοχές τεχνολογίας αντέδρασαν. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας κέρδιζε +1,87%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300  παρέμεινε στο -1,21% με το οποίο ξεκίνησε μετά τη μεσημεριανή διακοπή  και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε σταθερή τάση και άνοδο +1,07%.