Εγκλωβίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μεταξύ των συμπληγάδων που δημιούργησαν η πανδημία, η πολιτική της Fed για άνοδο των επιτοκίων και η κρίση στην Ουκρανία, η οποία επέτεινε την ενεργειακή κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να περιορίσουν το ρίσκο τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά. H εγχώρια αγορά μετοχών δείχνει πλέον ευάλωτη απέναντι στις εισαγόμενες ρευστοποιήσεις, αφού είναι δεδομένο ότι οι ξένοι είναι κυρίαρχοι στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση.
Από την έντυπη έκδοση
Του Ανέστη Ντόκα
[email protected]
Εγκλωβίστηκε το Χρηματιστήριο Αθηνών το τελευταίο δεκαήμερο του Ιανουαρίου μεταξύ των συμπληγάδων που δημιούργησαν η πανδημία, η πολιτική της Fed για άνοδο των επιτοκίων και η κρίση στην Ουκρανία, η οποία επέτεινε την ενεργειακή κρίση. Το αποτέλεσμα ήταν οι επενδυτές να περιορίσουν το ρίσκο τους στην εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά.
Είναι αξιοσημείωτο ότι στις 20 Ιανουαρίου η Αθήνα σκαρφάλωνε στις 957,60 μονάδες, που είναι μέχρι σήμερα το υψηλό έτους, για να κλείσει χθες στις 924,42 μονάδες, με συνέπεια ο Γενικός Δείκτης να υποχωρεί 3,5% και ταυτόχρονα η κεφαλαιοποίηση να χάνει 2,5 δισ. ευρώ μέσα σε έξι μόλις συνεδριάσεις.
H εγχώρια αγορά μετοχών δείχνει πλέον ευάλωτη απέναντι στις εισαγόμενες ρευστοποιήσεις, αφού είναι δεδομένο ότι οι ξένοι είναι κυρίαρχοι στο σύνολο της κεφαλαιοποίησης και ειδικότερα στη μεγάλη κεφαλαιοποίηση, όπου διακινείται και το 90% της ημερήσιας συναλλακτικής δραστηριότητας. Ταυτόχρονα, το θετικό ξεκίνημα των τραπεζικών μετοχών έδωσε αφορμή στους traders στις τελευταίες έξι συνεδριάσεις να ρευστοποιήσουν για να κατοχυρώσουν τα βραχυπρόθεσμα κέρδη τους.
Αυτή η εξέλιξη συμπαρέσυρε και τα εγχώρια χαρτοφυλάκια, που δείχνουν εγκλωβισμένα στο ξεκίνημα της χρονιάς, αφού βλέπουν ότι η πανδημία συνεχίζει να ταλαιπωρεί τη χώρα, αλλά και η ακρίβεια λόγω πληθωρισμού ροκανίζει την ανάπτυξη και δημιουργεί προβλήματα στην πλειονότητα των εργαζομένων να αντεπεξέλθει στις ανελαστικές δαπάνες των νοικοκυριών.
Η έλλειψη σημαντικής εγχώριας οικονομικής ειδησεογραφίας δεν άφησε πολλά περιθώρια αυτονόμησης, με αποτέλεσμα ο συγχρονισμός με τις ξένες αγορές να επιστρέψει, υπενθυμίζοντας τη βαρύτητα που έχει ο διεθνής παράγοντας στη διαμόρφωση του κλίματος.
Βέβαια θα πρέπει να υπογραμμισθεί ότι ο Ιανουάριος εξέπληξε θετικά με την κινητικότητα που παρατηρήθηκε στην Αγορά και σίγουρα ο απολογισμός θα ήταν πολύ καλύτερος σε ένα ηπιότερο εξωτερικό περιβάλλον. Η μέση ημερήσια συναλλακτική δραστηριότητα είναι αυξημένη κατά 13,2% σε σχέση με το σύνολο του 2021 και 23,3% σε σχέση με τον περσινό Ιανουάριο. Ο τραπεζικός κλάδος παρουσιάζει αύξηση 14% περίπου από την αρχή του έτους, ενώ οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες βρίσκονται ψηλότερα από την αρχή του έτους τιμολογώντας τις προοπτικές ανάπτυξης που αναμένονται για την Ελλάδα.