Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι θέλει να διαπραγματευτεί και όχι να εισβάλει στη χώρα. Η κατάσταση ξυπνά μνήμες από το 2014, όταν το Κρεμλίνο αποφάσισε την προσάρτηση της Κριμαίας. Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε πώς αντέδρασαν τότε οι αγορές και να δούμε τι περιμένουμε σήμερα.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Σε τεντωμένο σχοινί βαδίζουν οι σχέσεις της Ρωσίας με τη Δύση παρά τις διαβεβαιώσεις της Μόσχας ότι θέλει να διαπραγματευτεί και όχι να εισβάλει στη χώρα. Η κατάσταση ξυπνά μνήμες από το 2014, όταν το Κρεμλίνο αποφάσισε την προσάρτηση της Κριμαίας. Αξίζει λοιπόν να θυμηθούμε πώς αντέδρασαν τότε οι αγορές και να δούμε τι περιμένουμε σήμερα.
Τον Νοέμβριο του 2013 ο φιλορώσος πρόεδρος της Ουκρανίας, Βίκτορ Γιανουκόβιτς απέρριψε πιο στενούς δεσμούς με την Euρωπαϊκή Ένωση, αρνούμενος να υπογράψει μία συμφωνία σύνδεσης ενόψει της Συνόδου Κορυφής στην Λιθουανία. Η άρνηση ήρθε βεβαίως υπό την πίεση της Ρωσίας, αλλά και την οικονομική βοήθεια ύψους 15 δισ. δολαρίων που αυτή πρόσφερε στην Ουκρανία. Όπως μας θυμίζει το CNBC, Βρυξέλλες και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο τότε δεν έδειξαν τα απαιτούμενα αντανακλαστικά ώστε να είναι η Δύση εκείνη που θα προσφέρει πρώτη σανίδα σωτηρίας στην δοκιμαζόμενη ουκρανική οικονομία.
Ωστόσο η απόρριψη της ευρωπαϊκής πρότασης από τον Γιανουκόβιτς έβγαλε τους εξοργισμένους Ουκρανούς στους δρόμους. Οι αναταραχές κλιμακώθηκαν τους επόμενους μήνες με τη βίαιη καταστολή διαδηλώσεων. Δεκάδες σκοτώθηκαν στις 20 Φεβρουαρίου 2014 στην Πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου. Έως τα τέλη Φεβρουαρίου ο Γιανουκόβιτς είχε εγκαταλείψει τη χώρα και η πρωτεύουσα είχε περάσει στον έλεγχο των φιλοευρωπαϊκών κομμάτων της αντιπολίτευσης. Η προσοχή εστράφη τότε στην Κριμαία. Ο Πούτιν ανέπτυξε γρήγορα στρατεύματα στα ουκρανικά σύνορα και την Πέμπτη , 27 Φεβρουαρίου, ένοπλοι εισέβαλαν κατέλαβαν κυβερνητικές υπηρεσίες. Την επομένη στον έλεγχό τους βρίσκονταν και τα αεροδρόμια της Κριμαίας.
Το απόγευμα της Παρασκευής το ράλι στη Wall Street ανεκόπη απότομα. Εκείνη την ημέρα το ρούβλι βυθίστηκε σε ιστορικό χαμηλό έναντι του ευρώ και σε χαμηλά πέντε ετών έναντι του δολαρίου. Το ουκρανικό νόμισμα, η χρίβνια, είχε ήδη καταρρεύσει υπό το φόβο της χρεοκοπίας της χώρας. Τη Δευτέρα που ακολούθησε ο γερμανικός DAX έκανε βουτιά 3,3%. Ήταν η μεγαλύτερη πτώση τότε από τον Μάιο του 2012 και οφειλόταν βεβαίως στη μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από το ρωσικό αέριο. Οι ρωσικές μετοχές βυθίστηκαν 10,8% την ίδια μέρα. Η Gazprom έκανε βουτιά 14,5% και η Sberbank 15%. Eυρωπαϊκές εταιρείες με μεγάλη έκθεση στη ρωσική αγορά όπως η γαλλική Renault και η ιταλική UniCredit είχαν επίσης απώλειες της τάξης του 5%. Τον Μάρτιο ο Πούτιν υπέγραψε νόμο για την απορρόφηση της Κριμαίας στη Ρωσία, ύστερα από ένα δημοψήφισμα, που κατήγγειλε ως παράνομο και αψηφώντας τις προειδοποιήσεις του Μπαράκ Ομπάμα και άλλων ηγετών.
Σήμερα οι ρωσικές μετοχές δέχονται και πάλι σφυροκόπημα. Η ρωσική αγορά μετοχών καταγράφει απώλειες της τάξης του 20% από τις αρχές του έτους, ενώ υπολογίζεται ότι οι πλουσιότεροι Ρώσοι έχασαν την περασμένη εβδομάδα 28 δισ. δολάρια. Το ρούβλι έχει υποχωρήσει σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα στα 80 έναντι του δολαρίου, καθώς έχουμε φυγή των επενδυτών από τα ρωσικά στοιχεία ενεργητικού.
Σε πρόσφτατο webinar ο οίκος Fitch προειδοποιούσε πως σε περίπτωση εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία θα δεχθούν ισχυρό πλήγμα τόσο τα ρωσικά όσο και τα ουκρανικά στοιχεία ενεργητικού.
Παράλληλα αναμένεται να δεχθεί νέες ισχυρές πιέσεις η ρωσική οικονομία, η οποία ήδη αποτελεί ισχυρότατο πονοκέφαλο για τον Βλαντίμιρ Πούτιν.
naftemporiki.gr