Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 14:31

Κυβερνητική: Δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εθνικού Μητρώου ασφαλισμένων

Tη δημιουργία Ταμείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης σε ευαίσθητες, το οποίο θα προβλέπει υψηλές αποζημιώσεις, σε ανέργους άνω των 50 ετών, σε φθίνουσες περιοχές και κλάδους της οικονομίας με μεγάλη ανεργία, αποφάσισε η Κυβερνητική Επιτροπή, μετά από εισήγηση του υπουργού Απασχόλησης Σάββα Τσιτουρίδη. Όπως διευκρίνισε ο υπουργός, η οικονομική αυτή ενίσχυση προβλέπεται έως ότου οι άνεργοι αυτοί μπορέσουν να βρουν δουλειά, ή έως ότου φτάσουν στις προϋποθέσεις πλήρους συνταξιοδότησης.

Επίσης, στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε η δημιουργία φορέα ηλεκτρονικής διακυβέρνησης για το σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης. Όπως είπε ο κ. Τσιτουρίδης στο αμέσως προσεχές διάστημα, ο φορέας θα μπορέσει να προχωρήσει στην Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση και την ηλεκτρονική επεξεργασία όλων των στοιχείων, με τη δημιουργία του Εθνικού Μητρώου των ασφαλισμένων - συνταξιούχων στη χώρα, κάτι που θα διευκολύνει την επιτάχυνση εξυπηρέτησης των πολιτών σε πολλούς τομείς της κοινωνικής ασφάλισης. Ο φορέας ηλεκτρονικής διακυβέρνησης θα λειτουργεί με κανόνες ιδιωτικού δικαίου, αλλά το δημόσιο θα έχει το κεφάλαιο, συμπλήρωσε ο υπουργός.

Στόχος, είπε ο υπουργός, είναι με τη δημιουργία αυτού του νέου φορέα για την Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση να ολοκληρώσουμε εντός του 2007 μία δουλειά, η οποία ξεκίνησε από το 1982 και δεν έχει ολοκληρωθεί μέχρι σήμερα.

Επίσης στην Κυβερνητική Επιτροπή αποφασίστηκε η δημιουργία ειδικής θέσης γενικού επιθεωρητή δαπανών πρωτοβάθμιας υγείας, ώστε να εξορθολογιστούν και να ενισχυθούν οι έλεγχοι και οι κανόνες διαφάνειας.