Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και οι απώλειες είναι προς το παρόν πιο συγκρατημένες σε σχέση με το κύμα ρευστοποιήσεων που είχαμε νωρίς το πρωί στο Τόκιο και άλλες ασιατικές αγορές. Το ταμπλό έχει κοκκινήσει και στο Χρηματιστήριο Αθηνών λίγο μετά την έναρξη της συνεδρίασης, αν και η πτώση είναι μικρή.
Της Νατάσας Στασινού
[email protected]
Σε αρνητικό έδαφος κινούνται οι δείκτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων, αν και οι απώλειες είναι προς το παρόν πιο συγκρατημένες σε σχέση με το κύμα ρευστοποιήσεων που είχαμε νωρίς το πρωί στο Τόκιο και άλλες ασιατικές αγορές. Το Χρηματιστήριο Αθηνών αντιστέκεται με τον Γενικό Δείκτη να αμφιταλαντεύεται ανάμεσα σε μικρές απώλειες και κέρδη.
Στις 11:10 ώρα Ελλάδος ο Γενικός Δείκτης υποχωρούσε 0,35% και έχανε οριακά τις 930 μονάδες, με την αξία των συναλλαγών να προσεγγίζει τα 9 εκατ. ευρώ. Στις 11:50 είχε πετύχει να σκαρφαλώσει σε θετικό έδαφος, στις 943 μονάδες. Ο τραπεζικός κλάδος άνοιξε με πτώση έως και 0,65%, αλλά οι απώλειές του έχουν περιοριστεί στο 0,3%. Μπορείτε να δείτε αναλυτικά την πορεία όλων των δεικτών του ΧΑ εδώ.
Την ίδια ώρα ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 υποχωρεί 0,5%, έχοντας περιορίσει τις απώλειες του που κατά τις 10:30 κινούνταν στο 1%. Σφυροκόπημα δέχονται πάντως οι τεχνολογικές μετοχές, με τον δείκτη τους να κάνει βουτιά έως και 2,8%. Στο Παρίσι ο CAC 40 καταγράφει επίσης πτώση 0,5%, ενώ στο Μιλάνο ο FTSE MIB υποχωρεί μόλις 0,3%. Πιο ισχυρές οι πιέσεις στις γερμανικές μετοχές με τον DAX στο -0,8%. Στο σύνολό τους οι δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων της Ευρωζώνης πάντως έχουν δει τις απώλειες της έναρξης να «μαζεύουν».
Στο Λονδίνο ο FTSE 100 καταφέρνει να σκαρφαλώσει σε θετικό έδαφος- γεγονός που πάντως οφείλεται εν πολλοίς στην υποτίμηση της στερλίνας, που δίνει ώθηση σε μετοχές εξαγωγικών επιχειρήσεων της Βρετανίας.
Η πιο ψύχραιμη αντίδραση των ευρωπαϊκών αγορών δεν σημαίνει πάντως ότι τα δύσκολα για τους επενδυτές έχουν περάσει. Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε σήμερα για περαιτέρω αναταράξεις και sell off στις διεθνείς μετοχές, καθώς οι κεντρικές τράπεζες θα αναγκάζονται να προχωρούν με ταχύτερα βήματα σε πιο σφιχτή νομισματική πολιτική.
«Θα μπορούσαμε σίγουρα να δούμε ακόμη πιο σφιχτές χρηματοπιστωτικές συνθήκες και αυτό σημαίνει ότι το ενεργητικό ρίσκου όπως οι μετοχές θα μπορούσαν να έρθουν αντιμέτωπες με μεγαλύτερο sell off», σημείωσε ο Τομπάιας Άντριαν, διευθυντής νομισματικής πολιτικής και αγορών στο ΔΝΤ. Η έκταση των αναταράξεων στις αγορές, όπως εξήγησε, θα εξαρτηθεί εν πολλοίς από την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να επικοινωνήσουν ξεκάθαρα τους σκοπούς τους.