Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 09 Ιανουαρίου 2007 14:53

Με το ν/σχ ακριβότερο το ψωμί κατά 20-40%, εκτιμούν οι αρτοβιομήχανοι

Στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προτίθεται να προσφύγει ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αρτοποιητικών Μονάδων (ΠΣΑΜ) για τους περιορισμούς που, όπως εκτιμά, θέτει το νέο σχέδιο νόμου για την αγορά του ψωμιού, που συζητείται από σήμερα στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής.

«Παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, στην αγορά ψωμιού στην Ελλάδα εξακολουθεί να μη λειτουργεί πλήρως ο ανταγωνισμός, με αποτέλεσμα και στο μέλλον οι καταναλωτές να είναι υποχρεωμένοι να αγοράζουν το ψωμί σε υψηλή τιμή, που θα καθορίζει μια επαγγελματική συντεχνία», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΣΑΜ Ν. Κατσέλης.

Σήμερα, μια φρατζόλα χωριάτικη, όπως είπε ο κ. Κατσέλης, πωλείται στα σούπερ μάρκετ 0,41-0,50 ευρώ, ενώ στα αρτοποιεία πωλείται από 0,60 ευρώ και πάνω. «Ουσιαστικά το υπουργείο Ανάπτυξης με τους περιορισμούς που θέτει στη διάθεση προϊόντων αρτοποιίας bake-off, υποχρεώνει το κάθε ελληνικό νοικοκυριό να αγοράζει το ψωμί κατά 20-40% ακριβότερα», ανέφερε, εξηγώντας ότι το σχέδιο νόμου θέτει την υποχρέωση ύπαρξης ξεχωριστών 44 τετραγωνικών μέτρων με τοίχους, πόρτες κλπ. μέσα στο σούπερ μάρκετ για την πώληση των προϊόντων της αρτοβιομηχανίας και κυρίως για το ψωμί τύπου bake-off. Επίσης υποχρεώνει κάθε σούπερ μάρκετ που θέλει να τοποθετήσει ένα φουρνάκι για να ζεσταίνει το προψημένο ψωμί, να εφοδιαστεί με άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας βιομηχανικής μονάδας.

Ο κ. Κατσέλης τόνισε ότι οι αρτοποιητικές μονάδες «δεν έχουν προϊόντα από κατεψυγμένη ζύμη», ενώ πρόσθεσε ότι «θα θέλαμε να απαγορευτεί η εισαγωγή κατεψυγμένης ζύμης διότι εμείς είμαστε παραγωγοί».

Ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Γ. Μαυρομαράς ανέφερε ότι περισσότερες από 3.000 θέσεις εργασίας θα χαθούν με την ψήφιση του νόμου, ενώ κινδυνευουν να κλείσουν τα περισσότερα από τα 15.000 πρατήρια άρτου.

Ο κ. Χρ. Χατζηχρήστος, εκπρόσωπος του σωματείου πρατηρίων άρτου, σχολίασε ότι «εκτός από το καρτέλ γάλακτος, με το νομοσχέδιο δημιουργείται και καρτέλ ψωμιού στην αγορά».

ΑΠΕ-ΜΠΕ