Όσα συμβαίνουν στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη δεν είναι συνηθισμένα, υπογραμμίζοντας σε όλους πως οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη δεν είναι “κανονικές”. Αλλά και οι επενδυτές, μέσα σε αυτό το γεμάτο νευρικότητα σύμπαν, φαίνεται να μην έχουν εμπιστοσύνη στα επενδυτικά τους κριτήρια.
Όσα συμβαίνουν στα μεγάλα χρηματιστήρια του πλανήτη δεν είναι συνηθισμένα, υπογραμμίζοντας σε όλους πως οι συνθήκες στην παγκόσμια οικονομία και ανάπτυξη δεν είναι “κανονικές”. Αλλά και οι επενδυτές, μέσα σε αυτό το γεμάτο νευρικότητα σύμπαν, φαίνεται να μην έχουν εμπιστοσύνη στα επενδυτικά τους κριτήρια.
Η Wall Street άνοιξε με απώλειες ωστόσο υπήρξε μια ανάκαμψη για τις μετοχές στα χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης το απόγευμα που αποδείχτηκε βραχύβια. Έτσι οι βασικοί δείκτες κατέληξαν στο κλείσιμο σε χαμηλότερα επίπεδα, καθώς οι επενδυτές παρέμειναν με τάση φυγής από το ρίσκο λόγω της στάσης της Ομοσπονδιακής Τράπεζας αναφορικά με την καταπολέμηση του πληθωρισμού και την απειλητική στάση της Ρωσίας έναντι της Ουκρανίας. Οι πωλήσεις επιδεινώθηκαν μετά το κλείσιμο καθώς τα απογοητευτικά κέρδη εταιριών τεχνολογίας οδήγησαν σε βουτιά τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης.
Σε μια ακόμα ταραχώδη συνεδρίαση, ο S&P 500 έκλεισε στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο, με τις μετοχές τεχνολογίας να επιβαρύνουν σημαντικά την αγορά. Ο δείκτης διέγραψε για λίγο τις απώλειες του καθώς οι αγοραστές επανήλθαν για να επιτύχουν ευκαιρίες μετά από μια διολίσθηση σχεδόν 3% νωρίτερα την ίδια ημέρα. Σε αντίθεση με τη Δευτέρα, ο δείκτης δεν κατάφερε να κάνει μια δραματική επιστροφή σε θετικό πεδίο.
Σήμερα το βράδυ για τη χώρα, η Fed θα φωτίσει το δρόμο που οδηγεί στη νομισματική σύσφιξη που έχει ψαλιδίσει τις προσδοκίες των επενδυτών για κέρδη από τις αξίες υψηλού ρίσκου. Ωστόσο από αύριο θα αποτυπώσουν οι ευρωπαϊκές αγορές την αντίδρασή τους στην απόφαση της Fed αλλά θα παραμείνουν οι ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία, που θεωρείται επίσης κεντρικός παράγοντας στη διαμόρφωση του επενδυτικού φρονήματος
Η προσεκτική ανάκαμψη για τις μετοχές φαίνεται ότι θα συνεχιστεί στην Ευρώπη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Euro Stoxx 50 να σημειώνουν άνοδο +0,5% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του FTSE να αυξάνονται κατά +0,8%.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης Nasdaq ανέβηκαν 0,3% στις συναλλαγές στην Ασία, ενώ τα e-minis του S&P 500 παρέμειναν σταθερά, ενώ και οι τρεις βασικοί δείκτες των ΗΠΑ είχαν υποχωρήσει την Τρίτη.
Μια εξήγηση που θεωρούμε πως είναι το επίκεντρο της επιφύλαξης των επενδυτών στην τρέχουσα εβδομάδα σχετίζεται με τις εξελίξεις στην Ουκρανία και την ένταση μεταξύ Ρωσίας και Δύσης. Αναφερόμαστε στην αίσθηση που προκαλούν οι ειδήσεις και τα σχόλια περί πιθανής αναμέτρησης που η έναρξή της θα καθοριστεί από τον παγετό που μπορεί να πιάσει στην περιοχή και θα δώσει πλεονέκτημα στη Ρωσική πολεμική μηχανή. Στην Ευρώπη δεν κυκλοφορούν πολλά τέτοια άρθρα και οι επενδυτές λειτουργούν σχετικά ψυχραιμότερα. Αυτό έδειξε και η εξέλιξη των συναλλαγών χθες. Τα χρηματιστήρια άνοιξαν με ανοδικά χάσματα και άρχισαν τις ταλαντώσεις σε θετικό πεδίο.
Η Αθήνα δεν κατάφερε να διατηρήσει το θετικό πρόσημο στη μεταβολή των βασικών δεικτών καθώς αρχικά οι επενδυτές επηρεάστηκαν από την συντονισμένη ανοδική δυναμική στις αγορές της Ευρώπης παρά την πτώση στις ασιατικές. Ωστόσο ήταν αισθητή η υποχώρηση από τα υψηλά ημέρας αλλά εμφανής ήταν επίσης η επιλεκτική ζήτηση για αρκετές μετοχές και οι υψηλής αξίας προσυμφωνημένες συναλλαγές. Χωρίς τα πακέτα αξίας 16,3 εκατ. ευρώ ο τζίρος που πλησίασε τα 75 εκατ. ευρώ θα ήταν αρκετά χαμηλός για την εποχή. Άλλωστε ακόμα και με τα πακέτα ο τζίρος χθες ήταν ο χαμηλότερος των τεσσάρων τελευταίων συνεδριάσεων.
Οι εγχώριοι αναλυτές θεωρούν ως πιθανότερη τη διατήρηση της νευρικότητας και η εκτίμησή μας είναι πως οι θεσμικοί θα επιστρέψουν σταδιακά στην εκδήλωση κυκλικού αγοραστικού ενδιαφέροντος. Από τις μετοχές του δείκτη υψηλής κεφαλαιοποίησης, δεν πέρασαν σε αρνητικό πεδίο ούτε στιγμή οι ΕΛΧΑ, ΟΤΕ και ΣΑΡ και παρέμειναν με αρνητικές μεταβολές μόνιμα οι ΑΔΜΗΕ, ΓΕΚΤΕΡΝΑ και ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Μέσω των παρεμβάσεων στη διαδικασία των δημοπρασιών για τον ορισμό τιμής κλεισίματος στο υψηλό ημέρας έκλεισε η ΕΛΛΑΚΤΩΡ και στο χαμηλό οι ΕΥΔΑΠ, ΜΟΗ, ΟΛΠ και ΤΕΝΕΡΓ.
Αν πάρουμε την αγορά από τις 941 μονάδες, ήτοι από το κλείσιμο της Παρασκευής και καταλήξουμε στο κλείσιμο της Τρίτης διαπιστώνουμε ότι: Είχαμε μια γενικευμένη ρευστοποίηση θέσεων που ξεδιπλώθηκε σε κύματα εντολών πώλησης τα οποία οδήγησαν στο χαμηλό της Δευτέρας που ήταν οι 913 μονάδες χονδρικά, όταν απόμειναν λίγα λεπτά πριν το τέλος. Έστω και έτσι οι αγοραίοι συμμάζεψαν την προσφορά και έφεραν τον ΓΔ στις 915 μονάδες. Αλλά χθες πήραν θάρρος από τη δυναμική που εγκαταστάθηκε στην Ευρώπη με το καλημέρα. Έτσι εκδήλωσαν από την προσυνεδρίαση αγοραστικό ενδιαφέρον που έφερε άνοιγμα με ανοδικό χάσμα 3,5 μονάδων. Ωστόσο κατόπιν δεν κατάφεραν να προσδώσουν μια σταθερή ανοδική πορεία στους βασικούς δείκτες.
Όρισαν δυο ζώνες ισορροπίας ή ανοδικής συσσώρευσης που αρχικά ήταν από τις 11:47 ως τις 12:36 ανάμεσα στις 922 και 923 μονάδες με ανώτερο μέρας τις 923,03 στις 11:58. Άλλη μια από τις 12:50 ως τις 14:40 μεταξύ των 917,6 και των 919,2 μονάδων. Μετά ξεκίνησε η εκτόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος και η αναζήτηση πυθμένα. Πιθανά για την “υποδοχή” των διαχειριστών του δολαρίου. Έτσι είχαμε την εμφάνιση νέου χαμηλού τελευταίων επτά ημερών στις 911,83 μονάδες. Τα ΣΜΕ της Wall Street έδειχναν πτωτική έναρξη. Το ταμπλό σταμάτησε να αποτυπώνει τη διάθεση των θεσμικών για διόρθωση των υπερβολών της προηγούμενης εκτός ελάχιστων εξαιρέσεων. Οι συναλλασσόμενοι στην Αθήνα αντιλαμβάνονται το ρόλο που παίζουν αυτή την εποχή οι θεσμικοί του δολαρίου ο οποίος δεν είναι βοηθητικός στην προσπάθεια της αγοράς να πλησιάσει τις 1000 μονάδες.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Απώλειες στη Wall Street καθώς προβλημάτισαν τα εταιρικά αποτελέσματα τριμήνου των General Electric και της 3Μ. Στο μακροοικονομικό πεδίο, η καταναλωτική εμπιστοσύνη υποχώρησε τον Ιανουάριο καθώς διαμορφώθηκε στις 113,8 μονάδες από 115,2 τον προηγούμενο μήνα. Οι αναλυτές ανέμεναν μεγαλύτερη πτώση στις 111,7 μονάδες.
Ο Dow Jones υποχώρησε -0,19% ή 66 μονάδες στις 34.297,73, ο S&P 500 σημείωσε πτώση -1,22% στις 4.356,45 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε χαμηλότερα -2,28% στις 13.539,29 μονάδες. Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές American Express (+8,6%) και IBM (+5,5%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Walgreens Boots (-2,5%) και Salesforce.com (-2,4%).
Η τιμή του πετρελαίου WTI σημείωσε άνοδο +2,8% στα 85,60 δολάρια και η τιμή του χρυσού εμφάνισε υψηλό δύο μηνών καθώς ενισχύθηκε +0,6% στα 1.852 δολάρια/ουγκιά.
Η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς ομολόγου κινήθηκε υψηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,78% και το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,130 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Μετά τις βαριές απώλειες της Δευτέρας οι αγορές της Ευρώπης συντονισμένα αντέδρασαν ανοδικά με τους επενδυτές ωστόσο να ανησυχούν από τις εξελίξεις στο μέτωπο της Ουκρανίας, ενώ όλοι περιμένουν την απόφαση μετά τη διήμερη συνεδρίαση της Fed στις ΗΠΑ.
Καλύτερο από τις προσδοκίες της αγοράς ήταν το αποτέλεσμα της έρευνας από το Ινστιτούτο Οικονομικών Ερευνών (Ifo). Ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο έφτασε στις 95,7 μονάδες. ο δείκτης επιχειρηματικού κλίματος στη Γερμανία τον Ιανουάριο, σημειώνοντας άνοδο μίας μονάδας σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα.
Ο πανευρωπαϊκός Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,71% στις 459,59 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε υψηλότερα +1,02% στις 7.371,46 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε άνοδο +0,75% στις 15.123,87 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,74% στις 6.837,96 μονάδες. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός MIB κέρδισε +0,22% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,73%.
ΧΑ
Η σταδιακή εκτόνωση του αγοραστικού ενδιαφέροντος έφερε το -0,16%
Μόνο οι Τράπεζες ο ΟΤΕ και η ΜΥΤΙΛ λειτούργησαν σαν φρένο την εισαγόμενη για άλλη μια μέρα τάση φυγής από το ρίσκο. Στην τάση για ρευστοποιήσεις θέσεων στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ δεν μπορεί να αντισταθεί το επενδυτικό κοινό στην Αθήνα. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε με ρευστοποιήσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια. Στα ευρωπαϊκά όμως οι δείκτες ξεκίνησαν με ανοδικό χάσμα στο άνοιγμα και διατήρησαν θετικό πρόσημο σταθερά εκτός μια φευγαλέα υποχώρηση στην έναρξη της Wall Street. Ο Dow αρχικά έδειξε έτοιμος για μεγάλη πτώση αλλά αυτή η αρνητική επίδραση στην Ευρώπη κράτησε για λίγο. Στην Αθήνα, που κλείνει ενωρίτερα, προκάλεσε μικρές απώλειες. Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου στις 923 μονάδες έχοντας άνοδο τότε +0,90% υποχώρησε κατόπιν σε βάθος 11 μονάδων σήμερα, εμφανίζοντας νέο χαμηλό τελευταίων επτά ημερών στις 911,83 μονάδες, αφού απόκτησε καθοδική πορεία σταθερά από τις 12:27.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25, αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες που ενισχύθηκαν, απόκτησαν αρνητική μεταβολή με την πτωτική συνεισφορά από 15 μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με χαμηλότερους από την προηγούμενη όγκους, εκδήλωσαν στη δεύτερη της τρέχουσας εβδομάδας μονιμότητα στη μεταβλητότητα των διαθέσεων τους με ρευστοποίηση θέσεων αμέσως μετά τη συμπλήρωση ενός καθαρά ανοδικού πρώτου δίωρου. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν συντονισμένα ανοδικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα στην Αθήνα ήταν οι απώλειες, αλλά δεν ήταν ουδέποτε σημαντικές, αφού έφθασαν ως το -0,30%. Αυτό που επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά είναι η στάση των θεσμικών του δολαρίου. Τελικά η άνοδος των ευρωπαϊκών μπορεί να φανεί ως διέξοδος στην μονιμότητα των πτωτικών τάσεων για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (15) ενώ (9) εμφάνισαν κέρδη με αμετάβλητη την ΕΛΛΑΚΤΩΡ. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΜΠΕΛΑ -3,00%, ΤΕΝΕΡΓ -2,35%, ΑΡΑΙΓ -1,89%, ΑΔΜΗΕ -1,57%, ΜΟΗ -1,52%, και τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από -0,14% ως -1,46%. Στον αντίποδα με κέρδη πάνω από +0,5% εμφανίστηκαν ΕΤΕ +2,20%, ΑΛΦΑ +1,60%, ΟΤΕ +0,96%, ΕΛΠΕ +0,61%, ΕΛΧΑ +0,53%.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με μέτριο για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 912,36 από 914,84 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -0,16% ή 1,48 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 74,781 από 91,462 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 16,324 από 13,887 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 11,435 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 2,868 εκατ. ευρώ, την ΙΝΚΑΤ 768.000 ευρώ, την ΠΕΙΡ 705.500 ευρώ, την ΔΕΗ 420.000 ευρώ, την ΜΥΤΙΛ 126.974 ευρώ.
Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 65 από 12 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 35 από 102 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 21 από 8. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,673 από 67,700 δις ευρώ τη Δευτέρα 24/1/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 16,68 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -0,16% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,42%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -0,12% στις 2203,34 από 2205,94 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 2,60 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,72%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η απόσταση του ΣΜΕ από το κλείσιμο του FTSE25 έμεινε μικρή
Παρά την πτώση λόγω των πιέσεων μετά το πρώτο δίωρο οι traders στα παράγωγα δεν επέλεξαν να αυξήσουν την απόσταση του κλεισίματος του υποκείμενου δείκτη από την τιμή κλεισίματος των ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου που είναι η νέα κυρίαρχη σειρά. Στη δεύτερη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 αρχικά σε θετικό πεδίο και σε αρνητικό στο τέλος του δεύτερου μέρους. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 11,32 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 2,60 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2228,06 μονάδες, ήρθε στις 11:58. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:17 και ήταν οι 2195,72 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2203,34 από 2205,94 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -0,12% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 10,661 εκατ. ευρώ την Τρίτη 25/1/22.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 795 συμβόλαια με ανώτερο τις 2232,00 μονάδες, κατώτερο στις 2193,00 και τελευταίες πράξεις στις 2203,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2202,00 από 2206,75 μονάδες και ανήλθαν σε 2269 από 2335 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 14 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2205,25 μονάδες, κατώτερο τις 2202,00 με τελευταίες πράξεις στις 2205,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2202,00 από 2205,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ανήλθαν σε 84 από 82.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου υπήρξε όγκος 21 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2300 μονάδες. Άλλαξε επίσης χέρια 1 συμβόλαιο για την επόμενη σειρά στις 2300 μονάδες. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 22 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από στις 2200 και τις 2250 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον.
Στην υποκείμενη αγορά: Ο ΔΤΡ, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών, κινούμενος μεταξύ 623,86 μονάδων (-0,57%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 632,23 (+0,76%), και ανώτερο τις 636,71 (+1,48%) έκλεισε στις 634,11 με άνοδο +1,06%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 34,642 από 42,294 εκατ. ευρώ την προηγούμενη και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (+1,60%) απασχόλησε 10,847 από 13,428 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (+2,20%) 6,267 από 7,238 εκατ., η ΠΕΙΡ (-0,28%) απασχόλησε 2,099 από 4,808 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+0,25%) απασχόλησε 3,289 από 4,868 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο τραπεζικός κλάδος ήταν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος αλλά οι μεταβολές των συστημικών τραπεζών άλλαξαν και τα δύο πρόσημα και υποχώρησαν από τα υψηλά ημέρας, παρά τις σημαντικές βοήθειες που πήραν από τις τελικές δημοπρασίες. Ο ΔΤΡ από τη Δευτέρα έχει δώσει σήμα απόσυρσης των long στοιχημάτων, το οποίο αναιρείται με επιστροφή και κλείσιμο υψηλότερα των 664,8 μονάδων. Οι επόμενες στηρίξεις σύμφωνα με την αγοραία συναίνεση εντοπίζονται στις 621 από ένα πρόσφατο χάσμα και οι 586 μονάδες (απλός ΚΜΟ 200 ημερών).
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 637,75 από 631,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 5.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για ορισμένες μετοχές και κύρια των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 17.291 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 70.236 από 71.788 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,24 ευρώ. Δεν διακινήθηκαν ΣΜΕ λήξης Ιουνίου χωρίς αλλαγή στα 176 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 4475 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.577 από 30.290 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,10 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 488 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 29.577 από 28.411 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,961 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 805 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.188 από 37.255 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,41 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 405 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 1480 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 376 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν υπολογίσιμο και αφορούσε σε 20.000 συμβόλαια για ΟΤΕ, σε 300 συμβόλαια για την ΤΙΤC, και σε 100 για ΑΡΑΙΓ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο Δ/ντης Επενδύσεων της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ Δημήτρης Τζάνας
ΜΕ ΠΡΟΥΠΟΘΕΣΕΙΣ ΑΝΤΟΧΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΑΙΓΙΔΑ ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΧΡΗΜΑΤΙΣΤΗΡΙΟ…
Στις ΗΠΑ, οι πληθωριστικές επιδόσεις του Δεκεμβρίου είναι πιθανό να οδηγήσουν τη Federal σε επίσπευση των αποφάσεών της σε σχέση με το χρόνο έναρξης των αυξήσεων των επιτοκίων της, μετά τη διήμερη σύνοδο που ολοκληρώνεται την Τετάρτη. Παράλληλα, το σκηνικό στην Ουκρανία ολοένα και αποτελεί πηγή αυξανόμενων ανησυχιών και το σενάριο διεξαγωγής πολεμικών επιχειρήσεων δεν μπορεί να αποκλειστεί, εξέλιξη με ανυπολόγιστες παρενέργειες ! Ευλόγως, οι αγορές που παρακολουθούν τα δρώμενα, θεωρούν ότι ο επενδυτικός κίνδυνος αυξάνεται και κινούνται αναλόγως: ρευστοποιούν μετοχές με ώριμες αποτιμήσεις, όπως των τεχνολογικών κολοσσών αλλά και των επενδυτικών επιλογών υψηλού κινδύνου, όπως είναι τα κρυπτονομίσματα. Επανέρχονται στα παραδοσιακά «ασφαλή καταφύγια», όπως είναι το δολάριο, τα κρατικά ομόλογα, ο χρυσός και τα μετρητά και επιλέγουν μετοχές αξίας από κλάδους που έχουν πληγεί από την πανδημία, ιδιαίτερα του ενεργειακού κλάδου που ευνοείται από την άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Σαν αποτέλεσμα, οι δείκτες όλων των διεθνών αγορών κινούνται με νευρικότητα προκαλώντας αυξημένη μεταβλητότητα και πλαγιοκαθοδική κίνηση, καθώς οι συνθήκες αβεβαιότητας αυξάνουν τη διάθεση αποστροφής προς τον επενδυτικό κίνδυνο. Βραχυπρόθεσμα τουλάχιστον, καθώς οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας καταγράφουν τη συγκρατημένη αισιοδοξία για ευοίωνες εξελίξεις, σενάριο με ευεργετικές επιπτώσεις για την παγκόσμια οικονομία.
Το ελληνικό χρηματιστήριο δεν θα μπορούσε να μείνει αλώβητο από την καταιγίδα που ενέσκηψε στις διεθνείς αγορές, με δεδομένο ότι η συμμετοχή των επενδυτών εξωτερικού παραμένει καταλυτικής σημασίας. Έτσι, το κύμα των ρευστοποιήσεων σε συγχρονισμό με τις διεθνείς τάσεις, επανέφερε το Γ.Δ. από την περιοχή των 950 μονάδων στην περιοχή των 915-920 μονάδων, όπου τα αντανακλαστικά των αγοραστών κινητοποιήθηκαν. Την ίδια ώρα, η μεταβίβαση του 49% της ελληνικών συμφερόντων Viva Wallet στην J.P.Morgan, κορυφαίας αμερικανικής τράπεζας, αγνοήθηκε σχεδόν, αν και η κίνηση αναμένεται να υλοποιήσει τη στρατηγική εισόδου του αμερικανικού κολοσσού στο digital banking σε μεγάλο αριθμό ευρωπαϊκών χωρών. Με την αναμενόμενη δε επίσκεψη του ισχυρού άνδρα της J.P.Morgan, του Jamie Dimon, στη χώρα μας, είναι πιθανό να γνωστοποιηθούν περισσότερα για τον επενδυτικό σχεδιασμό αμερικανικών κεφαλαίων στη ελληνική οικονομία.
Παράλληλα, το ΚΕΠΕ, ο πλέον έγκυρος φορέας προβλέψεων για την ελληνική οικονομία με βάση την απόκλιση ανάμεσα σε εκτιμήσεις και πραγματοποιήσεις, εκτιμά ότι στο 2ο εξάμηνο του 2021 το ΑΕΠ τρέχει με ρυθμό 9,9%, ενώ θεωρεί ότι στο 1ο εξάμηνο του 2022 η ανάπτυξη θα φτάσει το +5,2%. Το αφήγημα επομένως της ελληνικής οικονομίας διατηρεί την ελκυστικότητά του, δεδομένο που ασφαλώς θα υποβοηθήσει το ελληνικό χρηματιστήριο να προβάλει τις θετικές προοπτικές (πωλήσεις-κερδοφορία-μερισματικές αποδόσεις) για τα μεγέθη πλειάδας εταιρειών κατά το τρέχον έτος, τόσο από την υψηλή όσο και από τη μεσαία και μικρή κεφαλαιοποίηση. Τα παραπάνω ωστόσο δεν καθιστούν λιγότερο βαρύ το έργο της νέας διοίκησης της ΕΧΑΕ σε σχέση με την ανάγκη εφαρμογής αποτελεσματικού σχεδίου για την αναβάθμιση του ελληνικού χρηματιστηρίου κατά τα επόμενα έτη…
Σήμερα
Ο Nikkei υποχωρεί στις 8:20 -0,44%. Διατηρούνται τα κέρδη στις μετοχές της Κίνας
Η Fed ολοκληρώνει τη συνεδρίαση για την νομισματική πολιτικής αργότερα σήμερα
Οι αγορές της Ασίας επηρεάζονται από την αστάθεια στις παγκόσμιες αγορές
Το δολάριο μένει γενικά αμετάβλητο, το πετρέλαιο βυθίζεται
Οι ασιατικές αγορές μετοχών κινήθηκαν μεικτά σήμερα Τετάρτη 26/1 μετά από τρεις συνεδριάσεις απωλειών, καθώς οι επενδυτές περιμένουν τυχόν υπαινιγμούς για ταχύτερη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ αργότερα μέσα στην ημέρα.
Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών της Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε 0,07% στις 8:20 δική μας ώρα μένοντας στις 611,99 μονάδες, μετά από μεγάλες απώλειες νωρίτερα μέσα στην εβδομάδα. Δοκιμάζει το χαμηλό ενός έτους από τα μέσα Δεκεμβρίου.
Ο Nikkei της Ιαπωνίας αντιστάθμισε κάποιες αρχικές απώλειες για να διαπραγματευτεί -0,44% χαμηλότερα, κυμαινόμενος γύρω από το χαμηλότερο επίπεδό του από τον Δεκέμβριο του 2020.
Οι αυξανόμενες εντάσεις καθώς τα ρωσικά στρατεύματα συγκεντρώνονται στα σύνορα της Ουκρανίας έχουν προσθέσει στη διάθεση για αποστροφή από τον κίνδυνο για τους επενδυτές.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -2,49%. Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας έχανε -0,34%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300 μετά τη μεσημεριανή διακοπή παρέμεινε στο +0,63% με το οποίο ξεκίνησε και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ εμφάνισε συσσώρευση μέσα από έντονα μεταβαλλόμενη τάση και στις 8:30 είναι στο -0,04%.