Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 07:52

Κοντά στα χαμηλότερα 18 μηνών το αργό

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση, κοντά στα χαμηλότερα επίπεδα 18 μηνών, σημείωσε το αργό πετρέλαιο στη Ν. Υόρκη, καθώς εικάζεται ότι ο ήπιος καιρός στα βορειοανατολικά των ΗΠΑ και η αύξηση των αποθεμάτων θα περιορίσουν τη ζήτηση από τα διϋλιστήρια.

Κυβερνητική έκθεση των ΗΠΑ ενδέχεται να δείξει σήμερα ότι τα αποθέματα βενζίνης και διϋλισμένων προϊόντων στη μεγαλύτερη χώρα κατανάλωσης πετρελαίου στον κόσμο, αυξήθηκαν για τέταρτη εβδομάδα, καθώς η μείωση της ζήτησης για θέρμανση, έδωσε τη δυνατότητα στα διϋλιστήρια να παράγουν καύσιμα κίνησης, σύμφωνα με τους αναλυτές. Ο ΟΠΕΚ θα προχωρήσει κατά τρεις εβδομάδες νωρίτερα στη μείωση της παραγωγής πετρελαίου κατά 500.000 βαρέλια ημερησίως, με στόχο την αναχαίτιση της μείωσης των τιμών του πετρελαίου, σύμφωνα με χθεσινή δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ.

Το αργό πετρέλαιο για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου, διαπραγματεύθηκε στα 55,54 δολ. το βαρέλι, 10 σεντς χαμηλότερα, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης, στις 12:50 μ.μ. ώρα Σιγκαπούρης.

Τα συμβόλαια υποχώρησε 45 σεντς, ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στα 55,64 δολ. το βαρέλι χθες και στα χαμηλότερα επίπεδα κλεισίματος από τις 15 Ιουνίου του 2005. Μετά τη δήλωση του υπουργού Πετρελαίου του Κατάρ, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο από τα χαμηλότερα επίπεδα των 53,88 δολ. το βαρέλι.

Οι τιμές του πετρελαίου έχουν υποχωρήσει 8,7% φέτος και βρίσκονται 12% χαμηλότερα σε σύγκριση με πέρυσι, καθώς ο ήπιος καιρός στις βορειοανατολικές ΗΠΑ περιορίζει τη ζήτηση για πετρέλαιο θέρμανσης, σε συνδυασμό με τις αμφιβολίες για το εάν ο ΟΠΕΚ μπορεί να ισχυροποιήσει τις δύο μειώσεις στη παραγωγή που συμφωνήθηκαν το τελευταίο τρίμηνο.

Ο Οργανισμός που αντλεί περίπου το 40% του πετρελαίου παγκοσμίως, έχει μειώσει την παραγωγή του κατά περίπου 795.000 βαρέλια ημερησίως από την ανακοίνωση για μείωση της παραγωγής κατά 1,2 εκατ. βαρέλια με ημερομηνία έναρξης την 1η Νοεμβρίου.

Στο Λονδίνο το μπρεντ για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου διαπραγματεύθηκε 4 σεντς υψηλότερα σετ 55,22 δολ. το βαρέλι κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές στο ICE Futures στις 11:33 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης.

Η ζήτηση στις βορειοανατολικές ΗΠΑ, που αποτελούν το 80% της κατανάλωσης πετρελαίου της χώρας, θα είναι 24% χαμηλότερη από το κανονικό την εβδομάδα που λήγει στις 16 Ιανουαρίου, σύμφωνα με τη χθεσινή πρόβλεψη της Weather Derivatives.