Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 10 Ιανουαρίου 2007 10:56

Vodafone: Ετοιμος για προσφορά εξαγοράς της Hutchison Essar ο Sarin

ΠΟΛΥ κοντά στο να κάνει προσφορά για την απόκτηση της Hutchison Essar Ltd. της Ινδίας, αποκτώντας μερίδιο 16% στη μεγαλύτερη και ταχύτερα αναπτυσσόμενη αγορά κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, βρίσκεται ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής της Vodafone Group Plc, Arun Sarin.

Η Vodafone, η μεγαλύτερη εταιρεία κινητής τηλεφωνίας στον κόσμο, θα κάνει την προσφορά της «σε λίγες εβδομάδες», ανέφερε ο Sarin μιλώντας σήμερα προς τους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί. Ο ίδιος αρνήθηκε να πει το ποσόν που θα προσφέρει η Vodafone, για μία εταιρεία την οποία οι τραπεζίτες αξιολογούν έως 18 δισ. δολάρια.

Ο Sarin ενδέχεται να βρεθεί αντιμέτωπος με τις ανταγωνιστικές προσφορές της Reliance Communications Ltd., της δεύτερης μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας και της Hinduja Group για την εξαγορά του 67% από τον δισεκατομμυριούχο του Χονγκ Κονγκ Li Ka-shing. Η Hutchison Essar προσθέτει μηνιαίως 1 εκατ. πελάτες σε μία χώρα όπου μόνο το 13% του πληθυσμού έχει στην κυριότητά του κινητό τηλέφωνο.

Η Vodafone, που εδρεύει το Νιούμπερι της Αγγλίας επιθυμεί να συνεργαστεί με την Essar Group, κάτοχο του λοιπού 33% της εταιρείας, ανέφερε ο Sarin, συμπληρώνοντας: «Είμαστε έτοιμοι για όλες τις εκδοχές». Η κυβέρνηση της Ινδίας περιορίζει την κυριότητα μεριδίου από ξένους σε εταιρείες τηλεπικοινωνιών στο 74%.

Κίνα, Ινδία

Η Vodafone, που έχει στην κυριότητά της το 10% της Bharti Airtel Ltd., της μεγαλύτερης εταιρείας κινητής τηλεφωνίας της Ινδίας, χτίζει τη στρατηγική της στον τομέα επέκτασης των αναπτυσσομένων χωρών. Η εταιρεία είπε τον Δεκέμβριο ότι θέλει να αυξήσει το μερίδιό της στην Bharti και να συνεχίσει την επέκτασή της στην Κίνα όπου κατέχει το 3,3% της China Mobile (Hong Kong) Ltd.

Ο πρόεδρος της Bharti Airtel, Sunil Mittal, είπε σήμερα ότι η Vodafone δεν έχει άμεσα σχέδια πώλησης του μεριδίου της. «Δεν εγείρεται ερώτημα στην παρούσα φάση», ανέφερε σήμερα ο Mittal μιλώντας στους δημοσιογράφους στο Νέο Δελχί, τονίζοντας: «Θα πρέπει να εξετάσουμε τις εξελίξεις που θα σημειωθούν».

Το διοικητικό συμβούλιο της Reliance Communications, που ελέγχεται από τον Ινδό δισεκατομμυριούχο, Anil Ambani, θα πραγματοποιήσει σήμερα σύσκεψη, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση στις 3 Ιανουαρίου. Ο Ambani είπε στις 28 Δεκεμβρίου ότι οι τράπεζες και οι εταιρείες επενδύσεων είναι έτοιμες να χρηματοδοτήσουν μία πιθανή εξαγορά.

Οι μετοχές της Reliance Communications σημείωσαν άνοδο 0,9%, μετά την άνοδό τους έως 1,9%, στις 426,8 ρουπίες η μία στις 10:58 π.μ. στο Μουμπάϊ. Ο δείκτης Sensitive του Χρηματιστηρίου της Ινδίας σημείωσε απώλειες 0,8%. Οι μετοχές της Vodafone σημείωσαν άνοδο 1,4% χθες φθάνοντας στις 149,5 πένες η μία στο Λονδίνο.

Στις 5 Ιανουαρίου η Hinduja Group ανακοίνωσε ότι βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων με την Hutchison Telecom για την αγορά πλειοψηφικού πακέτου στην Hutchison Essar. Επίσης όμιλος βρίσκεται σε διαπραγματεύσεις με διεθνείς τράπεζες για τη χρηματοδότηση δυνητικής εξαγοράς, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της εταιρείας Abin Das.

Σήμερα η εκπρόσωπος της Hutchison Telecom, Mickey Shiu, αρνήθηκε να πει εάν η εταιρεία θα συναντηθεί με τα στελέχη της Vodafone κατά την επίσκεψή τους στην Ινδία. Η ίδια αρνήθηκε επίσης να πει εάν θα συσκεφθεί το διοικητικό συμβούλιο για να συζητήσει την πώληση του μεριδίου.

Οι μετοχές της Hutchison Telecom σημείωσαν άνοδο 31% το τρίμηνο πριν από σήμερα, έναντι ανόδου 13% του δείκτη Hang Seng.

H Ινδία πρόσθεσε 6,79 εκατ. χρήστες κινητών τηλεφώνων τον Νοέμβριο, αριθμός ρεκόρ, φθάνοντας τα 143,02 εκατ. χρήστες, μετά την πρόβλεψη της Credit Suisse για οικονομική ανάπτυξη της χώρας σε ποσοστό 10%, ταχύτερη της Κίνας. Περίπου το 35% ή 455 εκατ. Κινέζοι κατείχαν κινητό τηλέφωνο έως τον Νοέμβριο.

Η Ινδία που επιθυμεί να αριθμεί 500 εκατ. χρήστες κινητών τηλεφώνων έως το 2010 θα αυξήσει τη χρήση των συσκευών, προσφέροντάς τις προς 1.000 ρουπίες η μία μέσα στο επόμενο έτος, σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό υπουργό Επικοινωνιών, Πληροφοριών και Τεχνολογίας, Dayanidhi Maran, στις 14 Δεκεμβρίου.

Η Ηutchison Essar άρχισε να δραστηριοποιείται το 1994 με άδεια κινητής τηλεφωνίας και έκλεισε τον Νοέμβριο με 22,3 εκατ. συνδρομητές και μερίδιο αγοράς 16% σε εθνικό επίπεδο. Οι χρήστες της αποτελούν το 1/5 των συνδέσεων κινητών στο Νέο Δελχί και το 1/4 των χρηστών στο Μουμπάϊ, τις δύο μεγαλύτερες αγορές της Ινδίας.