Είναι βέβαιο πως η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή και η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών δεν αναμένεται να έχει μεγάλη βαρύτητα, με άμεση συνέπεια την διαμόρφωση τάσης από τους ξένους θεσμικούς. Η διάθεση των οποίων εξαρτάται από την ανησυχία γύρω από γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με την ανάγκη της προεξόφλησης της απόφασης της Fed για τα επιτόκια των ΗΠΑ. Το μέγεθος της χθεσινής πτώσης επιτρέπει την προσδοκία να υπάρξει μια αναθεώρηση των πτωτικών υπερβολών από την συντονισμένη φυγή από το ρίσκο.
Είναι βέβαιο πως η χώρα βρίσκεται σε μια δύσκολη στιγμή και η συμμετοχή των εγχώριων επενδυτών δεν αναμένεται να έχει μεγάλη βαρύτητα, με άμεση συνέπεια την διαμόρφωση τάσης από τους ξένους θεσμικούς. Η διάθεση των οποίων εξαρτάται από την ανησυχία γύρω από γεωπολιτικές εντάσεις, σε συνδυασμό με την ανάγκη της προεξόφλησης της απόφασης της Fed για τα επιτόκια των ΗΠΑ. Το μέγεθος της χθεσινής πτώσης επιτρέπει την προσδοκία να υπάρξει μια αναθεώρηση των πτωτικών υπερβολών από την συντονισμένη φυγή από το ρίσκο.
Οι ανησυχίες σχετικά με την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed έχουν επηρεάσει πρόσφατα τις αποτιμήσεις των μετοχών που θεωρούνται περιουσιακά στοιχεία υψηλού κινδύνου. Τα υψηλότερα επιτόκια αποτελούν μικρή απειλή για τις μετοχές και κοιτάζοντας πέρα από τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, υπάρχουν ευκαιρίες για κάποιες από αυτές να κερδίσουν ακόμη και όταν οι αποδόσεις των ομολόγων επανέρχονται τελικά υψηλότερα, σύμφωνα με το Ινστιτούτο Επενδύσεων της BlackRock. Μια ομάδα αναλυτών της Oppenheimer με επικεφαλής τον John Stoltzfus έγραψε τη Δευτέρα ότι η ανάκαμψη των μετοχών μπορεί να έρθει νωρίτερα από το αναμενόμενο και «ήρθε η ώρα να φτιάξουμε λίστες αγορών και να αναζητήσουμε «μωρά που πετάχτηκαν μαζί με το νερό του μπάνιου». Αυτά αναφέρουμε για να δείξουμε το μέγεθος της νευρικότητας που υπάρχει καθώς μπορεί να δικαιολογήσουν το φαινόμενο της μεγάλης ανατροπής χθες το βράδυ στη Wall Street. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,29% ή 99 μονάδες στις 34.364,50, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,28% στις 4,410,13 μονάδες ενώ έφθασε να έχει απώλειες της τάξης του -4%, και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,63% στις 13.855,13 μονάδες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο μετά από ενδοσυνεδριακή βουτιά κατά 1.000 μονάδες!
Παρά την ανατροπή των δεικτών αξίζει να υπογραμμίσουμε ότι σήμερα το πρωί τα ΣΜΕ επί των δεικτών της Νέας Υόρκης ειδοποιούν για συνέχεια στην κάθοδο με τα ΣΜΕ του S&P500 στο -0,99% στις 7:40 δική μας ώρα. Παράλληλα όλα τα ασιατικά χρηματιστήρια υποχωρούν ενώ τα ΣΜΕ επί των δεικτών στην Ευρώπη δείχνουν με τα θετικά τους πρόσημα πως η έναρξη στην Ευρώπη θα είναι ανοδική. Αυτό καθιστά πραγματικά δύσκολη την πρόβλεψη της κίνησης των τιμών στην Αθήνα αλλά πιθανότερο είναι να παρακολουθήσουν οι μετοχές τη δυναμική των ευρωπαϊκών αγορών. Στόχος τότε θα είναι η επιστροφή στις 930 μονάδες.
Από τους εγχώριους αναλυτές οι εκτιμήσεις αφορούν κύρια στα αίτια της πτώσης. Η Optima Bank ανέφερε :“Η πρώτη συνεδρίαση της FED για το 2022 και οι εξελίξεις στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, θα δώσουν τον τόνο στο Ελληνικό Χρηματιστήριο αυτήν την εβδομάδα”. Ενδείξεις για το φρόνημα των επενδυτών έδωσαν οι εκτιμήσεις της Κύκλος ΑΧΕΠΕΥ: “Την Τετάρτη ξεκινά η διαπραγμάτευση του ομολόγου της Premia Properties και διενεργείται δημοπρασία 6μηνων εντόκων. Οι αναταράξεις των Διεθνών Αγορών, εξαιτίας των μετοχικών αναδιαρθρώσεων από τους Τεχνολογικούς Κολοσσούς προς ‘μετοχές αξίας’, είναι δυνατό να θέσει υπό αμφισβήτηση την Ελληνική αυτονόμηση”. Ενώ η Euroxx Sec. θεώρησε πιθανές τις επιλεκτικές αγορές: “Περιμένουμε η μεταβλητότητα και οι επιλεκτικές τοποθετήσεις να συνεχιστούν, με την Αγορά να έχει στραμμένο το βλέμμα της στις διεθνείς γεωπολιτικές εξελίξεις”.
Η Leon Depolas Sec. τοποθετήθηκε πιο αναλυτικά: “Με αυξημένες απώλειες έκλεισαν και την Παρασκευή οι μετοχικοί δείκτες στις ΗΠΑ, συμπαρασύροντας Ευρώπη και ΓΔΧΑ. Αξίζει να αναφέρουμε ότι και ο S&P 500, μετά τον Nasdaq, κατέληξε χαμηλότερα από τον κινητό μέσο όρο 200 ημερών, σηματοδοτώντας την αλλαγή της μεσοπρόθεσμης τάσης. Αυξημένη βαρύτητα θα δίνεται, πλέον, στα προς ανακοίνωση εταιρικά αποτελέσματα και στα μακροοικονομικά στοιχεία, τα οποία θα κληθούν να στηρίξουν τις αποτιμήσεις. Σε αυτό το πλαίσιο, το καλύτερο σενάριο για τον ΓΔΧΑ είναι να αποδώσει αναλογικά με τους υπόλοιπους Ευρωπαϊκούς δείκτες. Σημειώνουμε ότι τα πρώτα επίπεδα στήριξης εντοπίζονται στην περιοχή των 920 - 900 μονάδων. Την αυλαία των εγχώριων αποτελεσμάτων Δ΄ τριμήνου (έτους) ανοίγει η Μυτιληναίος την Πέμπτη, πριν την συνεδρίαση. Υπενθυμίζουμε ότι την Τετάρτη το βράδυ συνεδριάζει η FED και ενδεχομένως να δώσει σήμα για την πρώτη αύξηση επιτοκίων από τον Μάρτιο. Παράλληλα, μεγάλες Εταιρείες στις ΗΠΑ ανακοινώνουν αυτήν την εβδομάδα αποτελέσματα, μεταξύ των οποίων Apple, Microsoft και Boeing”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Μεγάλη ανατροπή στη Wall Street με τους βασικούς δείκτες να γυρίζουν σε θετικό έδαφος, μόλις δέκα λεπτά πριν το κουδούνι λήξης της συνεδρίασης. Ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,29% ή 99 μονάδες στις 34.364,50, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,28% στις 4,410,13 μονάδες ενώ έφθασε να έχει απώλειες της τάξης του -4%, και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα +0,63% στις 13.855,13 μονάδες. Για πρώτη φορά στην ιστορία του ο Dow Jones έκλεισε με άνοδο μετά από ενδοσυνεδριακή βουτιά κατά 1.000 μονάδες! Στον βιομηχανικό δείκτη, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Home Depot (+2,7%) και Travelers (+2,4%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Visa (-3,4%) και Johnson & Johnson (-3%).
Στο εταιρικό μέτωπο, ανάμικτα μηνύματα αφήνουν τα αποτελέσματα δ’ τριμήνου, όπως αναφέρουν αναλυτές, Μπορεί πάνω από το 70% των εισηγμένων του S&P 500 να έχουν ανακοινώσει καλύτερα των αναμενόμενων αποτελέσματα, ωστόσο απογοήτευσαν τα τρίμηνα ισχυρών εταιρειών, όπως της Goldman Sachs και του Netflix.
Από πλευράς μακροοικονομικών στοιχείων, χαμηλότερα κινήθηκε ο δείκτης Chicago Fed τον Δεκέμβριο υποχωρώντας σε αρνητικό έδαφος. Οι αναλυτές που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Marketwatch προέβλεπαν ανάκαμψη του δείκτη στις 0,49 μονάδες.
Η οικονομική δραστηριότητα στις ΗΠΑ αναπτύχθηκε με τον πιο αργό ρυθμό των τελευταίων 18 μηνών τον Ιανουάριο, καθώς η εκτίναξη των κρουσμάτων κορωνοϊού επιδείνωσε το πρόβλημα με τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού. Ο σύνθετος δείκτης PMI της IHS Markit υποχώρησε στο επίπεδο των 50,8 μονάδων τον Ιανουάριο από 57 τον Δεκέμβριο. Το επίπεδο αυτό είναι το χαμηλότερο από τον Ιούλιο του 2020.
Στην αγορά ομολόγων η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς κινήθηκε χαμηλότερα κατά δύο μονάδες βάσης στο 1,74% και στην αγορά συναλλάγματος, το δολάριο ενισχύθηκε 0,2% έναντι του ευρώ που αγόραζε 1,1322 δολάρια.
ΕΥΡΩΠΗ
Οι ανησυχίες για τις εξελίξεις στο Ουκρανικό μέτωπο και η προσδοκία των αναλυτών για αύξηση των επιτοκίων της Fed οδήγησαν σε συντονισμένη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές.
Ο πανευρωπαϊκός EuropeStoxx 600 υποχώρησε 3,81% στις 456.36 μονάδες, ο FTSE 100 στο Λονδίνο κινήθηκε χαμηλότερα -2,63% στις 7.297,15 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη σημείωσε πτώση -3,8% στις 15.011,13 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε απώλειες -3,97% στις 6.787,79 μονάδες. Ο ιταλικός ΜΙΒ έχασε -4,02% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ -3,18%.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον προειδοποίησε τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν να μην εισβάλει στην Ουκρανία. Τα σχόλια ακολούθησαν την ανακοίνωση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι αποσύρει μέρος του προσωπικού της πρεσβείας του στο Κίεβο από τη χώρα. Νωρίτερα, και η αμερικανική κυβέρνηση διέταξε οι οικογένειες των διπλωματών των ΗΠΑ που είναι τοποθετημένοι στο Κίεβο να εγκαταλείψουν την Ουκρανία.
Στο μακροοικονομικό πεδίο, στις 52,4 μονάδες διαμορφώθηκε ο σύνθετος PMI της ευρωζώνης τον Ιανουάριο, ο οποίος λαμβάνει υπόψη τις υπηρεσίες και τη μεταποιητική επιχειρηματική δραστηριότητα. Είναι το πιο χαμηλό σημείο από τον Φεβρουάριο του 2021.
ΧΑ
Επιστροφή στις 915 μονάδες προκάλεσε η άτακτη φυγή από το ρίσκο παγκόσμια
Την τάση φυγής από το ρίσκο στα χρηματιστήρια των ΗΠΑ προκαλεί το στοίχημα των επενδυτών στα αμερικανικά ομόλογα για τρεις τουλάχιστον αυξήσεις στα επιτόκια της Fed όταν πριν λίγες εβδομάδες εκτιμούσαν πως θα υπάρξει στο 2022 μια. Σήμερα η λειτουργία της παγκόσμιας κεφαλαιαγοράς ξεκίνησε από ρευστοποιήσεις στα ασιατικά χρηματιστήρια αρχικά στα ευρωπαϊκά αργότερα και στην έναρξη της Wall Street, o Dow έδειξε έτοιμος για μεγάλη πτώση μετά από βουτιά κατά -4,6% την προηγούμενη εβδομάδα. Η αγορά μετά από την εγγραφή ανώτερου κλεισίματος σε βάθος άνω των 85 μηνών την Πέμπτη, σήμερα όπως και την Παρασκευή απόκτησε καθοδική πορεία σταθερά.
Ο μέσος όρος και ο FTSE25 αν και εξαρτώνται από τις Τράπεζες απόκτησαν μεταβολή με την πτωτική συνεισφορά από όλες τις μετοχές υψηλής κεφαλαιοποίησης στις συναλλαγές των οποίων κυριαρχούν οι ξένοι θεσμικοί.
Χθες, από το πρωί τα ΣΜΕ των δεικτών της Wall Street ειδοποιούσαν για άνοδο εκεί μετά από μια δραματική πτώση και αυτό, επηρέασε αρχικά τις κινήσεις των επενδυτών στα υπόλοιπα χρηματιστήρια του πλανήτη. Τα ευρωπαϊκά από την πρώτη ώρα είχαν περάσει σε απώλειες άνω του -1% και με την πάροδο του χρόνου η πτώση τους μεγάλωνε χωρίς φρένο. Η δυναμική στην Αθήνα ήταν επίσης αδιαμφισβήτητα καθοδική και οι απώλειες που προκαλούσε ήταν διαρκώς υπό διόγκωση καθώς σταδιακά τα κέρδη των ΣΜΕ για τους δείκτες των ΗΠΑ μικραίνανε και πέρασαν σε αρνητικό πεδίο αποκτώντας λίγο πριν το άνοιγμα στην Νέα Υόρκη μεγάλες απώλειες.
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση με τους ψηλότερους από τις περισσότερες συνεδριάσεις της προηγούμενης εβδομάδας όγκους, εκδήλωσαν στην πρώτη της τρέχουσας μονιμότητα στη ρευστοποίηση θέσεων αμέσως μετά από το άνοιγμα με πτωτικό χάσμα. Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν συντονισμένα πτωτικές μεταβολές. Το αποτέλεσμα ήταν οι απώλειες, σημαντικές αρχικά, μεγάλωναν σταθερά. Αυτό επηρεάζει ακόμα περισσότερο το φρόνημα των επενδυτών στην περιφερειακή αθηναϊκή αγορά. Τελικά η πτώση των ευρωπαϊκών μπορεί να φανεί ως αντίλαλος των πτωτικών τάσεων για τους S&P500 Dow και Nasdaq της Wall Street. Αλλά ως πρόσφατα στην τελευταία βδομάδα του 2021 όλοι οι δείκτες στη Νέα Υόρκη έγραφαν ρεκόρ βίου, όσο η Αθήνα ήταν σε δέκα μηνών συσσώρευση μεταξύ 750 και 900 μονάδων.
Η πορεία του μέσου όρου
Εδώ, η διάθεση για ρευστοποίηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για σχεδόν όλα τα blue chip και ειδικά για τα Τραπεζικά, προκάλεσε αμέσως μετά από το πτωτικό άνοιγμα μια καθοδική κίνηση χωρίς ανάσχεσή της ως τις 16:37. Αμέσως μετά υπήρξαν εντολές αγοράς και οι απώλειες μειώθηκαν ελαφρά, με αποτέλεσμα ο ΓΔ να περάσει πάνω από τις 915 μονάδες στις 17:00. Το άνοιγμα έγινε με πτωτικό χάσμα λίγο πάνω από 2 μονάδες κοντά στις 941 μονάδες και σε 20 λεπτά είχε βρεθεί στις 935 και μετά από ακόμα 20 λεπτά ήταν στις 932,5 ενώ με τη συμπλήρωση μιας ώρας είχε αγγίξει τις 930. Αλλά αυτά τα επίπεδα δεν θεωρήθηκαν αρκετά ικανά να συγκρατήσουν τις πιέσεις. Έτσι στις 11:58 ο ΓΔ χτύπησε στις 928 μονάδες εμφανίζοντας απώλειες -1,53% με τους δείκτες στην Ευρώπη με πτώση από -1,2% του DAX ως το -1,6% του ιταλικού MIB με τον πανευρωπαϊκό Europe Stoxx 600 στο -1,44%. Είχαμε συνεπώς ένα παγκόσμια συντονισμένο κλίμα φυγής από το ρίσκο. Το κακό ήταν ότι που βάραινε με την πάροδο του χρόνου. Η εξήγηση από την αγοραία οπτική σχετιζόταν με την πορεία των futures των δεικτών της Wall Street που αποτύπωνε την σταδιακή μείωση στα κέρδη τους. Από άνοδο +0,8% τα ξημερώματα που στις 8:30 είχε γίνει +0,5%, στις 12:00 ήταν στο +0,3%. Εδώ τότε ο τζίρος έπιασε τα 15 εκατ. ευρώ και ο ΓΔ τις 927,39 μονάδες υποχωρώντας διαρκώς.
Έτσι από τις 12:15 ως τις 16:37 υπήρξε υπεροχή προσφοράς έναντι της ζήτησης με σταθερότητα στην κατηφορική κίνηση από τις 927 προς τις 912,85 μονάδες. Είκοσι λεπτά μετά από τις 14:00 ξεκίνησε η κάθοδος χωρίς εμπόδια από τις 925, φέρνοντας μονιμότητα στη διεύρυνση των απωλειών. Το σημαντικότερο ήταν πως παρά την καθοδική δυναμική της μέρας μετά τις 16:40 ακολούθησε νευρικά ανοδική κίνηση από τις 912,9 προς τις 915,5 που εμφανίστηκαν ακόμα και στις δημοπρασίες για τον ορισμό τιμών κλεισίματος.
Από τις μετοχές του FTSE25 που ελέγχουν συναλλακτικά οι θεσμικοί έκλεισαν με απώλειες (25) ενώ (0) εμφάνισαν κέρδη χωρίς επίσης αμετάβλητες. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από σχετικά ισχυρές πιέσεις οι ΕΤΕ -5,66%, ΜΠΕΛΑ -5,33%, ΑΛΦΑ -4,65%, ΕΕΕ -3,71%, ΜΥΤΙΛ -3,64%, ΕΛΧΑ -3,57%, ΜΟΗ -3,33%, ΒΙΟ -2,41%, ΛΑΜΔΑ -3,13%, και ΑΡΑΙΓ -3,11%, τα υπόλοιπα είχαν μεταβολές από -0,35% ως -2,84%. Ανάμεσα στα 10 πιο καθοδικά υπάρχουν δύο τράπεζες και αυτό προβλημάτισε πιο πολύ από όσα προκύπτουν από ένα κατακόκκινο ταμπλό.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με καλό για την εποχή και για τη βδομάδα ύψος τζίρου, και υψηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 914,84 από 942,46 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή -2,93% ή 27,62 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος ανήλθε στα 91,462 από 102,488 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση. Η αξία των πακέτων ήταν 13,887 από 19,533 εκατ. ευρώ, και την ΑΛΦΑ αφορούσαν 6,844 εκατ. ευρώ, την ΠΕΙΡ 5,108 εκατ. ευρώ, τον ΟΤΕ 1,342 εκατ. ευρώ, την ΜΠΕΛΑ 368.971 ευρώ, την ΜΟΗ 219.000 ευρώ, την ΒΙΟ 5.000 ευρώ.
. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 12 από 18 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 102 από 100 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 8 από 7. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 67,700 από 69,579 δις ευρώ την Παρασκευή 21/1/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 11 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή -2,93% με τον EUROSTOXX 600 στο -3,61%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 653,63 με απώλειες -1,45%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 624,48 μονάδων (-4,46%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 650,82 (-0,43%), και ανώτερο τις 652,46 (-0,18%) έκλεισε στις 627,44 με απώλειες -4,01%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 42,294 από 54,477 εκατ. ευρώ την προηγούμενη και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (-4,65%) απασχόλησε 13,428 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-5,66%) 7,238 εκατ., η ΠΕΙΡ (-2,69%) απασχόλησε 4,808 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (-2,66%) απασχόλησε 4,868 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με απώλειες -3,14% στις 2205,94 από 2277,47 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 71,53 μονάδες χαμηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης ενώ ο FTSEΜ υποχώρησε κατά -2,49%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Η πτώση έφερε αξιοσημείωτες μεταβολές στα ανοικτά συμβόλαια
Στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 σε αρνητικό πεδίο μόνιμα. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε πτωτικό χάσμα 5,36 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 71,53 μονάδες χαμηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2274,35 μονάδες, ήρθε στις 10:31. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 16:37 και ήταν οι 2200,42 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2205,94 από 2277,47 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή -3,14% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα περιορίστηκε σε 15,948 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 24/1/22.
Η αγοραία συναίνεση για τον δείκτη των παραγώγων εκτιμά ότι αφού έχασε την πρώτη στήριξη στις 2240 μονάδες, αλλά και τις αμέσως επόμενες στις 2231 και 2217 (εκθετικός ΚΜΟ 30 ημερών), που μετατρέπονται σε βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις από σήμερα πάρα πολλά θα κριθούν στις 2200 μονάδες. Καθοδική διαφυγή χαμηλότερα των 2200 μονάδων θα φέρει την γραμμή άμυνας στη ζώνη συσσώρευσης μεταξύ των 2100 και 2180 μονάδων.
Στα ΣΜΕ του 25άρη της σειράς Φεβρουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 1199 συμβόλαια με ανώτερο τις 2275,00 μονάδες, κατώτερο στις 2198,00 και τελευταίες πράξεις στις 2198,00 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2206,75 από 2278,25 μονάδες και ανήλθαν σε 2335 από 2542 τα ανοικτά ΣΜΕ. Διακινήθηκαν επίσης 100 ΣΜΕ λήξης Μάρτιου με ανώτερο τις 2259,50 μονάδες, κατώτερο τις 2200,00 με τελευταίες πράξεις στις 2200,00 μονάδες και τιμή κλεισίματος στις 2205,50 και τα ανοικτά συμβόλαια ήταν 82.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε επιλεκτικό ενδιαφέρον. Στα calls της σειράς Φεβρουαρίου υπήρξε όγκος 42 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2200 ως τις 2400 μονάδες. Αλλά δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια για την επόμενη σειρά. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Φεβρουαρίου διακινήθηκαν 123 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης από τις 2100 ως τις 2300 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Μαρτίου δεν εμφανίστηκε ενδιαφέρον.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου διακινήθηκαν 4 συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 631,00 από 657,25 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ έγιναν 5 από 3.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για ορισμένες μετοχές και κύρια των Τραπεζών για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 13.937 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 71.788 από 77.084 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,22 ευρώ. Διακινήθηκαν επίσης 7 ΣΜΕ λήξης Ιουνίου με 176 από 182 ανοικτά ΣΜΕ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 6548 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 30.290 από 29.654 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 3,07 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 1805 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 28.411 από 29.576 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,956 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 2950 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 37.255 από 39.245 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,46 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 3066 ΣΜΕ της ΜΙΓ, τα 1203 ΣΜΕ της ΔΕΗ, και τα 754 ΣΜΕ της ΜΥΤΙΛ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν σημαντικό και αφορούσε σε 23.018 συμβόλαια για ΕΛΧΑ, σε 8123 συμβόλαια για ΜΥΤΙΛ, σε 4500 για ΟΤΕ, σε 3500 για ΒΙΟ, σε 2900 για ΕΤΕ, σε 2000 για ΑΡΑΙΓ, σε 1000 για ΕΥΡΩΒ, σε 1000 για την ΤΙΤC και στα 500 συμβόλαια για την ΕΥΔΑΠ.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ Ηλίας Ζαχαράκης
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουμε συνηθίσει την Ελληνική Αγορά να υπεραποδίδει έναντι των Ξένων Αγορών και αυτό φάνηκε σε πολλούς περίεργο. Η γεωπολιτική ένταση στην Ουκρανία, σε “συνεργασία” με το πρώτα αποτελέσματα τριμήνου στην Άλλη Πλευρά του Ατλαντικού, επηρεάζουν τις Αγορές. Από την άλλη και ειδικά στην Αμερική, ο φόβος για το μέγεθος του πληθωρισμού πλανάται, μιας και από αυτό θα εξαρτηθεί το μέγεθος της αύξησης των επιτοκίων, αλλά και το πόσο θα χρειαστεί η αύξηση για την αναχαίτισή του. Τα τελευταία χρόνια η Τεχνολογία έχει κάνει τη διαφορά, οπότε είναι και ο πρώτος κλάδος που επηρεάζεται από την αύξηση των επιτοκίων, μιας και έχει και τις μεγαλύτερες δανειακές συμβάσεις. Από την άλλη μέσα στην εβδομάδα υπάρχει και ο φόβος για πιο γρήγορη σύσφιξη της ποσοτικής χαλάρωσης, γεγονός που αν συμβεί, μπορεί να επιδεινώσει περισσότερο την τάση.
Η Ευρώπη κινείται με σαφώς πιο αμυντικές διαθέσεις, όμως είναι αδύνατον να μείνει ανεπηρέαστη, σε παρατεταμένη διόρθωση της Wall. Στην Ελλάδα τη μεγάλη διαφορά την έχει κάνει ο Τραπεζικός κλάδος, βλέποντας καθημερινά νέες εισροές που σηκώνουν σημαντικά και τους όγκους συναλλαγών. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να απεγκλωβίζονται κεφάλαια, που μπορούν να ανατροφοδοτούν και τους υπόλοιπους τίτλους. Μεγάλο ρόλο θα παίξει το μέγεθος αύξησης του ΑΕΠ για το 2022 με τις προβλέψεις να ξεκινάνε από το 3,8%. Το Ταμείο Ανάκαμψης, η πορεία του Τουρισμού, αλλά και οι νέοι Ξένοι επενδυτές κάνουν τη διαφορά, με το μεγάλο ερωτηματικό στο κατά πόσο ο Τραπεζικός κλάδος θα μπορέσει να δώσει σημαντικό leverage στους επενδυτές, που ψάχνουν διέξοδο και σε δανεισμό.
Τεχνικά τώρα οι ταλαντωτές μας, σε ημερήσιο,. συνιστούν την προσοχή μας σε αρκετές περιπτώσεις. Από την άλλη, τα “stops” έχουν έρθει σε πολύ κοντινά επίπεδα, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στη λήψη αποφάσεων. Το μόνο σίγουρο είναι ότι οι άμυνες στην Ελληνική Αγορά είναι σημαντικές, σε σχέση με την επιθετική διόρθωση στα Ξένα Χρηματιστήρια. Οι Οίκοι συνεχίζουν να δίνουν υψηλότερους στόχους. Ελληνικό Δημόσιο και Premia κατάφεραν να μαζέψουν και αυτή την φορά, σημαντικά κεφάλαια από την Αγορά, δείχνοντας ότι το ενδιαφέρον καλά κρατεί, ακόμα και αν είμαστε κοντά σε ένα νέο γύρο αύξησης επιτοκίων. Η Αγορά συνεχίζει να μας δείχνει ότι έχει αλλάξει εικόνα και συμπεριφορά μετά από πολλά χρόνια. Σίγουρα τα επίπεδα αναζητούν, αν μη τι άλλο, διόρθωση σε χρόνο και τιμές, παρόλα αυτά μία κατοχύρωση του 960 μπορεί να δώσει άμεσα συνέχιση”.
Σήμερα
Οι ασιατικές αγορές μετοχών και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης των ΗΠΑ υποχώρησαν σήμερα Τρίτη 25/1, αφού οι αμερικανικές μετοχές σημείωσαν άνοδο στη διάρκεια της νύχτας. Ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας υποχώρησε -1,84% και ήταν στις 9:05 στις 610,17 μονάδες.
Ο Ιαπωνικός Nikkei αν και υποχώρησε πάνω από -2% στις 9:05 χάνει -1,68%. Οι τιμές του πετρελαίου ενισχύθηκαν ελαφρά.
Η αγορά μετοχών στην Αυστραλία έχασε -2,49%.
Κατά τα άλλα, ο Kospi της Νότιας Κορέας στις 9:05 έχανε -2,57%, ενώ ο δείκτης blue-chip της Κίνας CSI300 έχανε -2,26% και ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ σημείωσε πτωτική μεταβολή -2,27%.