Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 08:09

Επισκόπηση oικονομικού Τύπου

* ΕΞΠΡΕΣ: «Σχέδιο εκτάκτου ανάγκης για αποτροπή «black out». Έλλειμμα ηλεκτρισμού στα Βαλκάνια οδηγεί εσπευσμένα σε λειτουργία μονάδας 450 MW».

* ΗΜΕΡΗΣΙΑ: «Έρχονται μεγάλα deals. Αύξηση ρεκόρ 5 δισ. από Marfin. Έντονες διεργασίες στην αγορά με πρωταγωνιστές τους τραπεζικούς ομίλους».

* ΚΕΡΔΟΣ: «Το τέλος ενός ειδυλλίου. Η Τράπεζα Πειραιώς απέσυρε και επισήμως το ενδιαφέρον της για την Κύπρου».

* ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ: «Κινήσεις που αλλάζουν τον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη. Στόχος η ενίσχυση του ανταγωνισμού και η μείωση εξάρτησης από το πετρέλαιο».

Υπουργείο Ανάπτυξης

Η ΕΞΠΡΕΣ υποστηρίζει ότι «ορατός είναι ο κίνδυνος του black out στο ηλεκτρικό σύστημα της Ελλάδας το καλοκαίρι του 2007. Το υπουργείο Ανάπτυξης ανησυχεί και σχεδιάζει την εσπευσμένη εγκατάσταση εφεδρικών μονάδων, ισχύος 450MW υψηλού κόστους έως τον Ιούλιο, ενώ αδυνατεί να ανταποκριθεί στο αίτημα της Αλβανίας για επιπλέον εξαγωγές ρεύματος. Το ελληνικό σύστημα είναι ελλειμματικό τουλάχιστον κατά 500 MW λόγω της διακοπής λειτουργίας δύο μονάδων ισχύος 800 MW στο Κοζλοντούι της Βουλγαρίας, ενώ τα υδατικά αποθέματα της ΔΕΗ είναι μειωμένα σε σχέση με πέρυσι κατά 50%».

Όμιλος Πειραιώς

ΤΟ ΚΕΡΔΟΣ γράφει ότι«επίσημο τέλος στο ειδύλλιο Πειραιώς - Κύπρου έδωσε χθες ο Όμιλος Πειραιώς με επίσημη ανακοίνωσή του, μέσω της οποίας διαψεύδει κατηγορηματικά τις φήμες για αναθέρμανση του ενδιαφέροντος και την υποβολή νέας πρότασης».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ