Τη σαφή του προτίμηση για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα μας εξέφρασε η Wood που αντιλαμβάνεται πως ο κλάδος έχει υποαποδώσει για μια σειρά από λόγους αλλά και πως προκαλεί και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον.
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Τη σαφή του προτίμηση για τον τραπεζικό τομέα στη χώρα μας εξέφρασε η Wood που αντιλαμβάνεται πως ο κλάδος έχει υποαποδώσει για μια σειρά από λόγους αλλά και πως προκαλεί και πάλι το επενδυτικό ενδιαφέρον.
O τραπεζικός τομέας δεν είναι πια βαρίδι για την ελληνική οικονομία καθώς αναμένει κεφαλαιακές αποδόσεις της; Τάξης του 10%. Ο οίκος δείχνει σαφώς να προτιμάει τη μετοχή της Εθνικής Τράπεζας.
Τα υψηλά NPEs του ελληνικού τραπεζικού συστήματος αποσαθρώνονται. αποτελούσαν ένα μεγάλο βάρος για την ανάκαμψη της ελληνικής αγοράς τα τελευταία 10 χρόνια. Ο οίκος δεν πιστεύει ότι αυτό θα πρέπει από εδώ και πέρα να ανησυχεί τους επενδυτές. Το σήριαλ της ποιότητας ενεργητικού των ελληνικών τραπεζών δείχνει να τελείωσε και ο δείκτης NPEs για τον τομέα πρέπει να μετράται σε μονοψήφια ποσοστά στο τέλος του 2022 με βάση τις εκτιμήσεις.
Ο τραπεζικός τομέας βρίσκεται στο δρόμο της πλήρους ανάκαμψης με στόχο την επιτάχυνση της πιστωτικής επέκτασης της μείωσης του κόστους κινδύνου και της επίτευξης ενός ROTE (κεφαλαιακές αποδόσεις) περίπου 10%.
Οι ελληνικές τράπεζες συνεχίζουν να διαπραγματεύονται σε πολύ ελκυστικό discound σε σχέση με τις λοιπές ευρωπαϊκές τράπεζες κατά μέσο όρο P/TBV της τάξης του 0,5 και το Ρ/Ε μικρότερο του 7 για το 2022.
Ο οίκος ξεχωρίζει τη μετοχή της Εθνικής καθώς διαπραγματεύεται με έκπτωση 20% σε σχέση με τη Eurobank παρά τους υπέρτερους κεφαλαιακούς δείκτες της τράπεζας και την αύξηση της κερδοφορίας της . Η εκτίμηση της Wood για τις αποδόσεις ενεργητικού της τράπεζας να πλησιάζουν το 9% για το 2022.
Άλλος ένα διθύραμβος για τον Ηρακλή καταγράφηκε από τη Wood.
Η επιτυχημένη εφαρμογή του Ηρακλή Ι και ΙΙ δείχνει ότι όλες οι ελληνικές τράπεζες θα ολοκληρώσουν την περιπέτεια των κόκκινων δανείων με έναν δείκτη κάτω από το 10% του 2022 σαν αποτέλεσμα ένα μεγάλο βαρίδι που υπήρχε για την ευρύτερη ανάκαμψη της αγοράς να έχει αρθεί.
Η απόδοση της ελληνικής αγοράς μετοχών ήταν μέτρια το 2021 (+10%). Οι ελληνικές έναντι άλλων αναδυόμενων ευρωπαϊκών αγορών.
Δεν υπάρχει σαφής εξήγηση για τις απογοητευτικές επιδόσεις του ΧΑΑ κατά το δεύτερο εξάμηνο του 21. Ένα πιθανό σενάριο είναι η ενίσχυση της πανδημίας Μια άλλη εξήγηση θα μπορούσε να είναι η διαρροή ρευστότητας που προκαλείται από τις αυξήσεις κεφαλαίου το 2021: οι τρεις μεγάλες αυξήσεις κεφαλαίου, από την Τράπεζα Πειραιώς, την Alpha Bank και τη ΔΕΗ, συγκέντρωσαν 3,5 δισ. ευρώ συνολικά, με σημαντική συμμετοχή από ξένες και και εγχώριες επενδυτικές μονάδες.