Σε «θετικές», από «σταθερές», αναβάθμισε σήμερα η Moody's Investors Service τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα Α1 των κρατικών ομολόγων της χώρας μας. Σύμφωνα με το διεθνή οίκο αξιολόγησης, η αλλαγή στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας λαμβάνει υπόψη την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση και αντανακλά την πρόοδο προς τη σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης.
Σε «θετικές», από «σταθερές», αναβάθμισε σήμερα η Moody's Investors Service τις προοπτικές για την πιστοληπτική ικανότητα Α1 των κρατικών ομολόγων της Ελλάδας, όπως μετέδωσε το Reuters.
Η κίνηση αυτή αντανακλά την ισχυρή ανάπτυξη και τη συνεχή υποχώρηση του χρέους της χώρας, που είναι κυρίως αποτέλεσμα της δημοσιονομικής εξυγίανσης των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με τη Moody's, η αλλαγή στις προοπτικές της πιστοληπτικής ικανότητας λαμβάνει υπόψη την ισχυρή ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας και τη συνεχή δημοσιονομική εξυγίανση και αντανακλά την πρόοδο προς τη σύγκλιση με τις χώρες της ευρωζώνης.
«Η πραγματική ανάπτυξη του ΑΕΠ αναμένεται γύρω στο 3,9% το 2006. Το ελληνικό κατά κεφαλήν ΑΕΠ με βάση την αγοραστική δύναμη αναμένεται να φθάσει στο 80% του μέσου όρου της ΕΕ των 15 το 2008 έναντι 77,2% το 2005 και 64,3% το 1998. Η ανάπτυξη αναμένεται να παραμείνει αμείωτη μεσοπρόθεσμα λόγω της ενίσχυσης των ωφελειών από τις επενδύσεις και την παραγωγικότητα», δήλωσε η Sara Bertin, αντιπρόεδρος και αναλυτής της Moody's.
«H Moody's αναμένει τα ποσοστά χρέους της Ελλάδας να υποχωρήσουν τώρα που οι ακάλυπτες υποχρεώσεις εντός του δημοσίου τομέα έχουν απορροφηθεί από τον προϋπολογισμό. Επιπλέον, το δημοσιονομικό έλλειμμα υποχωρεί, καθώς η κυβέρνηση ελέγχει με επιτυχία τις δαπάνες και αυξάνει τα φορολογικά έσοδα», πρόσθεσε.
Σύμφωνα με την Sara Bertin, «η Moody's επισημαίνει θετικό το ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε διαδικασία επαναξιολόγησης των εθνικών της λογαριασμών, προκειμένου να συμμορφωθεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε έκτακτη αύξηση του ΑΕΠ έως 25%, οδηγώντας πτωτικά το χρέος ως ποσοστό του ΑΕΠ. Η κυβέρνηση έχει επίσης διορίσει επιτροπή για να μελετήσει το ασφαλιστικό σύστημα και αναμένουμε οι μεταρρυθμίσεις να τεθούν σε ισχύ από το 2008».
Πηγή: Reuters