Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 21 Ιανουαρίου 2022 14:14

Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής: Ενδιαφέρον από τρία σχήματα - Ποιοι διεκδικούν το έργο

Τρεις φάκελοι συμμετοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το έργο «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής» στο πλαίσιο της Α’ Φάσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για την προεπιλογή των συμμετεχόντων.

Τρεις φάκελοι συμμετοχής εκδήλωσης ενδιαφέροντος υποβλήθηκαν, σύμφωνα με πηγές από το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών, για το έργο «Εξωτερικό Υδροδοτικό Σύστημα Αττικής» στο πλαίσιο της Α’ Φάσης της Διαγωνιστικής Διαδικασίας για την προεπιλογή των συμμετεχόντων. Μεταξύ των ενδιαφερομένων είναι ο όμιλος Ελλάκτωρ με τις θυγατρικές του, Άκτωρ Παραχωρήσεις και Ηλέκτωρ και η κοινοπραξία των Τέρνα με την Intrakat, όπως έχει γράψει σε ρεπορτάζ της η «Ναυτεμπορική».

Συγκεκριμένα, τα τρία σχήματα είναι:

1. ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ - ΗΛΕΚΤΩΡ

2. ΙΝΤΡΑΚΑΤ ΑΕ & ΤΕΡΝΑ ΑΕ

3. ΜΗΧΑΝΙΚΗ Α.Ε.

Το χρονοδιάγραμμα και ο προϋπολογισμός

Μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την επιτροπή ο έλεγχος των δικαιολογητικών των συμμετεχόντων και ο διαγωνισμός να περάσει στη Β’ Φάση.

Η σύμβαση σύμπραξης θα περιλαμβάνει  το σύνολο των παρεχόμενων υπηρεσιών που αφορούν στη λειτουργία, συντήρηση, επισκευή, αποκατάσταση των παγίων που ανήκουν στην Εταιρεία Παγίων Ε.ΥΔ.Α.Π. και τα οποία χρησιμοποιούνται για την συλλογή, αποθήκευση και μεταφορά ακατέργαστου νερού από τις πηγές μέχρι την είσοδο των Μονάδων Επεξεργασίας Νερού.

Η συνολική συμβατική διάρκεια της σύμπραξης ανέρχεται σε είκοσι έτη. 

Ο προϋπολογισμός του έργου κατά την περίοδο λειτουργίας του ανέρχεται στα 235 εκατ. ευρώ σε καθαρή παρούσα αξία.

Τα οφέλη του έργου

Όπως τονίζεται από το υπουργείο, τα οφέλη που προκύπτουν από το έργο είναι:

1.     Η κατασκευή των αναγκαίων έργων για τη διασφάλιση της καλής και απρόσκοπτης λειτουργίας του υδροδοτικού δικτύου της Αττικής

2.     Η πρόληψη και η έγκαιρη αποκατάσταση των βλαβών

3.     Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος παρακολούθησης της καλής λειτουργίας του ΕΥΣ

4.     Ο εξορθολογισμός του κόστους και η βελτιστοποίηση της οικονομικής απόδοσης της λειτουργίας του ΕΥΣ

5.     Η βελτίωση στη διαχείριση των υδάτινων πόρων.