Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 11 Ιανουαρίου 2007 13:38

Texas Pacific, Cinven, Permira: Προσφορά για εξαγορά σκέλους της Merck KGaA

ΜΕΤΑΞΥ των εταιρειών που ενδέχεται να κάνουν προσφορά για την εξαγορά του σκέλους παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων της γερμανικής Merck KGaA, συγκαταλέγεται η Texas Pacific Group, Cinven Ltd. και η Permira Advisers LLP, σύμφωνα με δύο ανθρώπους που γνωρίζουν καλά τις διαπραγματεύσεις.

Οι εταιρείες σταθμίζουν τις προσφορές και ενδέχεται να συνεργαστούν με άλλες εάν η Merck αποφασίσει να πουλήσει, σύμφωνα με τους ανθρώπους, που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους, πριν από την ολοκλήρωση της εμπορικής συναλλαγής. Η Phyllis Carter, εκπρόσωπος της Merck, αρνήθηκε να σχολιάσει το θέμα για τους πιθανούς πλειοδότες απόκτησης του σκέλους της εταιρείας, το οποίο οι αναλυτές εκτιμούν ότι μπορεί να αντλήσει περισσότερα από 4 δισ. ευρώ (5,2 δισ. δολ.).

Την εβδομάδα που πέρασε η Merck είπε ότι σκέφτεται την πώληση καθώς επικεντρώνει το ενδιαφέρον της σε επώνυμα σκευάσματα μετά την εξαγορά της Serono SA ύψους 13,5 δισ. δολαρίων.

Η Ranbaxy Laboratories Ltd., η μεγαλύτερη φαρμακοβιομηαχνία της Ινδίας, είπε αυτήν την εβδομάδα, ότι ενδέχεται να κάνει προσφορά και οι αναλυτές είπαν ότι η Teva Pharmaceutical Industries Ltd. και η Novartis AG, οι δύο μεγαλύτερες εταιρείες παραγωγής αντιγράφων φαρμάκων στον κόσμο, επίσης συγκαταλέγονται μεταξύ των υποψηφίων αγοραστών.

Η εταιρεία ενδέχεται να αποφασίσει για την πώληση το πρώτο εξάμηνο του έτους και θα εξετάσει τις προσφορές των φαρμακευτικών αλλά και των οικονομικών επενδυτών, είπε νωρίτερα αυτήν την εβδομάδα το μέλος του διοικητικού συμβουλίου της Merck, Elmar Schnee. Η Texas Pacific, η Cinven και η Permira αρνήθηκαν να σχολιάσουν το θέμα.

Οι μετοχές της Merck σημείωσαν άνοδο 13 σεντς, φθάνοντας στα 86,87 ευρώ η μία στις 11:39 π.μ. στη Φραγκφούρτη. Συνολικά φέτος έχουν σημειώσει άνοδο 11%.

Το σκέλος αντιγράφων φαρμάκων της Merck απασχολεί περίπου 5.000 ανθρώπους και παράγει περισσότερα από 400 υποκατάστατα, είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αντιγράφων φαρμάκων της Αυστραλίας, της Γαλλίας και της Σκανδιναβίας, όπως αναφέρεται στο Web site της εταιρείας.