Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 12 Ιανουαρίου 2007 08:46

Ελαφρά διαφοροποίηση του χρυσού στην Ασία

ΕΛΑΦΡΑ διαφοροποίηση σημείωσαν οι τιμές του χρυσού στην Ασία, χωρίς να καταφέρουν να ανακάμψουν καθώς η ισχυροποίηση του δολαρίου των ΗΠΑ περιόρισε τις ανάγκες των επενδυτών για αγορά του πολύτιμου μετάλλου ως εναλλακτική επένδυση.

Συνήθως ο χρυσός κινείται αντιστρόφως της πορείας του δολαρίου καθώς οι επενδυτές συχνά μειώνουν τις αγορές χρυσού όταν τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια διατηρούν την αξία τους. Το αμερικανικό νόμισμα σημείωσε άνοδο, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα 14 μηνών έναντι του ιαπωνικού νομίσματος σήμερα, καθώς εικάζεται ότι οι λιανικές πωλήσεις στις ΗΠΑ σημείωσαν άνοδο.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση υποχώρησε έως 1,50 δολ., ποσοστό 0,3%, φθάνοντας στα 610,10 δολ. η ουγγιά και διαπραγματεύθηκε στα 610,90 δολ. η ουγγιά στις 10:38 π.μ., ώρα Σιγκαπούρης. Αργά χθες στη Ν. Υόρκη το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 0,1%.

Το αμερικανικό νόμισμα οδεύει να σημειώσει τη μεγαλύτερη εβδομαδιαία άνοδο έναντι του γιέν από τον Ιούλιο, καθώς οι διαπραγματευτές μείωσαν τα στοιχήματά τους ότι η Federal Reserve θα προχωρήσει στη μείωση των βασικών επιτοκίων δανεισμού το πρώτο εξάμηνο.

Ο χρυσός για τα συμβόλαια του Φεβρουαρίου υποχώρησε 2,20 δολ., ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στα 611,70 δολ. η ουγγιά στο Comex του Χρηματιστηρίου Εμπορευμάτων της Ν. Υόρκης (Nymex).

Το δολάριο διαπραγματεύθηκε στα 120,64 γιέν στις 10:44 π.μ. στη Σιγκαπούρη, φθάνοντας στα υψηλότερα επίπεδα από τις 12 Δεκεμβρίου του 2005. Αυτήν την εβδομάδα αξιωματούχοι της Fed είπαν ότι ο πληθωρισμός αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για την οικονομία. Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ), Jean-Claude Trichet, σηματοδότησε χθες τη διατήρηση των βασικών επιτοκίων δανεισμού έως τον Μάρτιο.

Ο χρυσός για παράδοση Δεκεμβρίου σημείωσε άνοδο 16 γιέν, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στα 2.390 γιέν το γραμμάριο (616 δολ. η ουγγιά) στο Χρηματιστήριο του Τόκυο, στις 10 π.μ., τοπική ώρα.