Την ετοιμότητα των τραπεζών ζητά η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ως προς τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου στις χώρες-μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τη μείωση των πιστωτικών αυτών ανοιγμάτων, οι προοπτικές των δανείων αυτών φαίνεται να βαίνουν επιδεινούμενες.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Την ετοιμότητα των τραπεζών ζητά η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών (ΕΑΤ) ως προς τα δάνεια που έχουν χορηγηθεί με την εγγύηση του Δημοσίου στις χώρες-μέλη κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Παρά τη μείωση των πιστωτικών αυτών ανοιγμάτων, οι προοπτικές των δανείων αυτών φαίνεται να βαίνουν επιδεινούμενες.
Αυτό συμβαίνει καθώς η Αρχή θεωρεί υψηλό τον πιστωτικό κίνδυνο για τα δάνεια αυτά μιας και η επιστροφή στην κανονικότητα συναντάει εμπόδια.
Πιο συγκεκριμένα, όπως αναφέρει η EΑΤ, η αβεβαιότητα για την κατάσταση του Covid-19 παραμένει και επομένως υπάρχει ανάγκη παρακολούθησης των ανοιγμάτων και της πιστωτικής ποιότητας των δανείων που χορηγήθηκαν με μέτρα δημόσιας στήριξης στα κράτη-μέλη. Η Αρχή απαιτεί από τις τράπεζες τη συνεχή εφαρμογή των μέτρων αναφοράς και γνωστοποίησης που σχετίζονται με τα δάνεια προς επιχειρήσεις και ιδιώτες για στήριξη κατά την περίοδο του Covid-19.
Η ΕΑΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα επαναξιολογήσει περαιτέρω την εφαρμογή των κατευθυντήριων γραμμών για την αναφορά και τη γνωστοποίηση ανοιγμάτων που υπόκεινται στα μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης Covid-19 στο μέλλον.
Μετά την αβεβαιότητα σχετικά με τις εξελίξεις του Covid-19, η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών επιβεβαιώνει την ανάγκη να συνεχιστεί η παρακολούθηση των ανοιγμάτων και της πιστωτικής ποιότητας των δανείων που επωφελούνται από διάφορα μέτρα δημόσιας στήριξης. Παρά την αξιοσημείωτη μείωση του όγκου των δανείων στο πλαίσιο της αναφοράς και της γνωστοποίησης για τον Covid-19 (δάνεια υπό διάφορες μορφές αναστολής πληρωμών και συστήματα δημόσιας εγγύησης), δεδομένης της συνεχιζόμενης πανδημίας και της αβεβαιότητας για τη μελλοντική εξέλιξή της, ο πιστωτικός κίνδυνος πρέπει ακόμη να παρακολουθείται. Ειδικότερα, η ανάγκη για τέτοιου είδους παρακολούθηση είναι εμφανής, καθώς τα δάνεια στο πλαίσιο μέτρων στήριξης παρουσιάζουν επιδείνωση των πιστωτικών τους προοπτικών.
Στη χώρα μας στο τέλος του τρίτου τριμήνου τα δάνεια με εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου ήταν 19,601 δισ. ευρώ, ενώ οι εγγυήσεις της Αναπτυξιακής Τράπεζας ήταν 1,784 δισ. ευρώ.
Για τη διευκόλυνση αυτής της παρακολούθησης από τις αρμόδιες αρχές, ιδίως στις δικαιοδοσίες όπου τα δάνεια υπό μορατόριουμ και τα συστήματα δημόσιων εγγυήσεων εξακολουθούν να αποτελούν ανησυχία, η ΕΑΤ επιβεβαιώνει ότι οι κατευθυντήριες γραμμές για την αναφορά και τη γνωστοποίηση ανοιγμάτων που υπόκεινται σε μέτρα που εφαρμόζονται για την αντιμετώπιση της κρίσης Covid-19 που εγκρίθηκε στις 2 Ιουνίου 2020 εξακολουθούν να ισχύουν.
Εκτός εάν δοθεί αντίθετη εντολή από τις αρμόδιες αρχές, τα πιστωτικά ιδρύματα αναμένεται να συνεχίσουν να αναφέρουν και να αποκαλύπτουν δεδομένα σχετικά με τον Covid-19 και μετά τον Δεκέμβριο του 2021.
Η ΕΑΤ θα συνεχίσει να παρακολουθεί τις εξελίξεις και θα εξετάσει το ενδεχόμενο κατάργησης των κατευθυντήριων γραμμών στο μέλλον όταν η κατάσταση του Covid-19, οι άδειες και οι πιστωτικές προοπτικές των δανείων στο πλαίσιο μέτρων δημόσιας στήριξης βελτιώνονται.
Η EΑΤ σημειώνει ότι οι επιπτώσεις της πανδημίας στην πιστωτική ποιότητα των ανοιγμάτων ενδέχεται να διαφέρουν μεταξύ των δικαιοδοσιών και με την πάροδο του χρόνου και ότι σε ορισμένες δικαιοδοσίες το επίπεδο των μέτρων δημόσιας στήριξης που λαμβάνονται υπόψη για τους σκοπούς της αναφοράς και γνωστοποίησης του Covid-19 επίσης διαφέρει.