Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 11:48

Στα υψηλότερα επίπεδα δεκαετίας το καλαμπόκι

ΑΝΟΔΟ, στα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών, σημείωσαν οι τιμές καλαμποκιού στο Σικάγο, μετά την πρόβλεψη των ΗΠΑ ότι η ζήτηση ρεκόρ για το δημητριακό ως εναλλακτικό καύσιμο θα οδηγήσει στα χαμηλότερα παγκόσμια αποθέματα 29 ετών.

Το ράλι είχε ως αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τέσσερις ημέρες του δείκτη στο Χρηματιστήριο του Σικάγο από τον Αύγουστο του 1999. Οι παγκόσμιες προμήθειες καλαμποκιού θα μειωθούν στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1978, παρά την τρίτη μεγαλύτερη εσοδεία στην ιστορία των ΗΠΑ, τη μεγαλύτερη χώρα παραγωγής και εξαγωγής καλαμποκιού στον κόσμο, σύμφωνα με ανακοίνωση του υπουργείου Γεωργίας της χώρας στις 12 Ιανουαρίου, στην Ουάσινγκτον.

Το καλαμπόκι, που κινείται έτσι αποτέλεσμα της ζήτησης για την παραγωγής αιθανόλης, σημείωσε πέρυσι άνοδο 86%. Ο δείκτης Reuters/Jefferies CRB των 19 εμπορευμάτων φυσικής παραγωγής έχει υποχωρήσει 9,6% από τα τέλη του Νοεμβρίου, ενώ το καλαμπόκια βρίσκεται 5,9% υψηλότερα.

Το καλαμπόκι για τα συμβόλαια του Μαρτίου στο Σικάγο, σημείωσαν άνοδο 20 σεντς, το ανώτατο ημερήσιο επιτρεπτό όριο, φθάνοντας στα 4,165 δολ. ανά μπούσελ και στα υψηλότερα επίπεδα από τον Ιούλιο του 1996, κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές. Οι τιμές του ήταν 4,7% υψηλότερες στα 4,15 δολ. στις 15:02, ώρα Σιγκαπούρης. Ανοδικά επίσης κινήθηκαν οι τιμές του καλαμποκιού στην Κίνα και την Ιαπωνία.

Επίσης τα παγκόσμια αποθέματα ενδέχεται να μειωθούν κατά 1/3 στα 86,4 εκατ. μετρικούς τόνους την εσοδεία που λήγει τον Σεπτέμβριο, καθώς αυξάνεται η κατανάλωση στα επίπεδα ρεκόρ των 725,8 εκατ. τόνων, υπερβαίνοντας τις προμήθειες για έκτο έτος σε σύνολο επτά ετών, σύμφωνα με το υπουργείο Γεωργίας των ΗΠΑ. Τα αποθέματα της χώρας υποχώρησαν 62%, φθάνοντας στια 19,1 εκατ. τόνους, σύμφωνα με το ίδιο.

Η ζήτηση ρεκόρ για αιθανόλη, προσθετικό βενζίνης, ενδέχεται να αυξήσει τη χρήση καλαμποκιού πλέον του 47%, σύμφωνα με τον Keith Collins επικεφαλής αναλυτή του υπουργείου Γεωργίας των ΗΠΑ στις 10 Ιανουαρίου. Το μεγαλύτερο μέρος αιθανόλης παράγεται από καλαμπόκι στις ΗΠΑ, ενώ στη Βραζιλία παράγεται από ζαχαροκάλαμο. Στο Σικάγο η τιμή της σόγιας σημείωσε άνοδο 6,3% την περασμένη Παρασκευή, φθάνοντας στα 7,165 δολ. ανά μπούσελ, πριν από το κλείσιμο των αγορών για τον εορτασμό της ημέρας του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ Τζούνιορ στις ηΠΑ.

Το σιτάρι, που άγγιξε τα υψηλότερα επίπεδα 10 ετών των 5,57 δολ. ανά μπούσελ στις 17 Οκτωβρίου, σημείωσε άνοδο 5%, φθάνοντας στα 4,795 δολ. ανά μπούσελ.

Η αύξηση των τιμών των δημητριακών δεν θα ωθήσει υψηλότερα μόνο το κόστος των εταιρειών, όπως της Archer-Daniels-Midland, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής αιθανόλης στον κόσμο, αλλά και των παραγωγών κρέατος, όπως της Tyson Foods Inc. και των εταιρειών παραγωγής δημητριακών για το γάλα, όπως της Kellog Co.

Στο Χρηματιστήριο του Τόκυο το καλαμπόκι σημείωσε τη μεγαλύτερη επιτρεπτή ημερήσια άνοδο για δεύτερη ημέρα, με τα συμβόλαια του Ιανουαρίου 2009 να είναι 750 γιέν υψηλότερα ο τόνος, ποσοστό 2,9%, στα 26.500 γιέν (220 δολ.).

Στην Κίνα το καλαμπόκι για παράδοση Μαΐου σημείωσε άνοδο 1,2%, φθάνοντας στα 1.696 γιουάν (218 δολ.) ο τόνος στο Dalian Commodity Exchange, και στα υψηλότερα επίπεδα από την έναρξη του συμβολαίου τον Μάρτιο του 2005.