Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 13 Ιανουαρίου 2022 12:58

Τουρκία: Πότε θα επηρεάσουν την οικονομία οι μεταπτώσεις της λίρας;

Τον κύκλο των μεταπτώσεών της συνεχίζει η τουρκική λίρα η οποία υποχώρησε σχεδόν 3% την Πέμπτη, διαγράφοντας τα περισσότερα από τα κέρδη από το ράλι της προηγούμενης ημέρας. Στο μεταξύ παραμένουν οι ανησυχίες για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τις ανορθόδοξες πολιτικές της Τουρκίας που στοχεύουν στην τόνωση των εξαγωγών και της ανάπτυξης.

Τον κύκλο των μεταπτώσεών της συνεχίζει η τουρκική λίρα η οποία υποχώρησε σχεδόν 3% την Πέμπτη, διαγράφοντας τα περισσότερα από τα κέρδη από το ράλι της προηγούμενης ημέρας. Στο μεταξύ παραμένουν οι ανησυχίες για τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό και τις ανορθόδοξες πολιτικές της Τουρκίας που στοχεύουν στην τόνωση των εξαγωγών και της ανάπτυξης.

Ειδικότερα, η ισοτιμία έφτασε  στις 13,5550 λίρες ανά δολάριο το πρωί της Πέμπτης, υποχωρώντας από το κλείσιμο των 13,2890 λιρών ανά δολάριο την προηγούμενη ημέρα. Νωρίτερα είχε αποδυναμωθεί με την ισοτιμία να φτάνει έως και 13,68 λίρες ανά δολάριο, μετά από το 4,7% ράλι της Τετάρτης που έφτασε την ισοτιμία περίπου στις 13,15 λίρες ανά δολάριο αργά την Τετάρτη, πριν από το κλείσιμο των 13,8 λιρών ανά δολάριο την Τρίτη.

Σχολιάζοντας στο Reuters την κίνηση της Τετάρτης, ένας επενδυτής υπό τον όρο της ανωνυμίας, σημείωσε ότι οφείλεται στον χαμηλό όγκο συναλλαγών, που προκλήθηκε από την απουσία ξένων στην αγορά και τη μειωμένη ζήτηση για ξένα νομίσματα από εταιρείες και ιδιώτες. «Όταν τα συνδυάσουμε όλα αυτά μαζί, οι συναλλαγές σε ποσά που δεν θα άλλαζαν την αγορά για τη λίρα μεταγενέστερα, τώρα μπορούν να αλλάξουν την κατεύθυνση της αγοράς κατά 3%,» σχολίασε ο επενδυτής.

Η λίρα, η οποία έχασε το 44% της αξίας της έναντι του δολαρίου πέρυσι, βρέθηκε στην άκρη του γκρεμού. Ωστόσο, την πλήρη νομισματική κρίση φρέναραν τον περασμένο μήνα οι δαπανηρές παρεμβάσεις της κεντρικής τράπεζας και τα κυβερνητικά κίνητρα για τη μείωση της απήχησης του δολαρίου στους καταθέτες.

Το σχέδιο διάσωσης της λίρας ανακοινώθηκε μετά τη διολίσθηση του τουρκικού νομίσματος σε ιστορικό χαμηλό, με την ισοτιμία να δείχνει 18,4 λίρες ανά δολάριο στα τέλη Δεκεμβρίου. Έτσι ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ένα μηχανισμό για να ενθαρρύνει τους καταθέτες να μετατρέψουν τις καταθέσεις σε συνάλλαγμα, αποζημιώνοντάς τους για τυχόν απώλειες που προκαλούνται από την αδυναμία της λίρας. Στον μηχανισμό προστέθηκαν επίσης αυτή την εβδομάδα οι εταιρικοί λογαριασμοί.

Στο μεταξύ, η βιομηχανική παραγωγή αυξήθηκε κατά 11,4% σε ετήσια βάση τον Νοέμβριο, σύμφωνα με στοιχεία που ανακοινώθηκαν την Πέμπτη. Πρόκειεται για τον 17ο συνεχόμενο μήνα ανάπτυξης. 

Αναφερόμενος στην πορεία της τουρκικής οικονομίας, ο Τζέισον Τάβι ης Capital Economics, εξήγησε ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι η οικονομία διατηρήθηκε καλά κατά τη διάρκεια των προηγούμενων φάσεων της νομισματικής κρίσης. «Αμφιβάλλουμε ότι αυτή η ισχύς θα διαρκέσει πολύ περισσότερο, καθώς οι πιο ολέθριες επιπτώσεις που δημιουργήθηκαν από τις πολύ μεγάλες πτώσεις της λίρας τον Δεκέμβριο θα ''απλωθούν''», προειδοποίησε σε σημείωμά του. 

«Συνολικά, αναμένουμε ότι η οικονομία θα έχει εισέλθει σε ύφεση στο τέλος του περασμένου έτους, αν και μπορεί να αποδειχθεί πιο ήπια από εκείνη που ακολούθησε την κρίση του 2018», πρόσθεσε. 

Από την πλευρά της η Παγκόσμια Τράπεζα μείωσε την πρόβλεψή της για την ανάπτυξη της Τουρκίας το 2022 στο 2% από 4,5% νωρίτερα, ενώ οι οικονομολόγοι βλέπουν τον πληθωρισμό να φτάνει στο 50% το πρώτο εξάμηνο του έτους.

naftemporiki.gr