Αυξημένες, αν και χαμηλές (κάτω από το 45%), ήταν οι πληρότητες των ξενοδοχείων της Αττικής για το μήνα Νοέμβριο του 2006 σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2005, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ενωσης Ξενοδόχων Αθηνών-Αττικής (ΕΞΑ). Τη μεγαλύτερη αύξηση εμφανίζουν τα ξενοδοχεία 4 αστέρων (9,7%). Στα πεντάστερα η αύξηση της πληρότητας ήταν της τάξης του 5,9%, στα ξενοδοχεία τριών αστερών 8% και στα δύο αστέρων 7,5%.
H ΕΞΑ για τον Αναπτυξιακό νόμο
Στην ανακοίνωσή της η ΕΞΑ χαιρετίζει την παρέμβαση της υπουργού Τουριστικής Ανάπτυξης, Φάνης Πάλλη Πετραλιά, όσο και την πρόθεση του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργου Αλογοσκούφη, να προχωρήσουν από κοινού σε νομοθετική ρύθμιση για την αναστολή της χορήγησης κινήτρων για την δημιουργία νέων ξενοδοχείων στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη.
Όπως αναφέρει η Ενωση, «από την πρώτη στιγμή της δημοσίευσης του νέου αναπτυξιακού νόμου και της, για πρώτη φορά κατά την μεταπολιτευτική περίοδο, θέσπισης ενισχύσεων για ίδρυση και κατασκευή ξενοδοχείων στην Αττική, εξέφρασε κατηγορηματικά την αντίθεσή της στο νέο επενδυτικό πλαίσιο».
«Τα κίνητρα της αντίδρασής μας», διευκρινίζεται, «ήταν καθαρά λόγοι αναγόμενοι στην προοπτική και βιωσιμότητα του κλάδου. Η διαφύλαξη των ίσων όρων ανταγωνισμού στην αγορά αποτελεί προϋπόθεση για την επιβίωση των πολλών ξενοδοχειακών επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται σε αυτήν και προσφέρουν, κατά κοινή ομολογία, ένα εξαιρετικό ξενοδοχειακό προϊόν, σε τιμές ιδιαίτερα χαμηλές».
«Η ενεργοποίηση επενδυτών, οι οποίοι παρακινούμενοι από τις επιδοτήσεις θα εισέλθουν στην αγορά, με μοναδικό στόχο τους, να κερδίσουν υπεραξίες από τη δημιουργία επιδοτούμενων ακινήτων, είναι βέβαιο ότι θα αποσυντονίσει την αγορά, θα ανατρέψει τις ισορροπίες και θα την οδηγήσει σε μια μακροχρόνια κρίση, ανάλογη με αυτή της δεκαετίας 1980-1990. Τη δεκαετία αυτή, παρότι η ίδια η πολιτεία είχε θεσπίσει καθεστώς κορεσμού με απαγόρευση ίδρυσης νέων ξενοδοχείων, για να ισορροπήσει την αγορά και να απορροφηθεί η υπερβάλλουσα προσφορά, αυτό δεν έγινε δυνατό παρά μόνο αφού έκλεισαν 82 ξενοδοχεία. Την ίδια εποχή το ξενοδοχειακό προϊόν της Αττικής είχε πλήρως απαξιωθεί και μόνο πριν από τους Ολυμπιακούς Αγώνες και χάρη στις υψηλές ιδιωτικές επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν (1,5 δισ. ευρώ), απέκτησε εκ νέου η Αττική ανταγωνιστικό ξενοδοχειακό προϊόν. Το δε κόστος αυτών των επενδύσεων, χωρίς επιδοτήσεις, είναι υποχρεωμένοι οι ξενοδόχοι της Αττικής να αποπληρώνουν για αρκετά ακόμη χρόνια», επισημαίνει η ΕΞΑ.