Το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν από το υπουργείο Εργασίας στις τράπεζες τα χρήματα της επιδότησης του ενοικίου των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να μην πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς για τη συγκεκριμένη κατηγορία και να μη χαθούν οι πρώτες κατοικίες, φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι προς συζήτηση μεταξύ θεσμών και πιστωτικών ιδρυμάτων.
Από την έντυπη έκδοση
Της Ειρήνης Σακελλάρη
[email protected]
Το ενδεχόμενο να κατευθυνθούν από το υπουργείο Εργασίας στις τράπεζες τα χρήματα της επιδότησης του ενοικίου των ευάλωτων νοικοκυριών, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να μην πραγματοποιήσουν πλειστηριασμούς για τη συγκεκριμένη κατηγορία και να μη χαθούν οι πρώτες κατοικίες, φαίνεται να μπαίνει στο τραπέζι προς συζήτηση μεταξύ θεσμών και πιστωτικών ιδρυμάτων. Με δεδομένο πως η δημοπράτηση της άδειας σύστασης του φορέα που θα αναλάβει τις πρώτες κατοικίες των ευάλωτων νοικοκυριών βρίσκεται ακόμη «καθ’ οδόν» -στην παρούσα φάση μεταφράζονται τα σχετικά κείμενα-, οι τράπεζες ζητούν, προκειμένου να μη διεξάγουν πλειστηριασμούς πρώτων κατοικιών ευάλωτων, να δοθεί σε εκείνες η επιδότηση του υπουργείου Εργασίας που χορηγείται σε ευάλωτους που δεν διαθέτουν ιδιόκτητο ακίνητο.
Το μέτρο αυτό θα έχει λογική προσωρινότητας και μόνον μέχρι της συστάσεως του φορέα, που εκτιμάται πως θα συντελεστεί στο τρέχον έτος, παρά τις πολλές αναβολές και καθυστερήσεις. Άλλωστε αυτό το ποσό -ύψους μέχρι 210 ευρώέχει προγραμματιστεί προκειμένου να επιδοτεί τον φορέα για τις περιπτώσεις ευάλωτων των οποίων οι πρώτες κατοικίες θα καταλήγουν σε αυτόν από τις τράπεζες. Υπολογίζεται πως το θέμα αφορά 3.000-5.000 πρώτες κατοικίες που οδεύουν προς πλειστηριασμό και που οι τράπεζες μέχρι τη σύσταση και τη λειτουργία του φορέα αντιμετωπίζουν θέμα ως προς το να προχωρήσουν ή όχι στις ανάλογες δημοπρασίες.
Ας σημειωθεί πως δεν υπάρχει και ακριβής ημερομηνία για τη λειτουργία του φορέα, κάτι που περιπλέκει ακόμη περισσότερο το ζήτημα. Από την άλλη πλευρά και η κυβέρνηση φαίνεται πως μάλλον συμπλέει με το αίτημα των τραπεζών, καθώς δεν επιθυμεί να ανοίξει ένα τέτοιο ζήτημα με τους ευάλωτους σε μια περίοδο που η πανδημία ακόμη συνεχίζει να δημιουργεί προβλήματα στην αγορά εργασίας και όχι μόνον.
Το σύνολο των επιδοτήσεων αυτών με κάποιους πρόχειρους υπολογισμούς εκτιμάται πως ανέρχεται σε περίπου 9 εκατ. ευρώ, ποσό πολύ μικρό για τον κρατικό προϋπολογισμό και το οποίο ούτως ή άλλως έχει προβλεφθεί να κατευθυνθεί στον φορέα. Το επίδομα αυτό θα το δικαιούνται οι ευάλωτοι εφόσον χάσουν την πρώτη κατοικία τους και ο φορέας αποκτήσει την ιδιοκτησία αυτής, ενώ οι ίδιοι θα ξεκινήσουν να νοικιάζουν την κατοικία τους από τον φορέα και το ενοίκιό τους θα επιδοτηθεί. Αυτό που μένει τώρα είναι οι θεσμοί να δεχθούν μια τέτοια εξέλιξη χωρίς να τη χαρακτηρίσουν ως state aid και να γίνουν και οι σχετικές τροποποιήσεις στον νόμο, με δεδομένο πως οι ευάλωτοι δεν έχουν χάσει σε αυτή τη φάση ακόμη την πρώτη κατοικία τους. Εν τω μεταξύ, από χθες οι θεσμοί μιλούν με τις τράπεζες, στο πλαίσιο της αξιολόγησης, για μια σειρά από θέματα, όπως οι δημοπρασίες, οι ανακτήσεις, τα κόκκινα δάνεια και ασφαλώς η πιστωτική επέκταση και η κερδοφορία τους.
Σημειώνεται πως τα ραντεβού μεταξύ τραπεζών, θεσμών και ασφαλώς κυβερνητικών στελεχών θα συνεχιστούν σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας. Το θέμα των δημοπρασιών, κυρίως λόγω των καθυστερήσεων την περασμένη χρονιά, αλλά και επειδή παίζει σημαντικό ρόλο στις ανακτήσεις των κόκκινων δανείων, βρίσκεται ψηλά στην ατζέντα των θεσμών και θα κυριαρχήσει το προσεχές χρονικό διάστημα. Συγχρόνως θα πρέπει να λυθεί με κάποιο πρόσφορο τρόπο το ότι το μεγαλύτερο κομμάτι των ακινήτων που δημοπρατούνται εξακολουθεί να καταλήγει στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, τα οποία δυσκολεύονται σε ό,τι αφορά τις πωλήσεις, ιδιαιτέρως όταν τα ακίνητα είναι μικρού μεγέθους.