Η κυβέρνηση ψάχνει το αντίδοτο στην ακρίβεια. Προς το παρόν όμως παγώνει η σκέψη για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υφίσταται οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα.
Της Ραλλούς Αλεξοπούλου
[email protected]
Η κυβέρνηση ψάχνει το αντίδοτο στην ακρίβεια. Προς το παρόν όμως «παγώνουν» οι σκέψεις για μείωση του ΦΠΑ σε κάποια προϊόντα. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υφίσταται οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών σε σχετικό ερώτημα. Από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου, τόνισε ότι εξετάζεται «σειρά παρεμβάσεων», προαναγγέλοντας πως σύντομα θα γίνουν οι σχετικές ανακοινώσεις.
«Αυτή τη στιγμή που μιλάμε δεν υφίσταται οποιοδήποτε ενδεχόμενο μείωσης του ΦΠΑ» ήταν η απάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Χρήστου Σταϊκούρα σε σχετικό ερώτημα που του ετέθη σε συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Παραπολιτικά. Η επισήμανση έρχεται στον αποήχο των δηλώσεων του υπ. Ανάπτυξης, Άδωνι Γεωργιάδη, που είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο, αν και είχε ξεκαθαρίσει ότι δεν έχει ληφθεί καμία απόφαση.
Μιλώντας σήμερα στον ΣΚΑΪ ο κ. Γεωργιάδης σχολίασε: «Δεν είπα πουθενά ότι θα γίνει μείωση. Είπα οτι εξετάζεται το σενάριο. Άλλο εξεταζεται, άλλο θα γίνει» και συμπλήρωσε: «Πράγματι η μείωση του ΦΠΑ έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος και είναι δύσκολη άσκηση ως προς το ποια προϊόντα θα επρεπε να συμπεριληφθούν. Δεν ειμαστε καθόλου σε αυτη την κατευθυνση αυτή τη στιγμή που μιλάμε, εχουμε ακόμη πολλά άλλα μέτρα να θέσουμε σε κίνηση και θα υπάρξουν ανακοινώσεις».
Ο Χρήστος Σταϊκούρας εν τω μεταξύ δεν παρέλειψε να στείλει μήνυμα στις επιχειρήσεις να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων υπενθυμίζοντας τις μειώσεις φόρων στις οποίες έχει προχωρήσει η κυβέρνηση όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα. Στο σκέλος της υγειονομικής κρίσης, ο υπουργός Οικονομικών σημείωσε ότι αναμένει τις αποφάσεις της κυβέρνησης αναφορικά με τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν από τις 17 Ιανουαρίου, προκειμένου να καθοριστούν τυχόν επιπλέον παρεμβάσεις με έμφαση στο σκέλος της διεύρυνσης των κλάδων που μπορούν να θέσουν σε αναστολή τη σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τους.
Αναφερόμενος στα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί λόγω των ανατιμήσεων, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε ότι η κυβέρνηση θα αναλάβει πρωτοβουλίες για τη μείωση του κόστους ή τη μη επιβάρυνση των νοικοκυριών, για να εξηγήσει παράλληλα ότι δεν γίνεται να εκτροχιαστεί ο προϋπολογισμός από τον Ιανουάριο. Όσον αφορά το ενδεχόμενο η κυβέρνηση να προχωρήσει σε μείωση του ΦΠΑ σε ορισμένες κατηγορίες αγαθών, το απέκλεισε με βάση τα σημερινά δεδομένα. Επειδή όμως οι αυξήσεις των τιμών συνδέονται άμεσα με την ενεργειακή κρίση, επανέλαβε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να βοηθά νοικοκυριά και επιχειρήσεις για όσο χρειαστεί αναφορικά με τα μέτρα στήριξης στις τιμές του ρεύματος.
Εν αναμονή και των αποφάσεων της κυβέρνησης, τις επόμενες ώρες, για τα περιοριστικά μέτρα που θα ισχύουν μετά τις 16 Ιανουαρίου, ο υπουργός Οικονομικών άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο διεύρυνσης των κλάδων που θα έχουν τη δυνατότητα να θέσουν σε αναστολή της σύμβαση εργασίας των εργαζομένων τους. Όπως έχει γράψει η «Ναυτεμπορική» στους κλάδους αυτούς εντάσσονται ο πολιτισμός αλλά και διορθώσεις σε ΚΑΔ που σχετίζονται με τη νυχτερινή διασκέδαση και την εστίαση. Παράλληλα, ο κ. Σταϊκούρας δεν απέκλεισε, για ακόμα μία φορά, το ενδεχόμενο περαιτέρω μείωσης των ποσών που θα επιστρέψουν όσοι έλαβαν ενίσχυση μέσω των επτά κύκλων της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Ωστόσο αυτό θα εξαρτηθεί, όπως είπε, από την πορεία της υγειονομικής κρίσης.
Με επιστολή του προς τον Ευρωπαίο Επίτροπο Οικονομικών κ. Πάολο Τζεντιλόνι ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών ζητά την επέκταση της ενισχυμένης εποπτείας για 6 μήνες αρχής γενομένης από το Φεβρουαρίου. Πρόκειται για μία τυπική διαδικασία. Ο χρόνος εξόδου από την ενισχυμένη εποπτεία τοποθετείται έτσι στα τέλη του καλοκαιριού.
Παράλληλα, εκκρεμεί η εκταμίευση δύο δόσεων από τα κέρδη διακράτησης ελληνικών ομολόγων. Όπως δήλωσε ο κ. Σταϊκούρας, τα ποσά αυτά θα εκταμιευθούν εντός του 2022.