Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 16 Ιανουαρίου 2007 17:59

ΔΕΗ: Παραιτήθηκε ο Δημ. Μανιατάκης

ΤΗΝ παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε σήμερα, μετά από διετή θητεία, ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης. Τα καθήκοντά του θα ασκεί ο προσωρινά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος. Ο ορισμός του νέου διευθύνοντος συμβούλου αναμένεται τις επόμενες μέρες. Ο κ. Μανιατάκης θα παραμείνει στη ΔΕΗ, με αρμοδιότητες που θα καθορισθούν με απόφαση του διοικητικού συμβουλίου. Η επιστολή παραίτησης, δηλώσεις του υπουργού Ανάπτυξης, Δημήτρη Σιούφα.

ΤΗΝ παραίτησή του από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ υπέβαλε σήμερα, μετά από διετή θητεία, ο κ. Δημήτρης Μανιατάκης, όπως αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Ανάπτυξης.

Το διοικητικό συμβούλιο ενημερώθηκε σχετικά κατά τη σημερινή συνεδρίασή του, απεδέχθη την απόφασή του και τον ευχαρίστησε για το έργο του.

Στη συνέχεια, αποφάσισε να συγκαλέσει γενική συνέλευση των μετόχων της πλειοψηφίας για την εκλογή νέου διευθύνοντος συμβούλου.

Σύμφωνα με το καταστατικό της εταιρείας, τα καθήκοντα του διευθύνοντος συμβούλου θα ασκεί ο προσωρινά ο πρόεδρος της ΔΕΗ, Κωνσταντίνος Κυριακόπουλος.

Όπως ανέφερε ο κ. Κυριακόπουλος κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, η θητεία του κ. Δημήτρη Μανιατάκη ήταν καθοριστική για την εταιρεία. Ενισχύθηκε το πνεύμα συνεργασίας και εμπιστοσύνης, ενώ άρχισαν οι δράσεις για τις νέες κατευθύνσεις και τέθηκαν οι βάσεις για τα επόμενα έτη.

Ο κ. Μανιατάκης θα παραμείνει στη ΔΕΗ, με αρμοδιότητες που θα καθορισθούν με νεώτερη απόφαση του διοικητικού συμβουλίου, για το συντονισμό της λειτουργίας και ανάπτυξης των εταιρειών του Ομίλου και ιδίως στον τομέα των διεθνών δραστηριοτήτων.

Δηλώσεις Δημ. Σιούφα

«Ο Δημήτρης Μανιατάκης με ενημέρωσε για την απόφασή του να παραιτηθεί από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της ΔΕΗ Α.Ε., δηλώνοντάς μου, παράλληλα, ότι τίθεται στη διάθεση της εταιρείας για να συνεχίσει την προσφορά του στις θυγατρικές εταιρείες του ομίλου και ιδίως στο χώρο των διεθνών δραστηριοτήτων», δήλωσε ο υπουργός Ανάπτυξης Δημήτρης Σιούφας.

«Ο Δημήτρης Μανιατάκης, από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου, την τελευταία διετία, συνέβαλε εργαζόμενος με συνέπεια και ευσυνειδησία για την εκπόνηση του νέου επιχειρησιακού σχεδίου της ΔΕΗ και έθεσε τις βάσεις για τη μελλοντική πορεία της επιχείρησης, τόσο στην εγχώρια αγορά όσο και στο διεθνές περιβάλλον. Τον ευχαριστώ και δημόσια για την προσφορά του αυτή», πρόσθεσε.

Ο ορισμός του νέου διευθύνοντος συμβούλου θα γίνει τις επόμενες μέρες, ύστερα από συνεργασία με τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών Γιώργο Αλογοσκούφη.

Η επιστολή παραίτησης

Ακολουθεί η επιστολή του κ. Μανιατάκη προς τον πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου:

«Κύριε πρόεδρε,

Με τη συμπλήρωση περίπου δύο χρόνων στη διοίκηση της ΔΕΗ Α.Ε. σας ενημερώνω για την απόφασή μου να αποχωρήσω από τη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου και του μέλους του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΕΗ και παραμένω στη διάθεση της Επιχείρησης εκτιμώντας ότι η συνεργασία μας θα μπορούσε να συνεχισθεί με την ανάληψη ενεργού ρόλου, αξιοποιώντας τις εμπειρίες μου για την ανάπτυξη των εταιρειών του Ομίλου με έμφαση στην ενίσχυση των διεθνών δραστηριοτήτων.

Στη διετία αυτή ξεκίνησε μια μεγάλη προσπάθεια για την πραγματοποίηση δομικών αλλαγών εφαρμόζοντας τις αρχές και πολιτικές ενός Σύγχρονου Management, που θέλει την ενεργό συμμετοχή όλων των στελεχών και των εργαζομένων για την ανάπτυξη της Εταιρείας και τέθηκαν οι βάσεις για το μετασχηματισμό, τον εκσυγχρονισμό και τη διεθνοποίησή της.

Πιστεύω ότι, η Επιχείρηση βρίσκεται πλέον έτοιμη μπροστά σε μια

σειρά από ιστορικές προκλήσεις τις οποίες καλείται να αξιοποιήσει με τη λειτουργία της πλήρως απελευθερωμένης αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας.

Η προώθηση των διασυνδέσεων των ηλεκτρικών δικτύων διανομής των χωρών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η ολοκλήρωσή τους στο πλαίσιο της Ενιαίας Ευρωπαϊκής Αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας δημιουργούν μεγάλες ευκαιρίες για την ανάδειξη της Επιχείρησης σε μια από τις πιο δυναμικές επιχειρήσεις ηλεκτρισμού στην Ευρωπαϊκή Ένωση, με την κινητοποίηση και αποτελεσματικότερη λειτουργία των θυγατρικών και των συμμετοχικού ενδιαφέροντος εταιρειών του Ομίλου.

Είναι αρκετά ενδεικτικό της αποτελεσματικότητάς μας ότι, μέσα σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα καταφέραμε να δημιουργήσουμε μια διεθνή εταιρεία ενεργειακών συμμετοχών, η οποία με το κλείσιμο του 2006 βρέθηκε στη short list για εκδήλωση ενδιαφέροντος συμμετοχής στο διαγωνισμό για ανάπτυξη σημαντικών ενεργειακών επενδύσεων στο Κόσσοβο, παρά τον έντονο ανταγωνισμό που εκδηλώθηκε από πολύ ισχυρούς ενεργειακούς κολοσσούς.

Με το νέο Επιχειρησιακό Σχέδιο προγραμματίσαμε επενδύσεις 600 εκατ. ευρώ μέσα σε 3-5 χρόνια μέσω της Ανώνυμης Εταιρείας Επενδύσεων, Ανάπτυξης και Διαχείρισης Έργων Αναπτυξιακού Τομέα - SENCAP για εξαγορές ορυχείων, παραγωγικών μονάδων, ανάπτυξη έργων ΑΠΕ κλπ σε διάφορες χώρες της ΝΑ Ευρώπης.

Μέσα στο χρόνο που πέρασε ξεκίνησε η εφαρμογή του πενταετούς Επιχειρησιακού Προγράμματος 2006-2010 με κύριο στόχο τη μετατροπή της ΔΕΗ σε μια πλήρως ανταγωνιστική εταιρεία στη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με βάση το Πρόγραμμα Ηρακλής καταφέραμε να συγκρατήσουμε τις λειτουργικές δαπάνες του συνόλου των Γενικών Διευθύνσεων στα προβλεπόμενα επίπεδα.

Παρά τις πρωτοφανείς καθυστερήσεις που σημειώθηκαν στο παρελθόν μπήκαμε δυναμικά στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με στόχο την παραγωγή 1.540 MW σε συνεργασία με μεγάλες ενεργειακές εταιρείες με βάση το business plan της ΔΕΗ Ανανεώσιμες.

Δώσαμε έμφαση στις επενδύσεις εκσυγχρονισμού σε όλα τα επίπεδα με τις ετήσιες δαπάνες να ξεπερνούν τα 700 εκατ. ευρώ. Προχωρήσαμε στην ίδρυση και έναρξη λειτουργίας της Γενικής Διεύθυνσης Εμπορίας, η οποία θα δραστηριοποιείται με καθαρά ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια και πελατοκεντρική φιλοσοφία μέσα στην πλήρως απελευθερωμένη αγορά ηλεκτρισμού.

Ξεκινήσαμε και ολοκληρώνουμε μέχρι τα τέλη του 2007 τις επενδύσεις βελτίωσης και ανάπτυξης των διασυνδέσεων της Ελλάδας με την Τουρκία και τις λοιπές γειτονικές χώρες που θα ενισχύσουν την ασφάλεια του συστήματος ηλεκτροδότησης της χώρας.

Στηρίξαμε ενεργά την ταχεία ανάπτυξη της Tellas για παροχή καινοτόμων τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών και να καταστεί ο μεγαλύτερος εναλλακτικός φορέας μετά τον ΟΤΕ.

Θέσαμε τις βάσεις – για πρώτη φορά – και ολοκληρώνεται πολύ σύντομα η αποτίμηση της τεράστιας αλλά αναξιοποίητης ακίνητης περιουσίας της ΔΕΗ, για να δημιουργηθούν νέες πηγές εσόδων και υπεραξίες από την ορθολογική διαχείριση και ανάπτυξή της.

Η επίτευξη όλων αυτών των έργων εκσυγχρονισμού δεν θα ήταν εφικτή, βεβαίως, εάν δεν είχε εξασφαλισθεί «πλήρης εργασιακή ειρήνη» και εμπέδωση ενός κλίματος πλήρους και συνεχούς συνεργασίας της Διοίκησης με το στελεχιακό δυναμικό, τους εργαζόμενους και τα σωματεία. Θεωρώ τιμή μου ότι, συνέβαλα προσωπικά στην ενίσχυση της αξιοκρατίας και στην ανάδειξη σε κορυφαίες θέσεις στελεχών με μοναδικά κριτήρια τον επαγγελματισμό και την αποτελεσματικότητα.

Ολοκληρώσαμε τις διαδικασίες για την προκήρυξη και κάλυψη 2.035 θέσεων εργασίας προκειμένου να αντιμετωπισθούν οι μεγάλες ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό των Βασικών Επιχειρησιακών Μονάδων.

Όμως, όλες αυτές οι σημαντικές επιδόσεις δεν αντικατοπτρίζονται στα οικονομικά αποτελέσματα, καθώς η έκρηξη των διεθνών ενεργειακών πρώτων υλών (φυσικού αερίου και αργού) εκτόξευσαν τις σχετικές δαπάνες επηρεάζοντας τα καθαρά αποτελέσματα. Εάν οι τιμές για αγορές υγρών καυσίμων, φυσικού αερίου και ηλεκτρικής ενέργειας είχαν παραμείνει στα επίπεδα του 2002 τότε μέσα στο 9μηνο 2006 τα καθαρά κέρδη της Επιχείρησης θα ξεπερνούσαν τα 565 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας ρεκόρ κερδοφορίας από την εισαγωγή της ΔΕΗ στο Χρηματιστήριο μέχρι σήμερα.

Κύριε Πρόεδρε,

Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω θερμά για την αποδοτική συνεργασία που είχαμε όλο αυτό το διάστημα και να εκφράσω – μέσω υμών – τις θερμές ευχαριστίες μου προς το σημερινό και το προηγούμενο Διοικητικό Συμβούλιο για την εμπιστοσύνη και συμπαράσταση που έδειξαν κατά την εκτέλεση των διοικητικών καθηκόντων μου.

Θέλω να ευχαριστήσω τα στελέχη και ολόκληρο το προσωπικό για τις προσπάθειες μετασχηματισμού της ΔΕΗ σε μια σύγχρονη επιχείρηση και για την κοινή αντιμετώπιση των καθημερινών προβλημάτων. Αποδίδω ιδιαίτερη τιμή σε όλους εκείνους που μέσα σε εξαιρετικά δύσκολες καιρικές συνθήκες δίνουν συνεχείς μάχες για τη συνεχή παροχή ηλεκτρικού ρεύματος σε ολόκληρη την Ελλάδα.

Θα ήθελα δημόσια να ευχαριστήσω τον υπουργό Ανάπτυξης κ. Δημήτριο Σιούφα και τον υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Αλογοσκούφη για την εμπιστοσύνη που έχουν δείξει προς το πρόσωπό μου και την στήριξη του έργου εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ. Θέλω να αναγνωρίσω τις συνεχείς προσπάθειες που έχει και συνεχίζει να καταβάλλει η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Ανάπτυξης – ο υπουργός κ. Δημήτρης Σιούφας, ο υφυπουργός κ. Τάσος Νεράντζης και ο γενικός γραμματέας κ. Νίκος Στεφάνου – για την ταχεία προσαρμογή της εγχώριας αγοράς ενέργειας προς τα νέα κοινοτικά δεδομένα και τις σημαντικές πρωτοβουλίες της για την ενεργοποίηση της Συνθήκης για την Ενεργειακή Κοινότητα της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, δημιουργώντας τις κατάλληλες προϋποθέσεις για ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα σε όφελος του κοινωνικού συνόλου.

Κύριε Πρόεδρε, παρακαλώ να ενημερωθεί το Διοικητικό Συμβούλιο της ΔΕΗ ΑΕ για το περιεχόμενο της επιστολής μου, ώστε να κινηθούν οι κατάλληλες διαδικασίες που προβλέπονται από το Καταστατικό της Επιχείρησης, και παραμένω στη διάθεσή σας».