Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των επιπτώσεων της παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται αστραπιαία σε όλες τις ηπείρους, εντείνοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υλικοτεχνικά προβλήματα, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα την Τρίτη.
Η παγκόσμια ανάπτυξη θα επιβραδυνθεί φέτος και η κατάσταση μπορεί να επιδεινωθεί λόγω των επιπτώσεων της παραλλαγής όμικρον του κορωνοϊού, η οποία εξαπλώνεται αστραπιαία σε όλες τις ηπείρους, εντείνοντας τις ελλείψεις εργατικού δυναμικού και τα υλικοτεχνικά προβλήματα, προειδοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα την Τρίτη.
Το ίδρυμα μείωσε τις προβλέψεις του για την αύξηση του παγκόσμιου ΑΕΠ για το 2022 κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες, στο 4,1% μετά το 5,5% το 2021.
Ωστόσο, «οι οικονομικοί κραδασμοί που προκαλούνται από το στέλεχος Omicron θα μπορούσαν να μειώσουν περαιτέρω την παγκόσμια ανάπτυξη φέτος, κατά επιπλέον 0,2 έως 0,7 ποσοστιαίες μονάδες», στο 3,9% ή ακόμη και στο 3,4%, πρόσθεσε ο οργανισμός.
Στο χειρότερο σενάριο, «το μεγαλύτερο μέρος του αντίκτυπου θα γίνει αισθητό το πρώτο τρίμηνο του 2022, ακολουθούμενο από μια αξιοσημείωτη ανάκαμψη το δεύτερο τρίμηνο», λέει.
«Η παραλλαγή Omicron μας δείχνει για άλλη μια φορά ότι η πανδημία είναι ακόμα ανάμεσά μας και πρέπει να μάθουμε να ζούμε με αυτήν», δήλωσε ο Ayhan Kose, επικεφαλής των προβλέψεων στην Παγκόσμια Τράπεζα, σε συνέντευξή του στο AFP.
Αυτό το τέταρτο κύμα του κορωνοϊού προκαλεί προς το παρόν λιγότερους περιορισμούς από αυτόν του 2020 «και εάν η επιδημία μειωνόταν σύντομα, ο οικονομικός αντίκτυπος θα ήταν μάλλον ελαφρύς», είπε.
Αλλά «αν η παραλλαγή επικρατήσει με την πάροδο του χρόνου, με μεγάλο αριθμό λοιμώξεων και πιέσεων στο σύστημα υγείας, τότε η ανάπτυξη θα ήταν πιο αδύναμη», πρόσθεσε.
Σε αυτή την περίπτωση, οι ελλείψεις εργατικού δυναμικού θα αυξάνονταν, διαταράσσοντας περαιτέρω τις παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού και τροφοδοτώντας υψηλότερες τιμές.
Αντιμέτωπη με τον ανεξέλεγκτο πληθωρισμό, η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα επιτόκια αναφοράς, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού για τις αναδυόμενες χώρες, που ήδη υπόκεινται σε χρέος ρεκόρ.
Σε αυτό το πλαίσιο, η εμπιστοσύνη των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών θα μπορούσε να διαβρωθεί. Τελικά, οι ροές κατανάλωσης και εμπορίου, που αποτελούν την κινητήρια δύναμη της παγκόσμιας ανάπτυξης, θα επηρεαστούν.
Μέχρι το 2022, η Παγκόσμια Τράπεζα έχει ήδη αναθεωρήσει την αύξηση του όγκου του παγκόσμιου εμπορίου στο 5,8% (-0,5 ποσοστιαίες μονάδες) μετά από ανάκαμψη 9,5% πέρυσι.
Ο Ayhan Kose εκτιμά ότι ο εμβολιασμός παραμένει το βασικό στοιχείο. Η απειλή νέων, πιο μολυσματικών ή σοβαρών παραλλαγών θα συνεχιστεί όσο ένα σημαντικό μέρος του παγκόσμιου πληθυσμού παραμένει μη εμβολιασμένο.
«Το ποσοστό του εμβολιασμένου πληθυσμού σε πολλές οικονομίες αναμένεται να ξεπεράσει το 70% μέχρι τα μέσα του 2022, αλλά οι προοπτικές παραμένουν αβέβαιες σε αρκετές χώρες», ειδικά σε φτωχές χώρες, σημειώνει η Παγκόσμια Τράπεζα. «Με βάση τα πρόσφατα ποσοστά εμβολιασμού, μόνο το ένα τρίτο περίπου του πληθυσμού στις χώρες χαμηλού εισοδήματος θα έχει λάβει μια δόση του εμβολίου μέχρι το τέλος του 2023», θρηνεί η οντότητα στην έκθεσή της.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ αναθεωρήθηκε προς τα κάτω για το 2022 στο 3,7% (-0,5 ποσοστιαίες μονάδες) μετά από 5,6% το 2021 (-1,2 ποσοστιαίες μονάδες).
Η Παγκόσμια Τράπεζα προβλέπει ότι το επίσημο 10ετές σχέδιο δαπανών για υποδομές ύψους 1,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που υπογράφηκε τον Νοέμβριο, «θα δώσει μόνο μια μικρή ώθηση στην οικονομική δραστηριότητα βραχυπρόθεσμα και τα περισσότερα από τα αποτελέσματά της θα γίνουν αισθητά βραχυπρόθεσμα. τελευταία φέτος».
Και «ο επίμονος πληθωρισμός και μια ακόμη πιο γρήγορη σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε ασθενέστερη ανάπτυξη από την αναμενόμενη».
Η κινεζική ανάπτυξη εκτιμάται σε 5,1% (-0,3 ποσοστιαίες μονάδες) σε σύγκριση με 8% (-0,5 ποσοστιαίες μονάδες) το 2021. Η Κίνα επιβραδύνεται «περισσότερο από το αναμενόμενο», αναφέρει το ίδρυμα.
«Η πιθανότητα έντονης και παρατεταμένης επιβράδυνσης του υπερχρεωμένου κλάδου των ακινήτων και οι πιθανές επιπτώσεις της στις τιμές των κατοικιών, τις καταναλωτικές δαπάνες και τη χρηματοδότηση της τοπικής αυτοδιοίκησης, αποτελεί κίνδυνο» για την κινεζική οικονομία, καταλήγει η τράπεζα.
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο θα δημοσιεύσει την πρόβλεψή του στις 25 Ιανουαρίου.
naftemporiki.gr