Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 08:33

Rio Tinto: 8% υψηλότερη η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος

ΑΥΞΗΣΗ 8% σημείωσε το τέταρτο τρίμηνο της χρήσης η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος της τρίτης σε μέγεθος μεταλλουργίας στον κόσμο, Rio Tinto Group, καθώς η εταιρεία αύξησε τα ορυχεία της για να ανταποκριθεί στην έντονη ζήτηση από την Κίνα.

Η παραγωγή σιδηρομεταλλεύματος, που χρησιμοποιείται στο ατσάλι, αυξήθηκε στα 35,1 εκατ. μετρικούς τόνους το τρίμηνο που έληξε στις 31 Δεκεμβρίου από 32,5 εκατ. τόνους, πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση της εταιρείας, που εδρεύει στο Λονδίνο. Η παραγωγή χαλκού στα ορυχεία, σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση. Η μείωση της παραγωγής επεξεργασμένου χαλκού, ήταν το αποτέλεσμα της παύσης λειτουργίας μονάδων της εταιρείας για λόγους συντήρησης.

«Η παγκόσμια ζήτηση σιδηρομεταλλεύματος παρέμεινε έντονη σε όλες τις αγορές το 2006», αναφέρεται στην ανακοίνωση της εταιρείας προς το Χρηματιστήριο της Αυστραλίας.

Η Rio και οι ανταγωνίστριές της, συμπεριλαμβανομένης της BHP Billiton Ltd. παράγουν στα όρια των ορυχείων τους για να καλύψουν την αυξανόμενη ζήτηση από την Κίνα, της οποίας η οικονομία εκτιμάται ότι αναπτύχθηκε με ρυθμό 10,5% πέρυσι. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Leigh Clifford, δαπανά 6 δισ. δολ. για την επέκταση των ορυχείων το 2006 και το 2007 και αγωνίστηκε να αυξήσει την παραγωγή, εν μέσω κυκλώνων και απεργιακών κινητοποιήσεων πέρυσι.

Οι μετοχές της Rio υποχώρησαν 1,24 δολ. Αυστραλίας η μία, ποσοστό 1,7%, φθάνοντας στα 71,26 δολ. Αυστραλίας η μία στις 3:23 μ.μ. (τοπική ώρα) στο Χρηματιστήριο του Σύδνεϋ. To σκέλος παραγωγής θερμικού άνθρακα της Rio, Coal & Allied Industries Ltd., ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη του μειώθηκαν περίπου 63% το δεύτερο εξάμηνο του έτους, καθώς η συμφόρηση στο λιμάνι οδήγησε σε υψηλότερο κόστος και σε καθυστέρηση των εξαγωγών.