Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 12:39

BOJ: Αντιμέτωπη με την αξιοπιστία της σε περίπτωση διατήρησης των επιτοκίων

ΕΛΕΓΧΟ στην αξιοπιστία της θα δεχθεί αύριο η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας μετά τη είδηση σε τοπικά μέσα, ότι τα μέλη του διοικητικού της συμβουλίου της, θα καθυστερήσουν να αυξήσουν τα βασικά επιτόκια δανεισμού, τονώνοντας τις ανησυχίες ότι υποκύπτουν σε κυβερνητικές πιέσεις.

Τα ομόλογα σημείωσαν τη μεγαλύτερη άνοδο μέσα σε τέσσερις μήνες και το γιέν υποχώρησε στα χαμηλότερα επίπεδα 13 μηνών, μετά την είδηση στο Kyodo News, την εφημερίδα Nikkei και το τηλεοπτικό κανάλι NHK, ότι η Κεντρική Τράπεζα πιθανόν να διατηρήσει τα επιτόκια στο 0,25%. Το κυβερνών κόμμα του Hidenao Nakagawa είπε στις 14 Ιανουαρίου ότι η κυβέρνηση πρέπει να ζητήσει από τους ανθρώπους που χαράσσουν τη νομισματική πολιτική, να καθυστερήσουν.

Οι επενδυτές σε ποσοστό 29% εκτιμούν ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας, θα αυξήσει το κόστος δανεισμού αυτήν την εβδομάδα, από το 80% που πίστευαν το ίδιο χθες, σύμφωνα με την Credit Suisse.

Συνολικά οι 35 από τους 52 οικονομικούς αναλυτές που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, πριν τα δημοσιεύματα για διατήρηση των επιτοκίων, εκτιμούσαν ότι ο διοικητής της Bank of Japan, Τοχισίκο Φουκούϊ, θα αυξήσει τα επιτόκια στο 0,50%.

Ανοδικά κινήθηκαν τα κρατικά ομόλογα πενταετούς διάρκειας μετά το δημοσίευμα στη Nikkei ότι η τράπεζα κλίνει προς καθυστέρηση της αύξησης των επιτοκίων και του Kyodo ότι μια τέτοια κίνηση είναι «πιθανή». Η απόδοση του 1,3% των ομολόγων που λήγουν τον Δεκέμβριο του 2011, υποχώρησε 7 μονάδες βάσης στο 1,21% στις 4:48 μ.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα). Το γιέν διαπραγματεύθηκε στα 120,77 έναντι του δολαρίου μετά από την υποχώρησή του νωρίτερα στα 120,88, τα χαμηλότερα επίπεδα από τις 12 Δεκεμβρίου του 2005.

Κανένα από τα μέσα που μετέδωσαν την είδηση δεν αναφέρθηκε στην πηγή πληροφόρησής του για την πιθανή απόφαση της Bank of Japan να διατηρήσει αμετάβλητα στο 0,25% τα επιτόκια.