Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 13:50

Υποχωρεί ο χρυσός στο Λονδίνο

ΑΠΩΛΕΙΕΣ σημειώνει ο χρυσός στο Λονδίνο, για τρίτη συνεχόμενη συνεδρίαση, καθώς εικάζεται ότι το δολάριο θα κινηθεί ανοδικά έναντι των μεγάλων νομισμάτων, ωθώντας μερίδα επενδυτών να αγοράσει το μέταλλο ως εναλλακτική επένδυση.

Το δολάριο, που σημείωσε ελαφρά διαφοροποίηση σήμερα, ενδέχεται να κινηθεί ανοδικά, καθώς εικάζεται ότι οι τιμές χονδρικής πώλησης στις ΗΠΑ αυξήθηκαν, και πως τα μέλη της Federal Reserve θα εκφράσουν τις ανησυχίες τους για τον πληθωρισμό, κάτι που σημαίνει ότι τα επιτόκια δεν θα μειωθούν τους ερχόμενους μήνες. Συνήθως ο χρυσός ακολουθεί την αντίθετη πορεία του δολαρίου. Πέρυσι το πολύτιμο μέταλλο σημείωσε άνοδο 23%, ενώ το δολάριο ανατιμήθηκε 11%, έναντι του ευρώ.

Ο χρυσός για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, υποχώρησε 0,3%, φθάνοντας στα 623 δολ. η ουγγιά στις 10:51 π.μ., ώρα Λονδίνου.

Νωρίτερα, σημείωνε άνοδο 70 σεντς, φθάνοντας στα 625,50 δολ. καθώς οι αγορές από τους χρυσοχόους κράτησαν το μέταλλο ενισχυμένο, σύμφωνα με τον αναλυτή πολύτιμων μετάλλων της TheBullionDesk.com, James Moore, μέσω του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ο χρυσός έχει υποχωρήσει φέτος 2%, μετά την άνοδό του για έξι συνεχόμενα χρόνια. Η ζήτηση από τους χρυσοχόους, που αποτελούν το 67% της χρήσης του μετάλλου, αυξήθηκε στους 2.712 τόνους το 2005, από 2.613 τόνους το 2004, σύμφωνα με την GFMS Ltd., που εδρεύει στο Λονδίνο. Η GMFS θα ανακοινώσει αύριο τα στοιχεία για το 2006.

Οι τιμές που κατέβαλαν στις ΗΠΑ οι παραγωγοί, εκτός των τροφίμων και της ενέργειας, αυξήθηκαν 2% τον Δεκέμβριο, σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη άνοδο από τον Σεπτέμβριο κατά 2,6%, σύμφωνα με εκτιμήσεις 13 οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News. To υπουργείο Εργασίας ανακοινώνει αυτά τα στοιχεία σήμερα στις 8:30 π.μ., στην Ουάσινγκτον (τοπική ώρα).

Μεταξύ των λοιπών πολύτιμων μετάλλων για άμεση παράδοση στο Λονδίνο, το ασήμι υποχώρησε 2 σεντς, στα 12,53 δολ., το παλλάδιο σημείωσε απώλειες 1 δολ., στα 332 δολ. και η πλατίνα παρέμεινε αμετάβλητη στα 1.138 δολ. η ουγγιά.