Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 17 Ιανουαρίου 2007 16:31

Εγκαίνια του πρώτου Τεχνολογικού Συνεργατικού Σχηματισμού στην Ελλάδα

Εγκαινιάστηκε σήμερα ο πρώτος στην Ελλάδα Τεχνολογικός Συνεργατικός Σχηματισμός (Cluster), στο Μαρούσι, από τον υπουργό Ανάπτυξης Δημήτρη Σιούφα, τον υφυπουργό Γιάννη Παπαθανασίου, το γενικό γραμματέα Έρευνας και Τεχνολογίας καθηγητή Γιάννη Τσουκαλά και τον ειδικό γραμματέα για την Ανταγωνιστικότητα Σπύρο Ευσταθόπουλο. Πρόκειται για το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής, που συγκεντρώνει, κάτω από την ίδια στέγη, 15 ραγδαία αναπτυσσόμενες ελληνικές και ξένες εταιρίες υψηλής τεχνολογίας με 200 εργαζόμενους.

Ο υπουργός Ανάπτυξης, απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων μετά τα εγκαίνια, ανέφερε ότι ο τεχνολογικός σχηματισμός, ο πρώτος που δημιουργείται στην Ελλάδα, μαζί με τους άλλους πέντε Πόλους Καινοτομίας που δημιουργούνται σε ολόκληρη τη χώρα, «θα βάλουν την Ελλάδα, την επιστημονική και την ερευνητική κοινότητα, σε μια πρωτοπορία».

Ο κ.Σιούφας εξέφρασε την ελπίδα ότι, πέραν του τομέα των ημιαγωγών, που είναι απαραίτητος για μια ευρεία σειρά καταναλωτικών και βιομηχανικών προϊόντων και τεχνολογιών, θα δούμε στην Ελλάδα τη δημιουργία συνεργατικών σχηματισμών και σε άλλους τομείς, όπως οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η βιοτεχνολογία και τα φαρμακευτικά προϊόντα.

Οι εταιρίες που έχουν ενταχθεί στο Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής, έχουν αναπτυχθεί είτε με ίδια κεφάλαια, είτε έχουν προσελκύσει επενδύσεις από την Ελλάδα και το εξωτερικό ή είναι θυγατρικές πολυεθνικών επιχειρήσεων. Από τις εταιρίες που συμμετέχουν στο πρώτο ελληνικό Κέντρο Καινοτομίας στη Μικροηλεκτρονική, οι 12 είναι αμιγώς ελληνικές (4Plus, Alma Technologies, Analogies, BlueDev, Diaplous, GDT, Globetech, Helic, inAccess Networks, Sciencis, Theon και Theta) και οι τρεις είναι θυγατρικές αμερικανικών πολυεθνικών εταιριών (Atmel, Bytemobile και Photronics). Οι δεκαπέντε επιχειρήσεις έχουν 80% εξαγωγικό προσανατολισμό της δραστηριότητάς τους.

Εντασσόμενο στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανταγωνιστικότητα» του υπουργείου Ανάπτυξης (Δράση 4.6.3 "Συνεργατικοί Σχηματισμοί"), από το οποίο ενισχύεται στα πρώτα του βήματα, το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής χρηματοδοτείται με 9,5 εκατ. ευρώ, για δύο έτη, εκ των οποίων το 1 εκατ. προέρχεται από εθνικούς πόρους του υπουργείου Ανάπτυξης, τα 5,6 εκατ. από το Ε.Π.ΑΝ. και τα 2,9 εκατ. από ιδιωτικά κεφάλαια επιχειρήσεων που συμμετέχουν σε αυτό.

Το Κέντρο Καινοτομίας Μικροηλεκτρονικής αναπτύχθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Πρωτοβουλίας Τεχνολογικών Συνεργατικών Σχηματισμών (HTCI) που ξεκίνησε τον Απρίλιο του 2005. Στόχος του είναι να ενθαρρύνει την ανάπτυξη νέων και υφιστάμενων επιχειρήσεων τεχνολογίας, να υποστηρίξει το έργο των Κέντρων Αριστείας και κατ’ επέκταση να βοηθήσει την ανάδειξη της Ελλάδας σε πόλο έλξης για τους ξένους επενδυτές.

Στην σημερινή εκδήλωση υπεγράφη επίσης μνημόνιο συνεργασίας μεταξύ του HTCI και του φημισμένου, στον τομέα της τεχνολογίας και καινοτομίας, Ιδρύματος Sophia Antipolis της Γαλλίας. Για το λόγο αυτό στην εκδήλωση παραβρέθηκε και ο πρόεδρος του γαλλικού Ιδρύματος «Σοφία - Αντίπολις» και ιδρυτής του ομώνυμου Επιστημονικού Πάρκου, Γερουσιαστής κ. Πιερ Λαφίτ.

Πηγή ΑΠΕ