Το πρώτο στην ελληνική γλώσσα εγχειρίδιο για την κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση και το τρίπτυχο του ESG, από τους Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και Μαριάννα Εσκαντάρ.
Το πρώτο στην ελληνική γλώσσα εγχειρίδιο για την κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση και το τρίπτυχο του ESG, από τους Κωνσταντίνο Ζοπουνίδη και Μαριάννα Εσκαντάρ.
Το εγχειρίδιο ασχολείται με τις βασικές έννοιες και λειτουργίες της κοινωνικά υπεύθυνης επένδυσης (ΚΥΕ). Αναφέρεται στις εισαγωγικές έννοιες της ΚΥΕ και του τρίπτυχου ESG, στην οικολογική μόχλευση, στη συσχέτιση δραστηριοτήτων ESG με οικονομικές-χρηματοοικονομικές επιδόσεις και, τέλος, στις νέες μορφές κινδύνων και στους λόγους για τους οποίος οι τράπεζες πρέπει να συνεκτιμούν τους πα-ράγοντες κινδύνου ESG στον τραπεζικό δανεισμό.
Η κοινωνικά υπεύθυνη επένδυση αφορά τις επενδύσεις σε επιχειρήσεις με βάση όχι μόνο χρηματοοικονομικά κριτήρια, αλλά και περιβαλλοντικά κριτήρια, κοινωνικά κριτήρια, και κριτήρια διακυβέρνησης (environmental, social, governance — ESG).
Επειδή η έννοια της ΚΥΕ είναι σχετικά νέα, αναφέρεται με πολλές παρεμφερείς ονομασίες: «ηθική», «βιώσιμη», «πράσινη». Ωστόσο, παρότι η ορολογία δεν είναι πάντα η ίδια, η έννοια και ο στόχος της ΚΥΕ είναι ουσιαστικά ίδιοι.
Το βιβλίο απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές όλων των ειδικοτήτων, αλλά και σε στελέχη επιχειρήσεων και χρημα-τοπιστωτικών οργανισμών.
*Ο Κωνσταντίνος Ζοπουνίδης είναι Καθηγητής και Αν. Κοσμήτορας της Σχολής Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης. Επίσης είναι Διευθυντής των Εργαστηρίων Συστημάτων Χρηματοοικονομικής Διοίκησης, Ανάλυσης Δεδομένων και Πρόβλεψης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Από το 2012 είναι Distinguished Research Professor στο Audencia Business School (Γαλλία).
*Η Μαριάννα Εσκαντάρ είναι Υποψήφια Δρ και μέλος του Εργαστηρίου Financial Engineering στη Σχολή Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης του Πολυτεχνείου Κρήτης. Εκεί διδάσκει ως Βοηθός Εργαστηρίων στο προπτυχιακό μάθημα Μικρομεσαίες Επιχειρήσεις και Καινοτομία, και Ασκήσεις Χρηματοοικονομικής Μηχανικής σε προπτυχιακό και μεταπτυχιακό επίπεδο.