Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 08:12

Ιαπωνία: Αμετάβλητα στο 0,25% τα επιτόκια

ΑΜΕΤΑΒΛΗΤΑ στο 0,25% διατήρησε η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας τα επιτόκια δανεισμού, αποφεύγοντας μια σύγκρουση με την κυβέρνηση, αξιωματούχοι της οποίας λένε ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και ο πληθωρισμός είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για να αντέξουν υψηλότερο κόστος δανεισμού.

Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Bank of Japan, τρία εκ των οποίων διαφώνησαν, διατήρησαν αμετάβλητα τα επιτόκια για έκτο μήνα, σύμφωνα με σημερινή της ανακοίνωση στο Τόκυο.

Η απόφαση αυτή ενδέχεται να περιορίσει την αντίδραση της κυβέρνησης ότι τα υψηλότερα επιτόκια πριν από την ανακοίνωση των οικονομικών στοιχείων του τετάρτου τριμήνου τον επόμενο μήνα, που η τράπεζα προβλέπει ότι θα δείξουν ανάκαμψη στις δαπάνες των νοικοκυριών. Ο διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας, Τοχισίκο Φουκούϊ, σχεδιάζει τη σταδιακή αύξηση των επιτοκίων για την αποφυγή επανάληψης της φούσκας σε μετοχές και ακίνητα που σημειώθηκε στα 1980 και είχε ως αποτέλεσμα στασιμότητα μιας δεκαετίας.

Η απόδοση των ομολόγων πενταετούς διάρκειας αναρριχήθηκε 3 μονάδες βάσης στο 1,24% στις 2:11 μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα.

Χθες τα ομόλογα σημείωσα τη μεγαλύτερη άνοδο σε χρονικό διάστημα περίπου τεσσάρων μηνών μετά την είδηση στο Kyodo News, την εφημερίδα Nikkei και το τηλεοπτικό κανάλι NHK, ότι η Κεντρική Τράπεζα της Ιαπωνίας θα διατηρήσει τα βασικά επιτόκια δανεισμού στο 0,25%.

Η οικονομία της Ιαπωνίας αναπτύχθηκε με τον χαμηλότερο ρυθμό σε χρονικό διάστημα περίπου δύο ετών το τρίτο τρίμηνο του 2006, καθώς οι δαπάνες των καταναλωτών μειώθηκαν 0,9%, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη υποχώρηση σε χρονικό διάστημα περίπου μιας δεκαετίας, σκιάζοντας τις εταιρικές επενδύσεις και τις εξαγωγές.

Η κυβέρνηση θα ανακοινώσει το ΑΕΠ του τετάρτου τριμήνου στα μέσα του Φεβρουαρίου, μία εβδομάδα πριν την επόμενη σύσκεψη της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας, στις 20 και τις 21 Φεβρουαρίου.