Οικονομία & Αγορές
Πέμπτη, 18 Ιανουαρίου 2007 12:15

Apple: Πρόβλεψη για χαμηλότερες πωλήσεις, μετά από κέρδη ρεκόρ

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΕ τους αναλυτές η Apple Inc., μετά την πραγματοποίηση πωλήσεων ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο και κερδών κατά τη διάρκεια των εορτών από τις συσκευές αναπαραγωγής μουσικής iPod και τα κομπιούτερ Macintosh.

Tο δεύτερο τρίμηνο, που οι πωλήσεις συνήθως μειώνονται μετά από τις εορτές, θα διαμορφωθούν έως 4,9 δισ. δολ., ανακοίνωσε χθες η Apple, χαμηλότερα των προβλέψεων των οικονομικών αναλυτών που ρωτήθηκαν από το Bloomberg News, που εκτιμούσαν κατά μέσον όρο, ότι αυτές θα διαμορφωθούν στα 5,23 δισ. δολ. H Apple προβλέπει ότι τα κέρδη της θα είναι 56 σεντς ανά μετοχή, έναντι των προβλέψεων για 60 σεντς ανά μετοχή.

Οι μετοχές της Apple, που εδρεύει στο Κουπερτίνο της Καλιφόρνια των ΗΠΑ, υποχώρησαν 1,4% κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Γερμανία, καθώς μερικοί επενδυτές επικέντρωσαν το ενδιαφέρον τους στην πρόβλεψη της εταιρείας, αντί στην αύξηση 50% των εξαγωγών iPod στα 22,1 εκατ. συσκευές. Ο ανώτατος εκτελεστικός της διευθυντής, Steve Jobs, ζωντάνεψε τις πωλήσεις με την παρουσίαση πιο μικρών και με λιγότερη χωρητικότητα τραγουδιών, iPod. Επίσης η Apple ανακοίνωσε «έντονη ζήτηση» για τους προσωπικούς ηλεκτρονικούς υπολογιστές Macintosh, που χρησιμοποιούν ταχύτερα τσιπ.

Το πρώτο τρίμηνο τα κέρδη της αναρριχήθηκαν 78%, φθάνοντας στο 1 δισ. δολ. ή 1,14 δολ. ανά μετοχή, υπερβαίνοντας τις προβλέψεις για κέρδη 78 σεντς ανά μετοχή. Οι πωλήσεις υπερέβησαν τα 7 δισ. δολ. για πρώτη φορά, σημειώνοντας αύξηση 24%, στα 7,12 δισ. δολ. τη χρονική περίοδο που έληξε στις 30 Δεκεμβρίου, σύμφωνα με την ανακοίνωση της Apple.

Οι μετοχές της Apple υποχώρησαν έως 1,35 δολ., φθάνοντας σε τιμή ίση με 93,60 δολ. η μία κατά τη διαπραγμάτευσή τους στη Γερμανία, έναντι κλεισίματος στα 94,94 δολ. η μία χθες στο Χρηματιστήριο της Ν. Υόρκης. Στις 10:20 π.μ., στη Φραγκφούρτη (τοπική ώρα) οι μετοχές της Apple διαπραγματεύθηκαν στα 93,72 δολ. η μία.