Τα μάτια στους επενδυτές που αγοράζουν μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος έχουν οι τουρκικές αρχές, μετά την ανακοίνωση για τα μέτρα που στοχεύουν στην αποδολαριοποίηση των καταθέσεων.
Τα μάτια στους επενδυτές που αγοράζουν μεγάλα ποσά ξένου νομίσματος έχουν οι τουρκικές αρχές, μετά την ανακοίνωση για τα μέτρα που στοχεύουν στην αποδολαριοποίηση των καταθέσεων.
Η κεντρική τράπεζα, όπως αναφέρουν πηγές του πρακτορείου Bloomberg, ζήτησε να ενημερώνεται για τυχόν μεγάλες αγορές σε δολάρια που μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά την αγορά.
Μάλιστα, παλεύοντας να συγκρατήσουν την υποχώρηση της λίρας οι αρχές στην Τουρκία ζήτησαν από τις τράπεζες να αποθαρρύνουν τους πελάτες τους να χρησιμοποιούν τη spot αγορά για συναλλαγές που σχετίζονται με αντιστάθμιση κινδύνου. Αυτό που ζητούν από τις τράπεζες είναι να συμβουλεύουν τους εταιρικούς τους πελάτες που επιθυμούν να αντισταθμίσουν τυχόν ζημίες σε λίρες, να χρησιμοποιήσουν τις αγορές μελλοντικής εκπλήρωσης (futures markets) ή την προθεσμιακή αγορά μη παραδοτέων (non-delivered forward market) της κεντρικής τράπεζας.
Η λίρα έχει αποδυναμωθεί πάνω από 20% έναντι του δολαρίου τις τελευταίες δύο εβδομάδες, επιβαρυνθείσα από την πολιτική επιθετικών μειώσεων επιτοκίων που οδήγησε τον πληθωρισμό στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο δεκαετιών. Το μεσημέρι το τουρκικό νόμισμα διαπραγματευόταν 0,2% χαμηλότερα, με την ισοτιμία να φτάνει στις 13,4363 λίρες ανά δολάριο.
Η πρωτική πορεία της λίρας ήρθε παρά τα έκτακτα μέτρα και τις παρεμβάσεις στην αγορά από την κεντρική τράπεζα. Ενώ οι παρεμβάσεις συνέβαλαν στην αναστροφή της διολίσθησης της λίρας τον Δεκέμβριο, διέβρωσαν τα καθαρά αποθέματα της τράπεζας, τα οποία μειώθηκαν σε μόλις 8,6 δισ. δολάρια τον περασμένο μήνα, από 26,4 δισ. δολάρια στα τέλη Νοεμβρίου. Η κυβέρνηση ανακοίνωσε έναν νέο τύπο καταθετικού λογαριασμού συνδεδεμένου με ξένο νόμισμα που έχει σχεδιαστεί για να περιορίσει την αχαλίνωτη ζήτηση για ευρώ και δολάρια από τους ντόπιους επενδυτές και θα απαιτήσει από τους εξαγωγείς να μετατρέψουν το ένα τέταρτο των εσόδων τους σε λίρες.
Επίσης, υπό την πίεση του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και με βάση της «ανορθόδοξη» προσέγγισή του, η κεντρική τράπεζα μείωσε το βασικό της επιτόκιο κατά 500 μονάδες βάσης πέρυσι. Ενώ οι περισσότεροι οικονομολόγοιυποστηρίζουν ότι η κεντρική τράπεζα πρέπει να αυξήσει τα επιτόκια για να αποκαταστήσει την εμπιστοσύνη στο τοπικό νόμισμα, ο πρόεδρος έχει δεσμευτεί ότι η Τουρκία δεν θα αυξήσει το κόστος δανεισμού, διακινδυνεύοντας ωστόσο μια ένα φαύλο κύκλο πληθωρισμού και υποτίμησης του νομίσματος.
Παρόλα αυτά, προτεραιότητα για την τουρκική κυβέρνηση αποτελεί η ανακοπή της αύξησης των τιμών, παραμερίζοντας όμως τις «ορθόδοξες πολιτικές» και χαράσσοντας τη δική της πορεία, όπως δήλωσε την Τετάρτη ο υπουργός Οικονομικών Νουρεντίν Νεμπάτι. «Έχουμε αφήσει στην άκρη τις ορθόδοξες πολιτικές, τώρα είναι ετερόδοξες πολιτικές», είπε ο Νεμπάτι σε μια ομιλία του σε επαγγελαμτική ομάδα, τονίζοντας ότι η Τουρκία δεν θα συμβιβαστεί με την δημοσιονομική πειθαρχία και θα εφαρμόσει αρμονικά τις νομισματικές και δημοσιονομικές πολιτικές.
«Θα κινηθούμε στο δικό μας μονοπάτι, όχι σε ένα μονοπάτι που χάραξαν άλλοι για εμάς», είπε, δεσμευόμενος να υιοθετήσει νέα μέσα για την υποστήριξη εταιρειών που εστιάζουν στην παραγωγή, τη μεταποίηση και τις εξαγωγές.
naftemporiki.gr