Ο αριθμός των Αμερικανών που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, καθώς οι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση από πλευράς των εργοδοτών για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες.
Ο αριθμός των Αμερικανών που εγκαταλείπουν τη δουλειά τους είναι ο υψηλότερος που έχει καταγραφεί, καθώς οι εργαζόμενοι εκμεταλλεύονται την ισχυρή ζήτηση από πλευράς των εργοδοτών για να αναζητήσουν καλύτερες ευκαιρίες.
Περισσότεροι από 4,5 εκατομμύρια άνθρωποι εγκατέλειψαν οικειοθελώς τις δουλειές τους τον Νοέμβριο, ανακοίνωσε το υπουργείο Εργασίας την Τρίτη. Αυτός ο αριθμός ήταν αυξημένος από 4,2 εκατομμύρια τον Οκτώβριο και ήταν ο μεγαλύτερος εδώ και 20 χρόνια.
Η αύξηση των παραιτήσεων τους τελευταίους μήνες - μαζί με τη συνεχιζόμενη δυσκολία που αναφέρουν οι εργοδότες στην κάλυψη των κενών θέσεων- υπογραμμίζει την περίεργη, αντιφατική στιγμή που αντιμετωπίζει η οικονομία των ΗΠΑ μετά από δύο χρόνια διαταραχών που προκαλούνται από την πανδημία.
Μεγάλο μέρος της συζήτησης σχετικά με την αύξηση των παραιτήσεων, που μερικές φορές αναφέρεται ως η Μεγάλη Παραίτηση, έχει επικεντρωθεί στους υπαλλήλους που επαναξιολογούν τις προτεραιότητές τους στην πανδημία. Ωστόσο, ο κύκλος εργασιών έχει συγκεντρωθεί στη φιλοξενία και σε άλλους τομείς με χαμηλούς μισθούς, όπου ο έντονος ανταγωνισμός για τους εργαζόμενους έχει δώσει στους εργαζόμενους τη δύναμη να αναζητήσουν καλύτερες αμοιβές.
«Αυτή η ιστορία της Μεγάλης παραίτησης αφορά πραγματικά περισσότερο τους χαμηλόμισθους εργαζόμενους που βρίσκουν νέες ευκαιρίες σε μια αγορά εργασίας που ανοίγει ξανά και τις εκμεταλλεύονται», δήλωσε ο Νικ Μπάνκερ, διευθυντής οικονομικής έρευνας στο Indeed Hiring Lab.
Για ορισμένους εργαζόμενους, η βιασύνη να ανοίξει ξανά η οικονομία δημιούργησε μια σπάνια ευκαιρία να απαιτήσουν καλύτερες συνθήκες αμοιβής και εργασίας. Αλλά για εκείνους που δεν μπορούν να αλλάξουν δουλειά τόσο εύκολα ή που βρίσκονται σε τομείς όπου η ζήτηση δεν είναι τόσο ισχυρή, τα κέρδη στους μισθούς ήταν πιο μέτρια και έχουν κατακλυστεί από τον ταχύτερο πληθωρισμό. Στοιχεία από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα της Ατλάντα δείχνουν ότι οι εργαζόμενοι που αλλάζουν θέσεις εργασίας λαμβάνουν σημαντικά πιο γρήγορες αυξήσεις στους μισθούς από τους ανθρώπους που μένουν στις δουλειές τους.
Οι ταχύτερες αυξήσεις των μισθών και ο ταχύτερος πληθωρισμός είναι και τα δύο τουλάχιστον εν μέρει αποτέλεσμα της αξιοσημείωτης ισχύος της οικονομικής ανάκαμψης. Μετά την κατάρρευση τις πρώτες εβδομάδες της πανδημίας, οι καταναλωτικές δαπάνες ανέκαμψαν γρήγορα και τελικά έφτασαν σε επίπεδα ρεκόρ, με τη βοήθεια εκατοντάδων δισεκατομμυρίων δολαρίων σε ομοσπονδιακή βοήθεια. Οι επιχειρήσεις, παρασυρόμενες από τις ξαφνικές ανατροπές, πάλεψαν να συμβαδίσουν με τη ζήτηση, οδηγώντας σε εμπόδια της εφοδιαστικής αλυσίδας, ελλείψεις εργατικού δυναμικού και αύξηση των τιμών.
Η ίδια η πεισματική φύση της πανδημίας συνέβαλε στα προβλήματα, ανατρέποντας τα πρότυπα δαπανών και κρατώντας τους εργαζόμενους στο περιθώριο.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι οι χειρότερες από τις αναταράξεις άρχισαν να υποχωρούν στα τέλη του περασμένου έτους. Ο αριθμός των θέσεων εργασίας που αναρτήθηκαν από εργοδότες μειώθηκε τον Νοέμβριο, αν και παρέμεινε υψηλός με βάση τα ιστορικά πρότυπα. Προηγούμενα στοιχεία έδειξαν ότι περισσότεροι άνθρωποι επέστρεψαν στο εργατικό δυναμικό τον Νοέμβριο και διάφορα μέτρα πίεσης στην εφοδιαστική αλυσίδα έχουν αρχίσει να μειώνονται.
Αλλά αυτό ήταν πριν από την έκρηξη κρουσμάτων κορωνοϊού που συνδέονται με την παραλλαγή Omicron, η οποία ανάγκασε τις αεροπορικές εταιρείες να ακυρώσουν πτήσεις, τις επιχειρήσεις να καθυστερήσουν τα σχέδια επιστροφής στο γραφείο και τις σχολικές περιοχές να επιστρέψουν προσωρινά στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση. Οι ειδικοί λένε ότι το τελευταίο κύμα Covid-19 είναι βέβαιο ότι θα παρατείνει την οικονομική αβεβαιότητα, αν και είναι πολύ νωρίς για να πούμε πώς θα επηρεάσει τον πληθωρισμό, τις δαπάνες ή την αγορά εργασίας.
Παρά τη ζήτηση για εργατικό δυναμικό και τις αυξήσεις των μισθών που προήλθαν από ορισμένους, οι Αμερικανοί είναι απαισιόδοξοι για την οικονομία. Μόνο το 21% των ενηλίκων δήλωσε, όπως αναφέρουν οι Times της Νέας Υόρκης σε δημοσκόπησή τους, ότι τα οικονομικά τους ήταν καλύτερα από ό,τι πριν από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα την Τρίτη — από 26% όταν τέθηκε η ερώτηση ένα χρόνο νωρίτερα, παρόλο που, από τα περισσότερα μέτρα, η οικονομία είχε βελτιωθεί σημαντικά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.
Η συνολική εμπιστοσύνη των καταναλωτών βρίσκεται στο χαμηλότερο επίπεδο πενταετίας. Οι Ρεπουμπλικάνοι ήταν ιδιαίτερα απαισιόδοξοι για την οικονομία από τότε που ο Πρόεδρος Μπάιντεν ανέλαβε την εξουσία πριν από ένα χρόνο, αλλά τους τελευταίους μήνες, οι Δημοκρατικοί, επίσης, έγιναν πιο θλιβεροί. Άλλες έρευνες έχουν βρει παρόμοια αποτελέσματα.
Ο πληθωρισμός φαίνεται να είναι ένας μεγάλος λόγος για τη σκοτεινή προοπτική των ανθρώπων. Οι περισσότεροι ερωτηθέντες στην έρευνα Momentive-New York Times είπαν ότι ο πληθωρισμός δεν είχε ακόμη σημαντική επίδραση στα οικονομικά τους. Ωστόσο, σχεδόν εννέα στους 10 δήλωσαν ότι ανησυχούν τουλάχιστον «κάπως» για τον πληθωρισμό και έξι στους 10 είπαν ότι ήταν «πολύ ανήσυχοι». Οι ανησυχίες για τον πληθωρισμό διέρχονται από γενεές, φυλετικές και ακόμη και κομματικές γραμμές: το 95% των Ρεπουμπλικανών, το 88% των ανεξάρτητων και το 82% των Δημοκρατικών δηλώνουν ότι ανησυχούν.
«Σχεδόν η μόνη ομάδα ανθρώπων που λένε ότι είναι καλύτερα τώρα από ό,τι πριν από ένα χρόνο είναι άνθρωποι που έλαβαν αύξηση μισθού που ταιριάζει ή ξεπερνά τον πληθωρισμό», δήλωσε η Laura Wronski, ερευνήτρια στο Momentive.
Τα κυβερνητικά στοιχεία δείχνουν επίσης ότι, συνολικά, οι τιμές αυξήθηκαν ταχύτερα από τις αμοιβές τους τελευταίους μήνες: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή αυξήθηκε 6,8% τον Νοέμβριο, υψηλό σχεδόν τεσσάρων δεκαετιών. Οι μέσες ωριαίες αποδοχές αυξήθηκαν 4,8 τοις εκατό τον Νοέμβριο και άλλα μέτρα δείχνουν επίσης ότι τα μισθολογικά κέρδη υστερούν σε αυξήσεις τιμών.
Ωστόσο, ορισμένοι εργαζόμενοι βλέπουν πολύ ταχύτερη αύξηση των μισθών. Οι ωριαίες αποδοχές για τους εργαζόμενους στον ελεύθερο χρόνο και τη φιλοξενία αυξήθηκαν κατά 12,3% τον Νοέμβριο, πολύ ταχύτερα από τον πληθωρισμό. Οι εργαζόμενοι σε άλλους τομείς υπηρεσιών με χαμηλούς μισθούς βλέπουν επίσης ισχυρά κέρδη.
naftemporiki.gr με πληροφορίες από New York Times