Οι Τράπεζες και μάλιστα η στατιστική προϊστορία τους είναι για την ώρα το εμπόδιο άρα και ο ρυθμιστής της τάσης και της δυνατότητας να ξεπεράσει η αγορά την αντίσταση των 900 μονάδων. Οι θεσμικοί από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσαν την πρόθεση να δοκιμάσουν τεχνικά όρια στον κλάδο που λειτουργεί υπέρ της παραμόρφωσης της εικόνας των μεταβολών των βασικών δεικτών, εδώ και επτά μήνες, με συσσώρευση από τον Απρίλιο του 2021.
Οι ασιατικές μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό με άνοδο την Τρίτη μετά τα υψηλά ρεκόρ της Wall Street την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, παρά τις ανησυχίες ότι η ευρέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron COVID-19 θα μπορούσε να βάλει φρένο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη.
Η Ευρώπη και οι ΗΠΑ φαίνονται επίσης έτοιμες να ανοίξουν ξανά ανοδικά, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης FTSE να κερδίζουν 0,98% και τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης E-mini για τον δείκτη S&P 500 0,24% υψηλότερα.
Στην Wall Street, την αγορά που επηρεάζει τις υπόλοιπες του πλανήτη, ο Dow Jones ενισχύθηκε +0,68% ή 246,76 μονάδες στις 36.585,06, ο S&P 500 σημείωσε άνοδο +0,64% στις 4,796,56 μονάδες και o Nasdaq κινήθηκε υψηλότερα 1,20% στις 15.832,80. Οι Dow Jones και S&P 500 σημείωσαν νέα ιστορικά υψηλά.
Τα δεδομένα από το μακροοικονομικό πεδίο όπως προέκυψαν από την μέτρηση των ΡΜΙ σε ευρωζώνη και ΗΠΑ αποκάλυψαν μια επιβράδυνση στη μεταποίηση κατά τον Δεκέμβριο.
Οι εγχώριοι αναλυτές επιλέγουν τους τίτλους που θεωρούν πως θα πρωταγωνιστήσουν στο 2022
Οι επενδυτές με χαμηλό τζίρο, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,84 από 893,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,62%. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 26,721 εκατ. ευρώ με αξία πακέτων 1,593 εκατ. ευρώ και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 902.500 ευρώ, την ΑΛΦΑ τα 544.500 και την ΑΡΑΙΓ τα 141.100 ευρώ.
Οι Τράπεζες και μάλιστα η στατιστική προϊστορία τους είναι για την ώρα το εμπόδιο άρα και ο ρυθμιστής της τάσης και της δυνατότητας να ξεπεράσει η αγορά την αντίσταση των 900 μονάδων. Οι θεσμικοί από τα πρώτα λεπτά εκδήλωσαν την πρόθεση να δοκιμάσουν τεχνικά όρια στον κλάδο που λειτουργεί υπέρ της παραμόρφωσης της εικόνας των μεταβολών των βασικών δεικτών, εδώ και επτά μήνες, με συσσώρευση από τον Απρίλιο του 2021.
Ο ΔΤΡ στις 5/5/21 κορύφωσε στις 624 μονάδες και από τότε δεν ξεπέρασε τις 600 μονάδες, παρά μόνο ελαφρά σε πέντε συνεδριάσεις ως το τέλος της χρονιάς, σε μια σύνοδο του Ιουνίου και σε τέσσερις του Νοεμβρίου. Αυτό είχε σαν αποτέλεσμα η αγορά, επί ένα οκτάμηνο να συσσωρεύει και στο τέλος, να διαψεύδει τους συγκρατημένα αισιόδοξους. Τεχνικά ο ΔΤΡ τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο αναγνώρισε ως επίπεδα στήριξης τη ζώνη μεταξύ των 581 και 583 μονάδων και εκτινάχθηκε κατόπιν ως τις 621 στις 22/11, ενώ σε κλείσιμο το ανώτερό του ήταν οι 609,37 στις 18/11.
Η κατρακύλα που προκάλεσε η επίσημη αναγνώριση από τον ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας) της απειλής από το στέλεχος Όμικρον, τον κατέβασε ως τις 544 – 545 μονάδες. Αλλά στην αντίδραση που εμφανίστηκε κατόπιν, τα επίπεδα πάνω από τη ζώνη ανάμεσα στις 581 και τις 583 μονάδες λειτούργησαν και παρέμειναν σκληρή οροφή για το έτος που τελείωσε την Παρασκευή, αλλά και για την πρώτη σύνοδο του 2022. Το ανώτερο του ΔΤΡ ήταν οι 581,64. Η διαπίστωση της ισχύος αυτού του ορίου για την τιμή του ΔΤΡ, έκανε τους επαγγελματίες να μειώσουν τις προσδοκίες για μια εύκολη προσπέραση αυτού του τεχνικού εμποδίου. Επιλέξανε λοιπόν την ανοδική συσσώρευση του ΓΔ, χαμηλότερα από τις 900 μονάδες.
Η πρώτη συνεδρίαση του 2022 χαρακτηρίστηκε από: α) χαμηλούς όγκους, β) αναγνώριση των επιπέδων στήριξης και αντίστασης από την στατιστική προϊστορία, γ) ίδιες επιδιώξεις από τους ισχυρούς θεσμικούς, δ) ίδια κριτήρια για την εκδήλωση αγοραστικού ενδιαφέροντος. Για αυτό και οι εγχώριοι αναλυτές αναγνώρισαν το αυτονόητο. Δηλαδή πως η αλλαγή του χρόνου δεν προκάλεσε και αλλαγές στη διάθεση για ρίσκο στις ελληνικές αξίες. Δεδομένου ότι και η απόδοση του 10ετούς ελληνικού ομολόγου αναφοράς από το 1,314% στις 31/12/21 χθες οδηγήθηκε στο 1,309% μια μεταβολή της τάξης του -0,4%. Ωστόσο ορισμένοι τοποθετούνται πολύ συγκεκριμένα αναφορικά με τις επενδυτικές τους προτιμήσεις.
Η Merit Sec. από το πρωινό σχόλιό της ανέφερε: “Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το Χ.Α. με έμφαση στην επιλογή των σωστών μετοχών (stock picking). Οι επενδυτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική, η διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, νέο lockdown και πιθανές πρόωρες εκλογές. Σε αυτό το πλαίσιο, οι επενδυτικές επιλογές μας για την νέα χρονιά, σε αυτά τα επίπεδα τιμών, είναι οι μετοχές των ΟΠΑΠ, Τέρνα Ενεργειακής, Μοτοδυναμικής και Byte. Η μακροπρόθεσμη τάση του ΓΔ παραμένει ανοδική, με τον εκθετικό ΚΜΟ 30 ημερών στις 871 μονάδες. Σημείο στήριξης οι 871 μονάδες (ΚΜΟ 200) και σημείο αντίστασης οι 900 μονάδες”.
Η Beta Sec. στο πεδίο των κορυφαίων επενδυτικών της επιλογών σημείωσε: “Νέα αρχή με προσδοκίες για επιστροφή σε κανονικότητα αυτή τη χρονιά, αλλά οι ανησυχίες παραμένουν. Η Ελλάδα εκτιμάται ότι θα έχει μία χρονιά γεμάτη για πολλούς τομείς δραστηριότητας (Κατασκευές, Πληροφορική, Τουρισμό) λόγω του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ το ενεργειακό κόστος, τα κρούσματα Covid και οι γεωπολιτικές ανησυχίες μειώνουν την αισιοδοξία των επενδυτών. Πάνω - κάτω αυτά έχουν καθορίσει την πορεία του Χ.Α. τις τελευταίες εβδομάδες και αυτή η τάση θα συνεχιστεί. Ωστόσο περιμένουμε επιλεκτικό ενδιαφέρον για τη νέα χρονιά. Οι κορυφαίες επιλογές είναι Μυτιληναίος, ΟΠΑΠ, Quest, Τέρνα Ενεργειακή, Εθνική, Autohellas, ΕΧΑΕ, Cenergy, Ιντρακάτ και Fourlis”.
Η Solidus Sec. αναφέρει: “Η νέα χρονιά έχει να συναντήσει μεγάλες προκλήσεις. Οι εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας, θα συνεχίσουν να επηρεάζουν την οικονομική, κοινωνική και πολιτική κατάσταση σε όλο τον Πλανήτη. Για την Ελλάδα, το 2022 είναι μια ευκαιρία για να δημιουργήσει συνθήκες σταθερής ανοδικής πορείας στην Οικονομία της, μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης. Το τμήμα ανάλυσης, λαμβάνοντας υπ’ όψιν του τις προκλήσεις της νέας χρονιάς, ξεχωρίζει για το 2022 τους μετοχικούς τίτλους των: ΟΠΑΠ, ΜΟΗ, ΕΥΔΑΠ, ΑΔΜΗΕ, ΟΛΘ, ΜΥΤΙΛ, ΤΕΝΕΡΓ, ΚΟΥΕΣ, ΠΛΑΙΣΙΟ, ΙΝΚΑΤ”.
Η επίδραση της δυναμικής της περασμένης μέρας
ΗΠΑ
Αν και για το 2021 ο Dow Jones κέρδισε 18,73%, ο S&P 500 26,79% και ο Nasdaq 21,39%, στην έναρξη του 2022 οι επενδυτές έδωσαν κέρδη στη Wall Street με τη μετοχή της Apple να κλέβει τις εντυπώσεις. Η κεφαλαιοποίησή της πέρασε για πρώτη φορά πάνω από τα τρία τρις δολάρια και είναι η πρώτη εισηγμένη στην ιστορία του αμερικανικού χρηματιστηρίου που φθάνει αυτά τα ύψη.
Από πλευράς δεικτών, Στον βιομηχανικό Dow Jones, την μεγαλύτερη άνοδο κατέγραψαν οι μετοχές Boeing (+3,4%) και Goldman Sachs (+3,3%) ενώ τη μεγαλύτερη πτώση σημείωσαν οι τίτλοι των Home Depot (-1,8%) και Nike (-1,4%).
Σημειώνεται ότι ο πληθωρισμός κα η νομισματική πολιτική εκτιμάται ότι θα διαμορφώσουν την τάση το 2022 καθώς οι επενδυτές αναμένουν από τη Fed να προχωρήσει σε αυξήσεις επιτοκίων για να συγκρατήσει τις πληθωριστικές πιέσεις στην αγορά. Στο μεταξύ, η μεταποιητική δραστηριότητα των ΗΠΑ κατέβασε ταχύτητα τον Δεκέμβριο καθώς η ζήτηση μειώθηκε, αλλά τα εργοστάσια ανέφεραν σημάδια χαλάρωσης των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν τη Δευτέρα.
Η τελική μέτρηση του δείκτη μεταποίησης PMI της IHS Markit στις ΗΠΑ έφτασε στις 57,7 μονάδες τον Δεκέμβριο, από 58,3 τον Νοέμβριο. Μια ένδειξη πάνω από 50 δείχνει επέκταση στον μεταποιητικό τομέα.
Στο εταιρικό μέτωπο, ρεκόρ σημείωσε στο δ’ τρίμηνο του 2012 η Tesla, παραδίδοντας 308.600 οχήματα σε όλο τον κόσμο και βάζοντας ορόσημο σε μια χρονιά κατά την οποία η εταιρεία μπήκε στο κλαμπ των εταιρειών με χρηματιστηριακή αξία 1 τρις δολαρίων.
ΕΥΡΩΠΗ
Με επιβράδυνση στον τομέα της μεταποίησης στην ευρωζώνη τον Δεκέμβριο, σύμφωνα με την έρευνα της IHS Markit, οι αγορές μετοχών στην Ευρώπη κινήθηκαν ανοδικά. Ο δείκτης υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) υποχώρησε στις 58 μονάδες, όσο ήταν και η αρχική εκτίμηση, από 58,4 το Νοέμβριο.
Τα κέρδη στην πρώτη σύνοδο για το νέο έτος στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια κατανεμήθηκαν ως εξής: O πανευρωπαϊκός δείκτης Europe Stoxx 600 ενισχύθηκε +0,45% στις 489.99 μονάδες, ο DAX 30 στη Φρανκφούρτη κινήθηκε υψηλότερα +0,86% στις 16.020,73 μονάδες και ο CAC 40 στο Παρίσι κατέγραψε κέρδη +0,9% στις 7.217,22 μονάδες. Κλειστό παρέμεινε το χρηματιστήριο του Λονδίνου λόγω αργίας. Στα χρηματιστήρια της περιφέρειας του ευρώ ο ιταλικός ΜΙΒ κέρδισε +1,40% και ο ισπανικός ΙΒΕΧ +0,54%.
Τα στοιχεία ΡΜΙ του Δεκεμβρίου έδειξαν περαιτέρω χαλάρωση της κρίσης στην εφοδιαστική αλυσίδα, καθώς οι μέσοι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν με τον πιο ήπιο ρυθμό από τον Φεβρουάριο. Η τιμή του πετρελαίου είχε άνοδο +0,8% στα 75,78 δολάρια ανά βαρέλι ενώ ο χρυσός υποχωρούσε -1,6%. Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημείωνε πτώση -0,7% έναντι του δολαρίου αγοράζοντας 1,1292 δολάρια.
ΧΑ
Στο 2022 δεν ξεχάστηκαν οι στόχοι με βάση τη στατιστική
Οι θεσμικοί στην Αθήνα σε συνεδρίαση περιορισμένους όγκους εκδήλωσαν, αμέσως μετά από το άνοιγμα, πρόθεση να παρακολουθήσουν τη δυναμική που έδωσαν οι επιλογές των επενδυτών για ήπια ανοδική διαπραγμάτευση στα διεθνή. Πολλά εκ των οποίων είχαν το 2021 σημαντικές επιδόσεις. Εδώ, η επιλεκτική και σταθερή ζήτηση που εκφράστηκε από τα θεσμικά μετοχικά χαρτοφυλάκια για περισσότερα blue chip, προκάλεσε από το άνοιγμα σταθερότητα στο θετικό πρόσημο μεταβολής των βασικών δεικτών, με το μονίμως χαμηλότερο πλήθος των πτωτικών έναντι των ανοδικών blue chip. Και το σημαντικότερο ήταν πως το ανώτερο μέρας ορίστηκε λίγο μετά το πρώτο ημίωρο των ελευθέρων συναλλαγών.
Με αποφασιστικές κινήσεις όρισαν από το άνοιγμα ως τις 11:05 το ανώτερο μέρας στις 900,66 μονάδες. Η κάθοδος που προκλήθηκε αμέσως μετά, ήταν μέτριας διάρκειας αλλά σταθερής κλίσης, χωρίς να πλησιάσει στο κατώτερο μέρας στις 895,19 μονάδες, από στις 10:30, αμέσως μετά το άνοιγμα στις 895,54. Από τις 11:06 ως τις 12:32 υπήρξε κάθοδος ως τις 897 μονάδες. Μετά από την ενδοσυνεδριακή αντίδραση οι συναλλασσόμενοι συναίνεσαν σε μια ισορροπία προσφοράς και ζήτησης. Ήτοι πλάγια κίνηση, ανάμεσα στις 897,7 μονάδες και τις 900 χονδρικά, ενώ το προηγούμενο κλείσιμο ήταν στις 893,34. Τελικά από τις μετοχές της υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισαν με κέρδη (18) και λιγότερα (6) εμφάνισαν απώλειες άρα αμετάβλητη ήταν 1 η ΒΙΟ. Βρέθηκαν στο τέλος κάτω από επίμονες πιέσεις οι ΣΑΡ -1,57%, ΤΕΝΕΡΓ -1,33%, ΕΤΕ -1,09%, ΔΕΗ -1,06%, και ΕΥΔΑΠ -0,77%, ενώ η ΕΕΕ έχασε -0,40%. Στα πλέον ανοδικά ανάμεσα στα 18 κερδισμένα ήταν ΕΛΛΑΚΤΩΡ +3,08%,ΑΡΑΙΓ +2,39%, ΑΔΜΗΕ +2,28%, ΟΤΕ +1,69%, ΟΠΑΠ +1,68%, ΕΥΡΩΒ +1,53% και ΜΠΕΛ +1,51% και τα υπόλοιπα με κέρδη ενισχύθηκαν από 0,2% ως +1,40%.
Στην Αθήνα, οι επενδυτές αποφάσισαν να διαμορφώσουν δυναμική ανοδικής συσσώρευσης με νευρικότητα και μέτριες, ως επί το πλείστον, μεταβολές. Η εμφάνιση χαμηλών ρυθμών συναλλαγών από την πρώτη ώρα ελήφθη ουδέτερα υπόψη από τους συναλλασσόμενους στην Αθήνα. Έτσι η αγορά ξεκίνησε από το +0,25% και τις 895,54 μονάδες. Το κατώτερο ήρθε αμέσως μετά στο πρώτο λεπτό (10:30) και ήταν οριακά πάνω από τις 895 μονάδες ενώ το ανώτερο εμφανίστηκε στις 11:05. Τότε ο ΓΔ χτύπησε στις 900,66 μονάδες με μεταβολή +0,82%. Στην τελευταία μισή ώρα ο ΓΔ ξεκίνησε από τις 900,03, για να οδηγηθεί στις 898,84 μονάδες (+0,62%) στις 17:00. Με σταθερότητα στη σχέση προσφοράς και ζήτησης στις δημοπρασίες κατέληξε σε κλείσιμο με μεταβολή +0,62% και τις 898,84 μονάδες, σε συμφωνία με τις ανοδικές μεταβολές στα μεγάλα χρηματιστήρια του ευρώ.
Συγκριτικά αριθμητικά δεδομένα
Οι επενδυτές με χαμηλό για την εποχή και για τη βδομάδα τζίρο, και χαμηλής σχετικά αξίας πακέτα, οδήγησαν την τιμή του Γενικού Δείκτη Τιμών στις 898,84 από 893,34 μονάδες την προηγούμενη, με μεταβολή +0,62% ή 5,50 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της προηγούμενης συνόδου. Ο συνολικός τζίρος περιορίστηκε στα 26,721 από 27,759 εκατ. ευρώ την προηγούμενη συνεδρίαση επιμένοντας στην “παράδοση” της διατήρησης του κάτω από τα επίπεδα των 50 εκατ. Η αξία των πακέτων ήταν 1,593 από 360.262 εκατ. ευρώ, και την ΕΥΡΩΒ αφορούσαν 902.500 ευρώ, την ΑΛΦΑ τα 544.500 και την ΑΡΑΙΓ τα 141.100 ευρώ.
Τη διακύμανση (5,47 μονάδες) όρισαν το κατώτερο, που εμφανίστηκε στις 10:30 και ήταν οι 895,19 (+0,21%) μονάδες, ενώ το ανώτερο σημειώθηκε στις 11:05 και ήταν οι 900,66 (+0,82%) μονάδες. Από τις μετοχές που διακινήθηκαν 75 από 67 την προηγούμενη σημείωσαν άνοδο και 31 από 31 απώλειες, ενώ σταθερές στο κλείσιμο βρέθηκαν 18 από 18. Η συνολική κεφαλαιοποίηση κατέληξε στα 66,560 από 66,078 δις ευρώ την Παρασκευή 31/12/22.
Οι συναλλαγές προκάλεσαν κατά 1,03 εκατ. ευρώ χαμηλότερο έναντι της προηγούμενης ημερήσιο τζίρο. Η αγορά τελικά εμφάνισε μεταβολή +0,62% με τον EUROSTOXX 600 στο +0,38%, όταν τελείωσε η σύνοδος στην Ελλάδα.
Ο ΔΤΡ έκλεισε την προηγούμενη συνεδρίαση στις 574,93 μονάδες με άνοδο +0,29%. Σήμερα, ο κλαδικός δείκτης των Τραπεζών κινούμενος μεταξύ 575,67 μονάδων (+0,13%) ως κατώτερο με τιμή ανοίγματος τις 578,23 (+0,57%), και ανώτερο τις 581,64 (+1,17 %) έκλεισε στις 576,84 με κέρδη +0,33%. Ο τζίρος του τραπεζικού κλάδου ανήλθε στα 8,638 εκατ. ευρώ και διαμορφώθηκε ως εξής η ΑΛΦΑ (0,00%) απασχόλησε 3,510 εκατ. ευρώ, η ΕΤΕ (-1,09%) 1,742 εκατ., η ΠΕΙΡ (+0,78%) απασχόλησε 0,776 εκατ. ευρώ και η ΕΥΡΩΒ (+1,53%) απασχόλησε 1,162 εκατ. ευρώ χωρίς να υπολογιστούν τα τυχόντα πακέτα.
Ο FTSE25 έκλεισε με κέρδη +0,56% στις 2160,88 από 2148,86 μονάδες την προηγούμενη, ήτοι 12,02 μονάδες ψηλότερα από το κλείσιμο της Παρασκευής ενώ ο FTSEΜ ενισχύθηκε κατά +0,91%.
Τεχνική ανάλυση παράγωγα
Στο ξεκίνημα του 2022 οι traders ξεθάρρεψαν με μετριοπάθεια
Στην πρώτη συνεδρίαση του έτους, οι επενδυτές κίνησαν τον FTSE25 μόνιμα σε θετικό πεδίο. Το άνοιγμα αντιστοιχούσε σε ανοδικό χάσμα 7,30 μονάδων. Τον έκλεισαν τελικά 12,02 μονάδες ψηλότερα. Το ανώτερο ημέρας οι 2167,58 μονάδες, ήρθε στις 11:55. Το κατώτερο σημειώθηκε στις 10:30 και ήταν οι 2154,93 μονάδες. Το κλείσιμο στις 2160,88 από 2148,86 μονάδες αντιστοιχεί σε μεταβολή +0,56% για τον 25άρη. Ο τζίρος στα παράγωγα ανήλθε σε 3,321 εκατ. ευρώ τη Δευτέρα 3/1/22.
Στα futures του 25άρη της σειράς Ιανουαρίου ο όγκος διαμορφώθηκε στα 165 ΣΜΕ με ανώτερο στις 2162,75 μονάδες και κατώτερο μέρας στις 2150,25 με τελευταίες πράξεις στις 2153,25 και η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2157,00 από 2143,75 μονάδες. Οι ανοικτές θέσεις διαμορφώθηκαν στα 2431από 2418 ΣΜΕ. Άλλαξαν χέρια 21 συμβόλαια στα ΣΜΕ λήξης Φεβρουαρίου με ανώτερο τις 2161,75 μονάδες, κατώτερο στις 2152,00 και τελευταίες πράξεις στις 2152,00 από 2143,50 ενώ η τιμή κλεισίματος ορίστηκε στις 2158,25 από 2143,25 μονάδες και ανήλθαν σε 143 από 141 τα ανοικτά ΣΜΕ.
Στα δικαιώματα προαίρεσης του ίδιου δείκτη εμφανίστηκε μετά από μέρες ενδιαφέρον. Στα calls λήξης Ιανουαρίου ο όγκος ανήλθε σε 50 συμβόλαια για τιμή εξάσκησης τις 2150 και τις 2200 μονάδες. Επίσης άλλαξαν χέρια 20 συμβόλαια της σειράς Φεβρουαρίου για τιμή εξάσκησης τις 2100. Στα δικαιώματα πώλησης λήξης Ιανουαρίου άλλαξαν χέρια 51 συμβόλαια με τιμή εξάσκησης τις 2000 μονάδες. Για την επομένη σειρά των δικαιωμάτων πώλησης λήξης Φεβρουαρίου υπήρξε διακίνηση 20 συμβολαίων με τιμή εξάσκησης τις 2100 μονάδες.
Στα ΣΜΕ του δείκτη των τραπεζών τρέχουσας σειράς, λήξης Μαρτίου δεν άλλαξαν χέρια συμβόλαια, η τιμή κλεισίματος οδηγήθηκε στις 578,00 από 578,00 μονάδες και τα ανοικτά ΣΜΕ παρέμειναν 9.
Στα ΣΜΕ επί μετοχών οι συναλλαγές ενισχύθηκαν από τα επίπεδα της προηγούμενης για τη σειρά Μαρτίου. Ξεχώρισαν τα ΣΜΕ:
Της ΑΛΦΑ με όγκο 1619 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 93.354 από 93.472 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος στα 1,09 ευρώ.
Της ΕΤΕ που άλλαξαν χέρια 1526 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 26.980 από 25.941 ανοικτά ΣΜΕ και τιμή κλεισίματος 2,92 ευρώ.
Της ΕΥΡΩΒ με 230 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 24.750 από 24.648 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 0,905 ευρώ.
Της ΠΕΙΡ είχαν όγκο 644 ΣΜΕ λήξης Μαρτίου με 35.473 από 34.829 ανοικτά ΣΜΕ με τιμή κλεισίματος 1,31 ευρώ.
Τα καλύτερα σε όγκο εκτός των τραπεζικών blue chip ήταν τα 456 ΣΜΕ της ΕΛΛΑΚΤΩΡ λήξης Μαρτίου, τα 330 ΣΜΕ της ΙΝΤΚΑ και τα 172 ΣΜΕ της ΦΡΛΚ λήξης Μαρτίου.
Το συναλλακτικό ενδιαφέρον στο stock repo ήταν περιορισμένο στα 20.000 συμβόλαια για ΕΥΡΩΒ και στα 2.280 για ΓΕΚΤΕΡΝΑ.
Ο Ηλίας Ζαχαράκης πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Fast Finance ΑΕΠΕΥ σχολίασε αναλυτικά δικαιολογώντας την μετριοπαθή αισιοδοξία των traders στα παράγωγα χθες:
“Το 2021 έφυγε αφήνοντας πίσω του μικρές αποδόσεις για ΓΔ, FTSE25 και ΔΤΡ, αλλά και τριψήφιες αποδόσεις σε τίτλους της Πληροφορικής, που ήταν και η έκπληξη της χρονιάς που τελείωσε. Από την άλλη, το 2021 ήταν μία χρονιά που αρχίσαμε να βλέπουμε νέες επενδύσεις στην πραγματική Οικονομία και σε πολλούς κλάδους της.
Έτσι, ξεκίνησε το μεγάλο έργο του Ελληνικού, η οικοδομή άρχισε να παίρνει μπρος, Ξένοι να έρχονται να επενδύουν στον Τουρισμό, τα logistics να “παίρνουν φωτιά” και πολλές Ξένες Τεχνολογικές Εταιρείες να ανακοινώνουν νέες επενδύσεις στην Χώρα.
Τα δημόσια έργα τρέχουν με μεγάλους ρυθμούς, ενώ ο Τραπεζικός κλάδος κατάφερε να καλύψει, με νέες Α.Μ.Κ. τα κεφάλαιά του, αλλά και να μειώσει σημαντικά τα “κόκκινα” δάνειά του.
Από την άλλη η ΔΕΗ, μετά και την Α.Μ.Κ., παίρνει την σκυτάλη με νέες επενδύσεις στις ΑΠΕ, ενώ οι εξαγορές που είδαμε στο έτος που πέρασε, μπορεί και να είναι περισσότερες από αυτές που έγιναν την τελευταία 10ετια.
Χρηματιστηριακά δεν είδαμε μία αντίστοιχη αισιοδοξία στο σύνολο της Αγοράς μιας και ο ΓΔ συσσωρεύει για 43 ολόκληρες εβδομάδες ανάμεσα στις 830 και 930 μονάδες. Το μόνο σίγουρο είναι ότι μετά από συσσωρεύσεις έρχεται μεγάλη κίνηση. Μην ξεχνάμε πως το 2021 κατάφερε να αντλήσει κοντά στα 8 δισ. ευρώ σε Α.Μ.Κ. και νέα ομολογιακά δάνεια, που από την μία “στέγνωσαν” την Αγορά, ενώ από την άλλη πέρασαν τα κεφάλαια μέσα στο Χ.Α., αυξάνοντας τους ενασχολούμενους και τις κεφαλαιοποιήσεις.
Η πανδημία κατάφερε να συγκρατήσει τις Αγορές και το 2021 μιας και ο φόβος, μετά την πτώση του 2020, είναι ακόμα νωπός. Όλα δείχνουν ότι το 2022 θα στρέψει τα μάτια του από τα εμβόλια, στα φάρμακα κατά της πανδημίας. Το τι θα γίνει με τα επιτόκια εξαρτάται από την πορεία του πληθωρισμού.
Σε ότι αφορά το νέο έτος, θα πρέπει να συνεχιστεί το stock picking, μιας και χωρίς αυτό δύσκολα κάποιος μπορεί να κερδίσει την Αγορά. Ήδη η Ελληνική Αγορά έχει ξεχωρίσει κλάδους και επιμέρους τίτλους και το πιο πιθανό είναι να συνεχίσουν να είναι οι πρωταγωνιστές και για την νέα χρονιά.
Αν κάποιος κλάδος που δύσκολα αποτιμάται, είναι να κάνει την διαφορά, είναι αυτός των Τραπεζών, μιας και μετά από πολλά χρόνια, έχει τελείως διαφορετική οικονομική εικόνα.
Εν κατακλείδι το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2022 θα έχουμε μεγαλύτερες χρηματιστηριακές συγκινήσεις, από την χρονιά που πέρασε.
Μένει να δούμε αν το Χρηματιστήριο μπορεί να ακολουθήσει την πραγματική Οικονομία, που όλα δείχνουν ότι θα τρέξει με σημαντικά υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης και το 2022. Η λογική λέει ότι η πορεία θα είναι ανοδική.
Άλλωστε από το “kalo kou-ragio” του Όλι Ρεν μέχρι σήμερα τα έχουμε δει όλα, χάνοντας από μόνοι μας πολλά χρόνια ανάπτυξης που θα μπορούσαν να έχουν ξεκινήσει πολύ νωρίτερα. Πάντως αν κάποιος δεν μπει στο χορό έγκαιρα, δύσκολα θα μάθει να χορεύει σε λάθος timing.
Σχόλια εγχώριων αναλυτών
Η Optima Bank σημειώνει: “Κοιτάζοντας το 2022, περιμένουμε πως η διάθεση για μη ανάληψη κινδύνου θα διατηρηθεί τους πρώτους μήνες του έτους, οδηγούμενη από την εξέλιξη της πανδημίας, την επίδραση της αύξησης των τιμών Ενέργειας στην κερδοφορία των Εταιρειών και της επίδρασης των πληθωριστικών πιέσεων στην κατανάλωση. Ωστόσο, η Ελληνική Οικονομία αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 6%, οδηγούμενη από τις επενδύσεις σε πολλούς τομείς (Κατασκευές, Ενέργεια, Real Estate) και από την υλοποίηση έργων που χρηματοδοτούνται από το Ταμείο Ανάκαμψης, ενώ οι Ελληνικές μετοχές θα παραμείνουν ελκυστικά αποτιμημένες, σε σύγκριση με Ομοειδείς του εξωτερικού, αλλά και έναντι των ιστορικών αποτιμήσεων, κάνοντάς μας αισιόδοξους για το 2022”.
Από την Leon Depolas Sec. αναφέρθηκαν πιο γενικά για το 2022: “H χρονιά ξεκινά με προσδοκίες για λιγότερα εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη από την πανδημία, αν και βραχυπρόθεσμα έχουμε να αντιμετωπίσουμε την ταχύτατη μετάδοση της ‘Omicron’. Συνολικά, η μεταβλητότητα των μετοχών αναμένεται να αυξηθεί, ενώ οι αποδόσεις αναμένονται χαμηλότερες από το προηγούμενο έτος. Επομένως, θα απαιτηθεί περισσότερο ενεργή διαχείριση στα μετοχικά χαρτοφυλάκια. Για τον ΓΔΧΑ, επιμένουμε ότι το σημαντικότερο είναι κάθε πυθμένας να είναι υψηλότερα από τον προηγούμενο, καθώς πλησιάζουμε την επενδυτική βαθμίδα, η οποία εκτιμούμε ότι θα αποτελέσει ΄game changer΄ για το Χ.Α., με τον βραχυπρόθεσμο στόχο να τοποθετείται στην περιοχή των 930 - 940 μονάδων”.
Η Merit Sec. ανέφερε: “Εκτιμούμε ότι το 2022 θα είναι δύσκολη χρονιά για το Χ.Α. με έμφαση στην επιλογή των σωστών μετοχών (stock picking). Οι επενδυτικοί κίνδυνοι που αντιμετωπίζει είναι η κατακόρυφη αύξηση του πληθωρισμού, η αύξηση των επιτοκίων στην Αμερική, η διόρθωση στις Διεθνείς Αγορές, η δημοσιονομική προσαρμογή που πρέπει να κάνει η Ελληνική Κυβέρνηση, νέο lockdown και πιθανές πρόωρες εκλογές.
Σήμερα
Οι ασιατικές μετοχές ήταν σε μεγάλο βαθμό με άνοδο την Τρίτη μετά τα υψηλά ρεκόρ της Wall Street την πρώτη ημέρα διαπραγμάτευσης του 2022, παρά τις ανησυχίες ότι η ευρέως διαδεδομένη παραλλαγή Omicron COVID-19 θα μπορούσε να βάλει φρένο στην παγκόσμια οικονομική ανάκαμψη. Ωστόσο, το 2021 ήταν δύσκολο για μεγάλο μέρος της περιοχής και ο ευρύτερος δείκτης μετοχών Ασίας-Ειρηνικού της MSCI εκτός Ιαπωνίας σήμερα κερδίζει στις 8:45 δική μας ώρα +0,41% ευρισκόμενος στις 632,12 μονάδες
Ο δείκτης Hang Seng του Χονγκ Κονγκ, ωστόσο, σημείωσε πτώση -0,12% (πολύ μικρότερη αυτή που είχε στο πρώτο μέρος της συνεδρίασης) μετά την ανακοίνωση επίσημων κανόνων που θα ενισχύσουν την εποπτεία του τρόπου με τον οποίο οι εταιρείες πλατφόρμων του σχεδιάζουν να εισαχθούν στο εξωτερικό ή να χρησιμοποιήσουν αλγόριθμους. Η ρυθμιστική αρχή του κυβερνοχώρου της Κίνας δήλωσε ότι θα εφαρμόσει νέους κανόνες από τις 15 Φεβρουαρίου που απαιτούν από εταιρείες πλατφόρμων με δεδομένα για περισσότερους από 1 εκατομμύριο χρήστες να υποβληθούν σε έλεγχο ασφαλείας πριν εισαγάγουν τις μετοχές τους στο εξωτερικό.
Ο S&P/ASX 200 της Αυστραλίας έκλεισε 1,95% υψηλότερα με τις μετοχές του σε μέταλλα και εξόρυξη να κορυφώνονται σε υψηλό βάθους 4 μήνες. Ο Ιαπωνικός Nikkei 225 διεύρυνε επίσης τα πρωινά κέρδη φτάνοντας στις 8:50 σε άνοδο 1,77%.