Οικονομία & Αγορές
Παρασκευή, 19 Ιανουαρίου 2007 12:35

Corus: Στα υψηλότερα επίπεδα επτά ετών οι μετοχές

ΑΥΞΗΣΗ, στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα επτά ετών, μετά το δημοσίευμα στην εφημερίδα Economic Times της Ινδίας, ότι η Τata Steel Ltd. ενδέχεται να αυξήσει την προσφορά για την εξαγορά της, σημείωσαν οι μετοχές της Corus Group Plc, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής ατσαλιού της Βρετανίας.

Οι μετοχές της σημείωσαν άνοδο 4 πένες, ποσοστό 0,7%, φθάνοντας στις 541,5 πένες στις 9:09 π.μ. στο Λονδίνο (τοπική ώρα), μετά από άνοδο 2,4% που σημείωναν νωρίτερα, φθάνοντας στις 550,5 πένες η μία, στα υψηλότερα επίπεδα από τον Μάρτιο του 2000. Οι μετοχές της Corus που εδρεύει στο Λονδίνο, αυξήθηκαν 73%, το τελευταίο δωδεκάμηνο, έναντι ανόδου 87% των 10 μετοχών των εταιρειών, που απαρτίζουν τον Bloomberg Europe Steel Index.

Το διοικητικό συμβούλιο της Tata, θα συσκεφθεί πριν από τις 30 Ιανουαρίου, εξουσιοδοτώντας τον πρόεδρο Ratan Tata να αυξήσει την προσφορά εξαγοράς έως 600 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με τους Economic Times, επικαλούμενοι ανθρώπους που προτίμησαν να διατηρήσουν την ανωνυμία τους. Μια νέα προσφορά, θα περιορίσει την προσφορά της βραζιλιάνικης Cia. Siderurgica Nacional SA, στις 515 πένες ανά μετοχή, σύμφωνα με το δημοσίευμα στην εφημερίδα.

Η Corus αποτελεί έπαθλο για την Tata και την CSN, καθώς οι εταιρείες ατσαλιού από τις αναδυόμενες αγορές, επιδιώκουν την είσοδό τους σε πιο ώριμες, αυξάνοντας τη διαπραγματευτική τους ικανότητα με τους προμηθευτές και τους πελάτες. Οι μετοχές της Tata είχαν την τρίτη χειρότερη επίδοση τους τρεις τελευταίους μήνες, μεταξύ των μετοχών που απαρτίζουν τον δείκτη Sensitive, σημάδι ότι η εταιρεία ενδέχεται να προσφέρει πολλά για την Corus.

H βραζιλιάνικη CSN αύξησε στις 11 Δεκεμβρίου την προσφορά της για την Corus στις 515 πένες ανά μετοχή, αναγκάζοντας την αρμόδια αρχή εξαγορών της Βρετανίας να πει ότι η Corus ενδέχεται να μπει σε δημοπρασία εάν οι προσφορές είναι σε εκκρεμότητα έως τις 30 Ιανουαρίου.