Επί κυβερνήσεως ΝΔ το αγροτικό εισόδημα έχει μειωθεί και η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία έχει επιδοθεί σε λογιστικές αλχημείες προκειμένου να αποδειχθεί το αντίθετο, υποστήριξαν οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ κατά τη συζήτητη επερώτησης της αξιωματικής αντιπολίτευσης για την κατάσταση στην γεωργία, με αφορμή το πρώτο έτος εφαρμογής της νέας ΚΑΠ.
Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ Γιώργος Φλωρίδης, αμφισβήτησε τις ανακοινώσεις της ΕΣΥΕ και έκανε λόγο για σημαντική μείωση του αγροτικού εισοδήματος, εξαιτίας κυρίως των χαμηλών τιμών πώλησης των προϊόντων των παραγωγών.
Απαντώντας ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός τόνισε πως οι εκτιμήσεις έγιναν με αντικειμενικό τρόπο και ότι πληρώθηκαν σωστά οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ. «Αμφισβητεί κανείς ότι οι τιμές του ελαιολάδου αυξήθηκαν περίπου 30% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια και ότι είχαμε τις μεγαλύτερες τιμές της τελευταίας δεκαετίας; Ότι είχαμε πέρυσι τις μεγαλύτερες εισροές από την Ε.Ε. για το βαμβάκι; Ότι τα σιτηρά αυξήθηκαν πέρυσι 35% σε σχέση με τα προηγούμενα χρόνια;», ρώτησε ο υφυπουργός και πρόσθεσε: «Αμφισβητεί κανείς πως είχαμε την υψηλότερη τιμή στο ρύζι της τελευταίας δεκαετίας; Μήπως αμφισβητεί κανείς ότι πέρυσι και τα προηγούμενα χρόνια έγιναν εκτιμήσεις με αντικειμενικό τρόπο και ότι πληρώθηκαν σωστά οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ;».
Ο κ. Φλωρίδης κατηγόρησε την κυβέρνηση για αδυναμία διαχείρισης πόρων που εξασφάλισε το ΠΑΣΟΚ από την Ε.Ε. και για αδυναμία σχεδιασμού.
Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για τους αγρότες από το 2004 έως το 2006, ήταν 3 δισ. ευρώ, ενώ την προηγούμενη περίοδο 2001-3, ήταν 2,5 δισ. ευρώ, παρατήρησε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, επισημαίνοντας ότι το σύνολο της διαφοράς στην καταβολή των επιδοτήσεων μέχρι το Δεκέμβριο μεταξύ του 2003 και του 2005, υπερβαίνει τα 300 εκ. ευρώ με αυξητική τάση για το 2006.
Από πλευράς ΚΚΕ ο Σταύρος Σκοπελίτης παρατήρησε πως «την περίοδο 2000-2006, καταστράφηκαν 186.000 μικρομεσαία αγροτικά νοικοκυριά, τα οποία προστέθηκαν στις 220.000 που είχαν την ίδια τύχη την περασμένη δεκαετία». «Έτσι, με το αποτέλεσμα αυτό, το ποσοστό του αγροτικού πληθυσμού κατρακύλησε περίπου στο 11% σε σχέση με τον ενεργό οικονομικά πληθυσμό της χώρας μας και στο 4,5% σε σχέση με το συνολικό πληθυσμό της», παρατήρησε.