Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 07:01

Ασιατικά Χρηματιστήρια

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα τριών εβδομάδων αναρριχήθηκαν οι ασιατικές μετοχές, με τις μετοχές της BHP Billiton και της Nippon Mining Holdings Inc. να σημειώνουν τα μεγαλύτερα κέρδη, καθώς οι τιμές των μετάλλων και του αργού πετρελαίου ανέκαμψαν.

Οι μετοχές της Westfield Group, της μεγαλύτερης εταιρείας με εμπορικά κέντρα στον κόσμο και της Canon Inc. κινήθηκαν ανοδικά μετά την αύξηση του δείκτη εμπιστοσύνης καταναλωτών στις ΗΠΑ, στα υψηλότερα επίπεδα από το 2004, τονώνοντας τις εικασίες ότι οι πωλήσεις στη μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Ασίας θα διατηρηθούν.

Ο Morgan Stanley Capital International Asia-Pacific Index σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 141,19 μονάδες στις 11:55 π.μ. στο Τόκυο (τοπική ώρα), οδεύοντας να κλείσει στα υψηλότερα επίπεδα από τις 2 Ιανουαρίου. Και οι 10 κλάδοι που αποτελούν τον περιφερειακό δείκτη κινήθηκαν ανοδικά.

Στην Ιαπωνία ο δείκτης Nikkei 225 και ο Topix, σημείωναν άνοδο 0,7%. Οι μετοχές των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Mitsubishi UFJ Financial Group Inc. έκαναν ράλι, καθώς η μεγαλύτερη τράπεζα καταναλωτικής πίστης της Ιαπωνίας, ανακοίνωσε ότι θα μειώσει τις θέσεις εργασίας και το δίκτυό της για να περιορίσει τις ζημίες.

Σε επίπεδα ρεκόρ όδευαν οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα, το Χονγκ Κονγκ και τη Σιγκαπούρη. Οι δείκτες στη Ν. Κορέα και την Ταϊβάν, ήταν οι μόνοι δείκτες μεταξύ των λοιπών δεικτών της περιφέρειας που σημείωναν απώλειες.

Ο δείκτης των έξι μετάλλων που διαπραγματεύονται στο London Metal Exchange (LME), αναρριχήθηκε 1,2% στις 19 Ιανουαρίου. Ο χαλκός σημείωσε άνοδο 0,7%, ο μόλυβδος 1% και το νικέλιο 2,1%. Στη Ν. Υόρκη ο χαλκός σημείωσε άνοδο 1%.

Ανοδο 3% σημείωσε το αργό πετρέλαιο για να κλείσει στα 51,99 δολ. το βαρέλι στη Ν. Υόρκη, σημειώνοντας τη μεγαλύτερη ημερήσια άνοδο από τις 25 Οκτωβρίου του 2006. Τα συμβόλαιά του υποχώρησαν στα 49,90 δολ. στις 18 Ιανουαρίου και στα χαμηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 19 μηνών. Κατά τις ηλεκτρονικές συναλλαγές το αργό πετρέλαιο διαπραγματεύθηκε στα 52,55 δολ. το βαρέλι.

Στις ΗΠΑ, ο Standard & Poor's 500 Index αναρριχήθηκε 0,3%, περιορίζοντας τις απώλειες δύο ημερών, καθώς ιδιωτική έρευνα έδειξε ότι οι Αμερικανοί ήταν πιο αισιόδοξοι το νέο έτος από οποιαδήποτε άλλη φορά σε χρονικό διάστημα τριών ετών.