Οικονομία & Αγορές
Δευτέρα, 22 Ιανουαρίου 2007 10:45

Obayashi, Shimizu: Απώλειες των μετοχών, μετά την επιδρομή στα γραφεία τους

ΣΕ ΠΤΩΣΗ οδήγησαν τον κλάδο των κατασκευαστικών εταιρειών οι μετοχές της Obayashi Corp. και της Shimizu Corp., μετά την έφοδο στα γραφεία τους από άνδρες των αρμοδίων αρχών της Ιαπωνίας, ερευνώντας για πιθανή παράνομη προσφορά στην κατασκευαστική αγορά ύψους 53,5 τρισ. γιέν (440 δισ. δολ.) της χώρας.

Οι μετοχές της Obayashi υποχώρησαν 5,3% στο Χρηματιστήριο του Τόκυο και της Shimizu σημείωσαν απώλειες 4,7%, τις μεγαλύτερες μεταξύ των 10 μεγαλύτερων απωλειών στον δείκτη Topix των 1.710 εταιρειών. Οι μετοχές της Kajima Corp., της μεγαλύτερης κατασκευαστικής εταιρείας της Ιαπωνίας υποχώρησαν σε ποσοστό 3,6%.

Οι αρμόδιες αρχές ανταγωνισμού και εμπορίου της Ιαπωνίας, χρησιμοποιούν τη δύναμή τους για την επιβολή προστίμων και την αναστολή των δραστηριοτήτων εταιρειών, που συμφωνούν μεταξύ τους για το ποιος θα κερδίσει πλειοδοσίες. Η τελευταία έρευνα αφορούσε το εάν οι κατασκευαστικές εταιρείες παρέβησαν τον νόμο για το συμβόλαιο επέκτασης του υπογείου στη Ναγκόγια, σύμφωνα με τους αξιωματούχους τους.

Οι εκπρόσωποι της Kajima, της Obayashi και της Shimizu, είπαν σήμερα από τηλεφώνου, ότι στα γραφεία τους εισέβαλαν άνδρες των αρμοδίων αρχών ανταγωνισμού και εμπορίου.

Οι απώλειες των μετοχών της Obayashi, ήταν οι μεγαλύτερες από τις 17 Μαΐου του 2004 και ο αριθμός των μετοχών που άλλαξαν χέρια ήταν τρεις φορές μεγαλύτερος του ημερήσιου περυσινού μέσου όρου. Ο αριθμός των μετοχών της Shimizu που άλλαξαν χέρια ήταν περίπου τρεις φορές ο μέσος όρος μιας ημέρας.