Οικονομία & Αγορές
Τρίτη, 28 Δεκεμβρίου 2021 11:23

Οι CEOs ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους το 2022

Το 72% των CEOs, σύμφωνα με νέα έρευνα, ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους το 2022, λόγω διαταραχών στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το 94% των αφεντικών- επικεφαλής λένε ότι τα εταιρικά τους μοντέλα χρειάζονται αναθεώρηση μέσα σε τρία χρόνια.

Το 72% των CEOs, σύμφωνα με νέα έρευνα, ανησυχούν μήπως χάσουν τη δουλειά τους το 2022, λόγω διαταραχών στις επιχειρήσεις. Παράλληλα, το 94% των επικεφαλής λένε ότι τα εταιρικά τους μοντέλα χρειάζονται αναθεώρηση μέσα σε τρία χρόνια.

«Αυτό(το ποσοστό) είναι εκπληκτικά υψηλό», σχολιάζει ο Simon Freakley, Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας συμβούλων διαχείρισης AlixPartners, που «έτρεξε» την έρευνα. «Οι διασπαστικές δυνάμεις όπως η αλυσίδα εφοδιασμού και η αγορά εργασίας παίζουν ταυτόχρονα», πρόσθεσε. 

Τα μεγάλα αφεντικά ανησυχούν πάντα μήπως χάσουν τις δουλειές τους, ειδικά σε δημόσιες εταιρείες, όπου η πιθανότητα για μία ξαφνικό απόλυση έρχεται με την θέση ευθύνης. Ωστόσο, εμφανίζεται αυξημένη η έκταση του φόβου για επικείμενη απόλυση, καθώς αυξήθηκε από το 52% του 2020, μια χρονιά που είχε ήδη υψηλό άγχος.

Η έρευνα της AlixPartners αφορά 3.000 CEOs και στελέχη σε επίπεδο διευθυντών και άνω σε 10 κλάδους, οι μισοί με έσοδα πάνω από 1 δισ. δολάρια. Η έρευνα κάλυψε περιοχές στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή και την Ασία-Ειρηνικό.

Η εφοδιαστική αλυσίδα, η αγορά εργασίας και η ψηφιοποίηση ήταν στην κορυφή της λίστας ανησυχιών των στελεχών. Ενώ η παγκόσμια πανδημία επιδείνωσε την κατάσταση, ο ίδιος ο ιός απουσίαζε από τις δέκα κορυφαίες ανησυχίες για το 2022. Μόνο το 3% των στελεχών ανέφερε τον ιό ως την κύρια ανησυχία τους.

Ο Freakley επιχείρησε μάλιστα να ερμηνεύσει τον φόβο της απόλυσης: Οι ηγέτες που δυσκολεύτηκαν να επιβιώσουν το 2020 βγάζοντας «ανέπαφη» την επιχείρησή τους, ανακάλυψαν το 2021 ότι, αντί να υποχωρήσουν οι πιέσεις, βυθίστηκαν σε μια συνεχιζόμενη πανδημία και την ίδια ώρα οι μέτοχοι ζητούσαν ανάπτυξη.

«Συνειδητοποίησαν ότι τα επιχειρηματικά τους μοντέλα, τα οποία τους έχουν εξυπηρετήσει καλά εδώ και πολλά χρόνια, δεν ταιριάζουν πλέον στην κατάσταση σε μεγάλο βαθμό» και σπεύδουν να δημιουργήσουν τοπικές, περιφερειακές και παγκόσμιες αλυσίδες εφοδιασμού, είπε ο Freakley. «Περάσαμε από μια κυλιόμενη θάλασσα ανησυχίας για τους οικονομικούς κύκλους σε μια ταραγμένη θάλασσα όλων αυτών των ανατρεπτικών δυνάμεων», πρόσθεσε. 

naftemporiki.gr με πληροφορίες από Bloomberg